Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uguntiņa sakurta, nāciet sildīties! Ceļojums 29 gadu senā pagātnē pie tautasdziesmu teicējām

Dokumentālā kino operatoram Andrim Slapiņam (1949–1991) dzimusī ideja par izbraukuma ekspedīcijām pie tautasdziesmu teicējām pirms 29 gadiem ir realizēta, un tajās savāktais šobrīd ir sakārtots un ar lielu cieņu pret teicējām un tautasdziesmu kā tādu nodots cilvēkiem multimediālas izstādes formātā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

"Kā ir teikts tautasdziesmā: "Es sakūru uguntiņu no deviņi žagariņi: sildās Dievs, sildās Laima – mana mūža licējiņi, sildās mans augumiņis, sildās mana dvēselīte." Savā ziņā arī mēs esam sakūruši šādu uguntiņu," norāda izstādes Tautasdziesmu teicējas. 1991 kuratore un viena no toreizējo izbraukuma ekspedīciju dalībniecēm Dace Micāne-Zālīte un piebilst, ka viss viņu tvertais toreiz ir skanējis īpaši, pateicoties neatkarības atgūšanas notikumiem.

Kopā ar viņu pie šīs ekspozīcijas veidošanas ir strādājusi māksliniece Sandra Strēle un starptautiski atzītā dizaina firma Yeswecan Rolanda Streļča vadībā. Izstāde ir kā ceļojums ar četrām pieturas vietām pēc modeļa "vienā gadalaikā viens novads", ļaujot apmeklēt Latgali ziemā, Kurzemi pavasarī, Vidzemi vasarā un Sēliju rudenī un apciemot teicējas viņu mājās lauku sētas vidē. Šajā izstādē ir aplūkojamas pazīstamā latviešu fotogrāfa Jāņa Deinata ar Zenit kameru uzņemtās melnbaltās fotogrāfijas un operatora Viestura Graždanoviča iemūžinātie videokadri. Ekspozīcijas saturu papildina no Latvijas Brīvdabas etnogrāfiskā muzeja patapinātas lietas: pūralāde, saimes galds, krēsli, šūpulis, cimdi, lakats un vainagi. "Tā ir iespēja ienākt teicēju garīgajā telpā un pabūt miera ostā, kur apstāties, sajust viņu vienkāršību un patiesīgumu un katrai vietai raksturīgo tautasdziesmu autentiskumu. Tas ir stāsts par mūsu tautas bagātību, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē," teic Dace Micāne-Zālīte.

Gatavojoties ekspozīcijai, ir ne tikai digitalizēti pirms 29 gadiem fotografētie, filmētie un skaņu lentē ierakstītie materiāli, bet arī braukts ekspedīcijās pie tautasdziesmu teicēju mantiniekiem. Pēdējā no tām izstādes veidotāji devušies uz Viļaku pie Annas Strupkas, pie kuras bija viesojušies arī 1991. gadā. "Mana bijusī kursabiedrene Evita Zaremba-Krīgere reiz teica: "Pie mums, Viļakā, Anna Strupka vēl dzied!" Izrādījās, ka tā ir cita Anna Strupka, kura, tāpat kā viņas vārda un uzvārda māsa, ir teicēja. Galarezultātā tapa ekspedīcijas filma Viļakas esejas. Divas Annas Strupkas," atzīmē Dace Micāne-Zālīte. Viņa kopā ar Viesturu Graždanoviču ir radījusi vairākas ekspedīciju filmas, kuras var noskatīties šajā ekspozīcijā.

Izstāde Tautasdziesmu teicējas. 1991 aplūkojama Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāvā līdz 15. augustam. Nāciet sildīties!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja