Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Notiks Ingas Perkones lekcija par 1920. gadu Latvijas kino un kinozvaigznem

Ceturtdien, 10. aprīlī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs aicina uz tikšanos ar kino zinātnieci, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāju Dr. art. Ingu Pērkoni, kura stāstīs par latviešu 20. gadsimta 20. gadu mēmajām kinofilmām un tajās sastopamajiem sieviešu tēliem.

Neraugoties uz augošo sieviešu patstāvību jaunizveidotajā Latvijas valstī, nacionālā kinomāksla mēģināja uz ekrāna saglabāt tradicionālo priekšstatu par sievieti, rādot viņu kā vīriešu jūtu un rīcības objektu, vai, labākajā gadījumā, kā atbalstītāju varoņu – vīriešu – mērķu sasniegšanai.

Savā lekcijā Pagātnes ēnas. Sieviešu tēli latviešu 20. gadsimta 20. gadu kinofilmās kino zinātniece, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja Dr. art. Inga Pērkone iepazīstinās ar tiem nedaudzajiem materiāliem, kas saglabājušies no 20. gadu sākuma filmām Es karā aiziedams, Laiku viesulī, Psihe u.c., būs skatāmi fragmenti no 1930. gada filmas Lāčplēsis.

Lekcijā īpaša vērība tiks veltīta izcilās latviešu aktrises Lilitas Bērziņas (1903–1983) karjeras sākumam un 20. gadu kino lomām. Latvijas teātra un kino zvaigzne Lilita Bērziņa savu profesionālo darbību sākusi līdz ar spēles kino dzimšanu Latvijā. Kā Dailes teātra studiste 1922. gadā viņa atveidoja kāda dzejnieka (Eduarda Smiļģa) mūzu Pjotra Čardiņina vadītajā studijā, debitējot mēmajā filmā Psihe. Lilitas Bērziņas Spīdola, Dezdemona, Beatriče, Melnā Mērija, Grietiņa, Žanna – Orleānas jaunava, Solveiga, Džuljeta, Ģertrūde, Marija Stjuarte un citi sieviešu tēli ir kļuvuši nepārspēti Latvijas teātra un kino vēsturē.

Dalības maksa: pieaugušiem – 2,13 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 0,71 eiro. Lekcijas klausītājiem būs iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi Jaunā sievišķība. Lai apmeklētu lekciju, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja