Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Seminārā Iekļaujoša kultūra – normalitāte vai privilēģija aicinās aktualizēt kultūras pieejamības jautājumus

Pirmdien, 17. oktobrī, no plkst. 10.00 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu iela 46, Rīga) notiks seminārs Iekļaujoša kultūra – normalitāte vai privilēģija, ko organizē LKA sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu.

Semināra mērķis ir rosināt diskusiju starp kultūras nozares praktiķiem, politikas veidotājiem un organizācijām, kas pārstāv cilvēkus ar redzes un dzirdes traucējumiem. Dienas gaitā būs iespējams iepazīt dažādu kopienu pieredzi un vajadzības, noskaidrot, cik plašs ir kultūras pasākumu klāsts dažādām auditorijām un kā turpmāk veicināt nozares attīstību pieejamības jomā. Seminārs būs skatāms arī tiešsaistē.

Vai tev ir nācies aizdomāties par to, cik pašsaprotami ērta ir ierastā vide uz ielas, skolā, darba vietā, koncertzālē un citur? Kā šo vidi pieredz cilvēki ar invaliditāti? Bieži vien jautājumi par pieejamu vidi un citām dažādu kopienu vajadzībām tiek marginalizēti, tādēļ aizmirstam to, cik patiesībā liela sabiedrības daļa ir "neredzama" vai pat izolēta. Seminārs "Iekļaujoša kultūra – normalitāte vai privilēģija" aktualizēs jautājumus, kas saistīti ar kultūras pieejamību cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem. Izvirzītās tēmas būs saistītas ne tikai ar vides pieejamību, bet arī pielāgotu kultūras saturu – kā veidot teātra, kino un citu mākslu pieredzi dažādām auditorijām, kā piedzīvot mākslu caur dažādām maņām. Semināra dalībniekiem būs iespēja iepazīt vairākus pieredzes stāstus un kopīgā diskusijā attīstīt idejas, kā veidot iekļaujošu vidi un mainīt cilvēku paradumus un aizspriedumus šajos jautājumos.

Dienas pirmajā daļā Latvijas Nedzirdīgo biedrības pārstāvji dalīsies savā pieredzē, skaidrojot, kā uzsākt komunikāciju starp dažādām kopienām un kā iedrošināt cilvēkus ar invaliditāti iesaistīties un piedzīvot kultūras notikumus. Kuratore Līga Lindenbauma stāstīs par savu pieredzi, veidojot izstādi Neredzamās dzīves sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību. Dienas turpinājumā moderatore Lība Bērziņa aicinās pārstāvjus no nevalstiskajām organizācijām un Kultūras ministrijas, kā arī kultūras nozares praktiķus diskutēt par šobrīd aktuālo situāciju kultūras pieejamības jomā Latvijā un to, kā veicināt pieejamību turpmāk. Pēcpusdienā sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu notiks lekcija par audiovizuālā satura pieejamību cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. To vadīs starptautiski pasniedzēji Ugo Marsili (Ugo Marsili, Lielbritānija) un Marta Žačkeviča (Marta Żaczkiewicz, Polija), lekcija notiks angļu valodā. Dienas izskaņā nozares profesionāļi dalīsies savos pieredzes stāstos un piemēros, lai iedvesmotu semināra dalībniekus īstenot jaunus projektus un īstenotu pieejamus pasākumus dažādām auditorijām.

LKA kopā ar partneriem no Polijas, Lietuvas, Rumānijas un Kipras aizvadītajā mācību gadā iesaistījās ERASMUS+ projektā Audio Description Against Exclusion. Vairāku darbnīcu ciklā kultūras nozarē strādājošajiem bija iespēja paplašināt savas zināšanas jautājumos, kā veidot saturu vizuālajā mākslā, teātrī un kino cilvēkiem ar dzirdes un redzes traucējumiem, kā integrēt dažādas kopienas kultūras notikumos. Semināra Iekļaujoša kultūra – normalitāte vai privilēģija izskaņā notiks refleksija par projektā pieredzēto.

Rīkotāji aicina pieteikt savu dalību seminārā klātienē https://ej.uz/ieklaujosakultura, ieeja bez maksas; interesentiem būs iespējams saņemt sertifikātu par dalību seminārā. Semināra tiešraide būs pieejama Latvijas Kultūras akadēmijas Youtube kontā.

Vairāk – www.zirgupasts.net vai www.lka.edu.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja