Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sestdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Eiropas Valodu festivāls

Svinot Eiropas Valodu dienu, sestdien, 28. septembrī, visas dienas garumā, no plkst. 11.00 līdz 18.00, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Eiropas Valodu festivāls, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā pārstāvji

Šādā mērogā Eiropas Valodu diena Latvijā tiek atzīmēta pirmo reizi. Svētku gaisotnē ikvienam būs iespēja ne vien izzināt dažādas Eiropas valodas, bet arī pārbaudīt savas svešvalodu prasmes, izspēlēt dažādas ar valodām saistītas spēles, piedalīties aizraujošās valodas darbnīcās, viktorīnās, konkursos un citās izglītojošās un izklaidējošās norisēs.
 
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre: “Šogad, svinot Eiropas Valodu dienu, mums ir dubulti svētki. Svinam ne vien valodu un kultūru daudzveidību, bet atzīmējam arī 20 gadus, kopš Latvija pievienojās Eiropas Savienībai un tādējādi latviešu valoda kļuva par vienu no ES oficiālajām valodām. Šī ir iespēja ikvienam iepazīt tuvāk mūsu pašu un citas Eiropas valodas, jo katra jauna valoda, ko apgūstam, mums atver arvien jaunas durvis – vai tās būtu studijas citā valstī, ko piedāvā Erasmus+ apmaiņas programma, vai arī plašākas darba iespējas”.
 
Festivālā būs pārstāvēta lielākā daļa Eiropas Savienības valodu – angļu, bulgāru, čehu, dāņu, franču, grieķu, igauņu, itāļu, latviešu, lietuviešu, poļu, portugāļu, slovāku, slovēņu, somu, spāņu, vācu un zviedru, taču bez tām varēsim iepazīt arī ukraiņu, norvēģu un pat latviešu zīmju valodu. Latvijas Universitāte, Ventspils Augstskola un Rīgas Tehniskā Universitāte vecāko klašu jauniešiem stāstīs par valodu studiju programmām, jaunajiem studiju moduļiem un kursiem. Atsevišķā stendā būs iespēja gūt plašāku informāciju par programmas Erasmus+ piedāvātajām iespējām. Savukārt to, vai ar valodām saistītām studijām ir nākotne, pārrunāsim diskusijā Tulkošanas studijas: nākotnes perspektīvas, kurā cita starpā aplūkosim izplatītākos mītus par šiem jautājumiem un pārmaiņām, ko līdzi nes valodu tehnoloģiju attīstība. Otra diskusija būs veltīta aktuālajam jautājumam par svešvalodu mācīšanu un apguvi skolās. Latviešu valodas aģentūra iepazīstinās ar jaunāko valodas pētījumu atziņām, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra, noslēdzot Eiropas Komisijas iniciatīvas Eiropas Atzinības zīme valodu apguvē 2023.–2024. gada periodu, izcels labākos un novatoriskākos Erasmus+ projektus valodu apguves jomā. Latvijas Nacionālā bibliotēkas 5. stāvā sadarbībā ar dizaina projektu iidziiba notiks īpaši šim pasākumam veidota tekstrades darbnīca.
 
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktore Dagnija Baltiņa: “Latvijas Nacionālā bibliotēka ir simbols ne tikai latviešu valodas bagātībai un spēkam, bet kopumā visu Eiropas valodu savstarpējai mijiedarbībai, un līdz ar to tik pašsaprotamai Latvijas klātbūtnei Eiropas kultūrtelpā un tagad esot daļai no ES. LNB arī turpmāk saglabās savu lomu kā latviešu valodas sargātājs un godātājs, bet vienlaikus mēs ceram arī būt virzītājspēks būt zinātkāriem, mācīties un lasīt arī visās citās Eiropas valodās, kas ļauj mums paplašināt savus izziņas apvāršņus un iepazīt dziļāk pašiem sevi.”
 
Festivālu aicināti apmeklēt gan lieli, gan mazi, individuāli vai organizētā braucienā kopā ar domubiedriem, turklāt skatuves norises būs skatāmas tiešraidē Eiropas Komisijas Facebook profilā. Ieeja bez maksas.
 
Eiropas Valodu diena tiek atzīmēta ik gadu 26. septembrī jau kopš 2001. gada. Tās mērķis ir pievērst uzmanību valodu daudzveidībai Eiropā, kā arī veicināt valodu mācīšanos un interesi par tulkošanu un citām profesijām, kas saistītas ar valodu.
 
Eiropas Valodu festivālu organizē Eiropas Komisija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, pasākumu atbalsta Latviešu valodas aģentūra, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs un Slovākijas Republikas vēstniecība, informatīvo atbalstu sniedz E-klase. Starp pasākuma dalībniekiem ir Eiropas Savienības valstu vēstniecības, kultūras institūti, augstskolas, kultūras biedrības un citi.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja