Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Par spēku, kas mūsos un katram jāapzinās. Likteņdārzs aicina uz literāri muzikālu ciklu Likteņzīmes

Šķiet, Likteņdārzs ir tā vieta, kur Latvijas ļaužu ceļi krustojas piemiņas dienās un svētkos, bet turp vajadzētu doties ja ne katrā gadalaikā, tad vismaz reizi gadā noteikti.

Likteņdārza sabiedriskais centrs ir Saieta nams. Līdz ar tā atklāšanu 2022. gadā īstenojies Kokneses fonda mērķis – dot iespēju Likteņdārzam darboties visu gadu, rīkojot piemiņas, izglītības un kultūras pasākumus. Pati ēka telpiski veidota kā kalns vai tilta sākums, simboliski iemiesojot Likteņdārza ideju – no pagātnes uz nākotni. Saieta nama autors arhitekts Andris Kronbergs no arhitektu biroja Arhis arhitekti ēkas jumtu veidojis kā pastaigu vietu un skatu laukumu, no kura paveras skats uz dārzu un Daugavu.

"Lai Saieta namu iedzīvinātu, radās ideja par ciklu Likteņzīmes, kas tematiski lieliski šajā vietā iederētos. Literāri muzikālajā ciklā iecerēts godināt dižos Latvijas dzejniekus, bet, attīstot ideju tālāk, tas varētu turpināties gada garumā, godinot dižos rakstniekus, komponistus," stāsta uzveduma producente Anete Kalniņa. Un tas ir likumsakarīgi, ka ciklu 15. jūnija vakarā atklās Māra Zālīte. Dzejniece lasīs fragmentus no savas grāmatas par Sibīrijas atmiņām bērna acīm. "Likteņdārzs ir vieta, kur pieminēt represētos, un diena pirms koncerta, 14. jūnijs, paies šajā zīmē. Bet tas nenozīmē, ka koncertā dominēs skumjas un skarbums," piebilst A. Kalniņa. Skanēs Jāņa Lūsēna, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Ulda Marhileviča, Mārtiņa Brauna komponētās dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem. Uzvedumā piedalīsies Arturs Skrastiņš, Ilze Ķuzule, Elvijs Bušs, Kristiāna Stirāne, Līva Kalniņa, Juris Kristons, Ernests Mediņš.

"Mēs dziesmas sarindojām kā stāstā. Kad domāju par šī pasākuma mērķi, uzdevu sev jautājumu, kas ir tas vienojošais, ko gribam ar šiem koncertiem pateikt. Un es sapratu – tas ir spēks. Nevis tas, kas rodas dziedot, ko gūstam dabā, klausoties skaistu mūziku, iedvesmojoties no mākslas, bet tas, kas jau ir mūsos. Spēks, kurš mums ir jāapzinās katram. Spēks, kuram vajadzīgi īstie vārdi, lai tas atraisītos un taptu dzīvs," uzsver A. Kalniņa. Koncertā izskanēs gan mīlestības tēma, gan patriotiska nots. Neparastums ir arī tajā, ka koncerts pirmo reizi notiks uz Saieta nama jumta. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi spilvenus, sedziņas sēdēšanai, kā arī pledus, siltas drēbes. Lietus gadījumā koncerti notiks Saieta namā.

Literāri muzikālajā ciklā Likteņzīmes paredzēti vēl trīs pasākumi: 13. jūlijā skanēs un tiks izdziedāta Knuta Skujenieka, 23. augustā – Imanta Ziedoņa, bet 27. septembrī – Māra Čaklā dzeja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielo kapu metu konkursā nolemj nepiešķirt pirmo vietu

Lielo kapu metu konkursa starptautiskā žūrija atzinusi, ka neviens no pieciem iesniegtajiem darbiem nav izstrādāts tādā kvalitātē un gatavības pakāpē, lai varētu atzīt, ka ir iegūta spēcīga ideja L...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja