Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pavasara saulgriežu sagaidīšana Rīgā

No 19. līdz 23. martam Rīgas folkloras kopas aicina pievienoties pavasara saulgriežu svinībām.

Pavasara atnākšanu tautas tradīcijās iezīmē vairākas svinamās dienas – Ģertrūdes arī Kustoņu, Benedikta, visbeidzot, Lielā un Māras diena. Šis laika posms ir saistīts ar Zemes atmošanos - mostas auglības spēki, diena kļūst garāka par nakti un gaisma svin galīgo uzvaru pār tumsu. Rīgas folkloras kopas aicina svinībām pievienoties visus, kuri šajā nozīmīgajā laikā, pavasara saulgriežos, vēlas sveikt Sauli, gūt svētību un enerģiju nākamajam gada cēlienam.

Saulgriežu svinības sāksies otrdien 19. martā ar Lielās dienas ieskandinšānu Jāzepa Mediņa Rīgas 1. Mūzikas skolā. Tajā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas studenti un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas koklētāju ansamblis Karameles, kā arī folkloras kopa Vilkači.

Trešdien, 20. martā no plkst. 6 līdz 8 Arkādijas parkā notiks Lielās dienas saullēkta sagaidīšana ar saules sveikšanas, auglības un veselības nodrošināšanas tradicionālajiem rituāliem. Piedalās - folkloras kopu dalībnieki, vada - folkloras kopa Grodi. Bet plkst. 19 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā Mazā Ģilde būs Pavasara iegavilēšana, kurā piedalīsies folkloras kopas VilcenesDandari, Berendejka un Saucējas.

Ceturtdien, 21.martā plkst. 19 Rīgas kultūras centrā Iļģuciems notiks vēl viens Pavasara iegavilēšanas koncerts ar folkloras kopām Kokle, LaiksneBudēļi, Savieši un Iļjinskaja pjatņica.

Piektdien, 22.martā plkst. 19. Rīgas kultūras un atpūta centrā Imanta paredzēta Lielās dienas spēkošanās, piedaloties folkloras kopām Vilki, Skandinieki, Grodi un Rīgas Ģimeņu studiju.

Sestdien, 23.martā  plkst. 16 VEF kultūras pils Kamerzālē notiks danči un rotaļas, pavasari sagaidot. Pasākumā piedalīsies folkloras kopas Zvīgzna, Rija, Laiva un Rīgas Danču  klubs.

Svinību nedēļu noslēgs pasākums Līvu laukumā. Svētdien, 24. martā no plkst. 12 līdz 16 paredzēta Lielās dienas svinēšana ar šūpoļu pušķošanu, iesvētīšanu un šūpošanos, Lieldienu dziesmām un apdziedāšanos, olu krāsošanu, sišanos, ripināšanu, kā arī rotaļām un sadancošanu.

Svētkus rīko Latvijas Folkloras biedrība sadabībā ar Rīgas kultūras iestādēm, atbalsta Rīgas dome. 
Informācija par pasākumiem – www.folklorasbiedriba.lv  un www.kultura.riga.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja