Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Paziņoti Kultūras ministrijas 2008. gada balvas kultūrā "Trīs brāļi” laureāti

17. decembrī svinīgajā ceremonijā Dailes teātrī tika paziņoti Kultūras ministrijas izsludinātā gadskārtējā konkursa par gada balvu kultūrā "Trīs brāļi” laureāti. Par sasniegumiem Latvijas kultūras dzīvē 2008. gada laikā KM piešķirtās naudas balvas saņem piecu nozīmīgu kultūras projektu īstenotāji, bet speciālās balvas par mūža ieguldījumu saņēma gleznotāja Maija Tabaka un ilggadējais Latvijas Nacionālās operas solists Kārlis Zariņš.

Nominācijā "Kultūra valsts izaugsmei" balva piešķirta Uldim un Jānim Dinnēm par jauna kultūras infrastruktūras objekta – Spīķeru – izveidi Rīgā. Spīķeri, kur šobrīd top inovatīvi radošie kultūras projekti, tiek vērtēti kā unikāls sasniegums, kas kalpo kā pamudinājums citām nevalstiskajām organizācijām.

Nominācijā "Kultūra sabiedrības izaugsmei" balvu saņem bioloģijas zinātņu doktors, mākslas kolekcionārs Guntis Belēvičs par šā gada rudenī īstenoto projektu "Latvijas mākslas klasika. Dr. Gunta Belēviča kolekcija", kura ietvaros bija skatāma izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un tika izdota grāmata par kolekciju. Izstāde no Dr. Gunta Belēviča kolekcijas vērtējama kā notikums tādēļ, ka šī ir pirmā reize, kad plašākai auditorijai dota iespēja iepazīties ar viena kolekcionāra krājumu. Kolekcijā pārstāvēti visi pazīstamie Latvijas mākslinieki, kas veido nacionālās kultūras pamatu (piemēram, J.L. Eginks, J.J. Dērings, J. Feders, K. Hūns, R. Zariņš, V. Purvītis, J. Rozentāls, J. Grosvalds, J. Kazaks, G. Klucis, V. Tone, N. Strunke, E. Kalniņš, J. Pauļuks, B. Bērziņš, I. Zariņš, M. Ārgalis un citi).

Nominācijā "Kultūra indivīda izaugsmei" žūrija izlēmusi piešķirt trīs balvas. Balvu saņem arhitekte Ieva Zībārte par realizēto projektu "Process. Kā rodas laba arhitektūra?”, kura ietvaros tika organizēta laikmetīgās arhitektūras izstāde Latvijas Nacionālās Mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls", izdota laikmetīgās arhitektūras grāmata nr. 1 un īstenota mobilā izstāde, kā arī sarīkojumu cikls Liepājā. Ievas Zībārtes vadītais projekts daudzveidīgās formās atklāja arhitekta profesijas radošos aspektus, kas veicina labas arhitektūras rašanos.

Balva piešķirta arī muzikoloģei Karinai Bērziņai par mūsdienīga, multimediāla projekta "Mūzika tev" īstenošanu, veicinot kultūrizglītību - bērnu un jauniešu iesaistīšanu kultūras procesos.

Trešo balvu nominācijā saņem komponists Zigmars Liepiņš par muzikālās drāmas "Adata" un rokoperas "Lāčplēsis" uzvedumu.

Laureāti saņems naudas balvas Ls 1000 apmērā.

Konkurss par gada balvu kultūrā „Trīs brāļi” notiek jau ceturto gadu, un tā mērķis ir novērtēt sasniegumus Latvijas kultūras dzīvē gada laikā. Balva tiks piešķirta par veiksmīgi īstenotām iniciatīvām un norisēm kultūrā, kas atstājušas pozitīvu ietekmi uz sabiedrību un valsti, kā arī veicinājušas ilgtspējīgu valsts izaugsmi. Šogad konkursā par KM gada balvu kultūrā tika pieteikti divdesmit seši pretendenti. Pieteikumu vērtēšanu veica žūrijas komisija kultūras ministres Helēnas Demakovas vadībā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja