Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LNVM trīs ekspozīciju dizainu veidos SIA DJA

Oktobrī noslēgušies trīs šogad izsludinātie dizaina metu konkursi nolūkā iegūt mākslinieciski augstvērtīgu un mūsdienīgu dizaina risinājumu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) ekspozīcijām Livonijas pilis, Sakrālā māksla un Rīgas pils vēsture, kā arī Latvijas vēstures pārskata izstādei Straumējot laiku. Visos trīs konkursos žūrijas vērtējumā labākos darbus bija iesniedzis SIA DJA, informēja muzeja pārstāvji.

Noslēgumam tuvojas Rīgas pils kastelas restaurācijas un pārbūves I un II kārtas darbi. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs plāno atgriezties savā vēsturiskajā mājvietā 2024. gadā. Ekspozīciju darbību atjaunotajās telpās iecerēts uzsākt 2025. gadā ar trim jaunām pastāvīgajām ekspozīcijām un atklāšanas izstādi. Tikai pēc pils restaurācijas un pārbūves nākamo kārtu veikšanas varēs tapt Latvijas vēstures pamatekspozīcija.

Konkursu uzvarētājs SIA DJA nodarbojas ar arhitektūras, dizaina un scenogrāfijas projektiem. Didzis Jaunzems, arhitekts, SIA DJA vadošais dizainers, par dalību konkursos norāda: "Katram ekspozīcijas konkursam mūsu komanda izstrādāja atsevišķu projektu, vadoties no satura koncepcijas un Rīgas pils telpu arhitektūras. Tā rezultātā LNVM iegūs trīs vizuāli ļoti dažādas laikmetīga dizaina ekspozīcijas."

Ekspozīcijas Livonijas pilis mērķis ir radīt vispusīgu priekšstatu par piļu veidošanās vēsturi, attīstību, militāro, sociālekonomisko un politisko lomu, kā arī iepazīstināt ar piļu saimniecību un sadzīvi. Tā būs balstīta muzeja krājuma materiālos, akcentējot tieši oriģinālo viduslaiku priekšmetu vērtību un izceļot Livonijas pilis kā nozīmīgu mūsu vēstures daļu. Ekspozīcija tiks iekārtota Rīgas pils kastelas D korpusa pagrabstāvā, tās kopējā platība – 530 kv.m.

Metu konkursā par ekspozīcijas Livonijas pilis dizaina risinājumu savu koncepciju un dizaina vizualizācijas iesniedza četri pretendenti. Ekspozīcijas dizaina un tehniskajai projektēšanai, kā arī projekta autoruzraudzībai līdz 2025. gada 30. oktobrim atvēlēti 107 000 eiro bez PVN.

Otrais 2023. gada vasarā izsludinātais metu konkurss tika izsludināts par atklāšanas izstādes Straumējot laiku dizaina projekta, tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu. Tam paredzētais finansējums – 115 000 eiro bez PVN. Izstādē muzejs paredzējis radīt tematiski un hronoloģiski plašu vēstījumu par Latvijas zemi un iedzīvotājiem ilgā un mainīgā vēstures ritējumā no pirmo cilvēku ienākšanas Latvijas teritorijā līdz mūsdienām. Tā būs apskatāma restaurētajā pils kastelas D korpusa 4. stāvā. Šajā konkursā pieteicās seši pretendenti.

Noslēdzošais metu konkurss norisinājās par ekspozīciju Sakrālā māksla un Rīgas pils vēsture labāko dizaina risinājumu. Šīs ekspozīcijas, kas tiks izvietotas Rīgas pils kastelas D korpusa 2. stāvā, labākā piedāvājuma autors konkursa kārtībā tika izvēlēts no sešiem pretendentiem. Abu ekspozīciju dizaina un tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai līdz 2025. gada rudenim tiks tērēti 125 000 eiro bez PVN.

Ekspozīciju Sakrālā māksla veidos divas tematiski vienotas, bet pieejas un izklāsta ziņā atšķirīgas daļas: atjaunotajā autentiskajā 16. gs. kapelā tiks izvietoti sakrālās tēlniecības un glezniecības darbi no Latvijas baznīcām, bet sakristejā līdzās kapelai būs apskatāmi sakrālie simboli un atribūti mākslā.

Ekspozīcijā Rīgas pils vēsture iecerēts atspoguļot Rīgas pils un tās iemītnieku vēsturi no 16. līdz 21. gadsimtam visaptveroša hronoloģiska pārskata veidā ar bagātīgu vizuālo materiālu. Ekspozīcija sniegs vispusīgu priekšstatu par pili, kuras unikālā kultūrvēsturiskā nozīme atklājas, posmu pa posmam rekonstruējot pils vēsturisko ģenēzi, līdzsvaroti uzsverot gan mainīgo, gan pēctecīgo.

Iesniegtos darbus vērtēja žūrijas komisija, kuru veidoja LNVM speciālisti (Arnis Radiņš, LNVM direktors, Toms Ķikuts, LNVM direktora vietnieks zinātniskajā darbā, Astrīda Burbicka, LNVM Izglītības un komunikācijas departamenta vadītāja, Ģirts Boronovskis, LNVM galvenais mākslinieks, Imants Cīrulis, LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures pētniecības nodaļas vadītājs, Anita Meinarte, LNVM direktora vietniece krājuma darbā, Jānis Ciglis, LNVM Arheoloģijas departamenta vadītājs), Kultūras ministrijas pārstāve – Arhīvu, bibliotēku un muzeju nodaļas vadītāja vietniece Daina Ratniece, Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība, Rundāles pils muzeja vadītāja Laura Lūse un arhitekte, dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektore Zane Tetere-Šulce.

Dalība konkursos bija anonīma. Katra konkursa uzvarētājs tika noteikts, summējot žūrijas piešķirto punktu skaitu iesniegtajiem projektiem, bet iesniegto darbu autori kļuva zināmi pēc žūrijas darba noslēguma.

Visos trīs konkursos žūrijas vērtējumā labākos darbus bija iesniedzis SIA DJA. Ar šo pretendentu sarunu procedūras rezultātā arī tika noslēgti līgumi par ekspozīciju projektēšanu.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs Dr. hist. Arnis Radiņš, LNVM direktors, atzīmē, ka konkursu rezultāti dod pārliecību, ka jaunās pilī izvietotās ekspozīcijas būs iespaidīgas un vizuālajā tēlā atšķirīgas no muzeja līdz šim veidotā piedāvājuma. Dizaina projektus izstrādās līdz šī gada beigām, bet nākamā gada pirmajā pusē plānots pabeigt ekspozīciju tehniskos projektus, izsludināt iepirkumu ekspozīciju ražošanai un iekārtošanai, lai 2024. gada beigās uzsāktu to realizāciju. Pozitīva finanšu jautājuma risinājuma gadījumā 2025. gada otrajā pusē iecerēts muzeja ekspozīcijas atvērt publikai.

Žūrijas dalībniece Zane Tetere-Šulce, arhitekte, dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektore, vērtējot iesniegtos dizaina piedāvājumus uzsver: "Ļoti svarīga ir ekspozīcijas arhitektoniskā, telpiskā un estētiskā saderība ar pils telpām. Būtiski, ka ekspozīcijai un telpas apjomam ir vienots vēstījums, līdzvērtīga izteiksmes valoda un viengabalaina sniegtā pieredze. Ekspozīcijas izvietošanas elementiem ir jāpapildina telpas arhitektūra, ar to pozitīvi kontrastējot un izceļot, nevis konkurējot vai dekoratīvi aizēnojot. Mūsdienīgam izstādes iekārtojumam un ekspozīcijai būtu jāuzrunā un jāpiesaista ne tikai vēstures interesentus, bet jāveicina arī plašākas auditorijas piesaiste, panākot lielāku mijiedarbību ar apmeklētājiem. Tā būtu vajadzīga un stimulējama tendence Latvijas muzeju kultūrā kopumā."

Patlaban ir izsludināts noslēdzošais metu konkursu LNVM zīmola vizuālās un no tās atvasināto produktu izstrādei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja