Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vienīgā atbildīgā rīcība. Visi teātri līdz 14. aprīlim ir atcēluši izrādes gan lielajās, gan mazajās zālēs

Vēl 11. martā Dailes teātra izrādē Inspektors Tutū mazie labi informētie skatītāji uz aktieru vēlējumu, lai burvju nūjiņa atrisina visas bēdas, jokoja: "Un lai nav koronavīrusa, haha!" Savukārt Leļļu teātra foajē vēl pirms oficiālā paziņojuma, jau ieejot pa parādes durvīm, skatītāji atdūrās pret noliktu galdiņu ar lielu dezinfekcijas šķidruma pudeli rokām.

12. martā Ministru kabinets ārkārtas sēdē nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, lai ierobežotu koronavīrusa Covid-19 izplatību Latvijā. Force majeure skar arī visu kultūras nozari. Burvju nūjiņas vara tik tālu diemžēl nesniedzas.

Par visu izrāžu atcelšanu laikā no 13. marta līdz 14. aprīlim paziņojuši Dailes teātris, Jaunais Rīgas teātris, Latvijas Nacionālā opera un balets, Latvijas Nacionālais teātris, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, Valmieras Drāmas teātris, Latvijas Leļļu teātris, Liepājas teātris, Daugavpils teātris, teātra trupa Kvadrifrons, Ģertrūdes ielas teātris, Dirty Deal Teatro.

Rīcības scenāriji ir dažādi. "Attiecībā uz JRT mēs izrādes nepārceļam, bet atceļam, jo šobrīd nav iespējams tās pārcelt, tā kā maija un jūnija repertuārs ir pilnībā saplānots un gandrīz 100% pārdots," informē Jaunā Rīgas teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Liepiņa. Atcelto izrāžu biļešu īpašniekiem nauda tiks atdota saskaņā ar Kultūras ministrijas un Patērētāju tiesību aizsardzības biroja izstrādāto regulējumu par kārtību, kādā tiks atlīdzināta par biļetēm uz atceltajiem pasākumiem iekasētā nauda. Līdz 14. aprīlim JRT kase apmeklētājiem ir slēgta.

Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile informē, ka, "ņemot vērā operas un baleta žanra specifiku un iesaistīto cilvēku skaitu, tas nevar notikt mehāniski un šobrīd notiek un turpinās intensīvs darbs, lai pārcelšana būtu skatītājiem iespējami draudzīgos un pieejamos laikos. Vēlamies pateikties saviem skatītājiem par lojalitāti un sapratni, kuru esam saņēmuši šajā situācijā."

Nacionālā teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča informē, ka visiem tikšot nodrošināta iespēja redzēt cerēto izrādi, bet jārēķinās, ka, iespējams, tas var notikt tikai rudenī. Līdzīga prakse plānota Dailes teātrī, ziņo Laura Leimane.

Kinoteātrī Splendid Palace plānotie kino seansi tiek pārcelti uz laiku pēc 14. aprīļa, vēstīts kinoteātra mājaslapā. Ar jau iegādātajām kino biļetēm to pašu filmu varēs noskatīties vai nu vēlāk, vai arī biļetes varēs mainīt uz citas filmas seansu. Līdz 14. aprīlim valstī slēgti visi kinoteātri.

Koncertus pārtrauc arī Latvijas koncerti. Lielās ģildes biļešu kase ir slēgta līdz 14. aprīlim. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pasākumi tiek pārcelti, un informācija par jaunajiem koncertu datumiem tiks izziņota līdz 20. martam. Iegādātās biļetes aicina saglabāt.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris 13. martā paredzēto koncertu Mālera piektā un RIX raidīja videotiešraidē LMT Straume. Krīzes scenāriji skar arī veselus festivālus. Tā, piemēram, orķestris Rīga informē, ka daļa festivāla Windstream koncerti ir pārcelti uz vēlāku laiku. Iegādātās biļetes būs derīgas. Savukārt starptautiskais džeza mākslinieku konkurss Riga Jazz Stage 2020, kam no 2. līdz 4. aprīlim bija jānotiek kinoteātrī Splendid Palace, pārcelts uz nākamā gada 8.–10. aprīli.

Visi pasākumi ir atcelti arī koncertzālē Lielais dzintars. "Mūsu apmeklētāju veselība šajā situācijā ir pats svarīgākais. Cenšoties mazināt Covid-19 izplatības riskus, esam pieņēmuši lēmumu pārcelt pilnīgi visus Lielajā dzintarā notiekošos pasākumus, arī tos, kuros plānots mazāk nekā 200 apmeklētāju. Aktīvi sekojam līdzi jaunākajām ziņām par vīrusa izplatību, komunicējam ar māksliniekiem par iespējamiem jauniem koncertu datumiem un informēsim sabiedrību par jauno koncertzāles kalendāru, cik vien drīz tas būs iespējams," ziņo Lielā dzintara valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

"Pašreizējā nepārvaramu apstākļu diktētajā situācijā tā ir vienīgā atbildīgā un līdz ar to arī iespējamā rīcība. Apzināmies, ka šīs ārkārtas situācijas risināšana ir visas sabiedrības kopīga atbildība un ikvienam jādara viss iespējamais, kas šobrīd palīdzētu veicināt vīrusa izplatības mazināšanos. Protams, šī situācija radīs finansiālus zaudējumus ne tikai lieliem uzņēmumiem, bet arī mazām organizācijām. Ievērojama daļa no finansiālajiem līdzekļiem, par kuriem tiek uzturēts teātris, nāk tieši no biļešu ieņēmumiem. Izrāžu atcelšana teātrim ir sāpīga pieredze, taču īpaši smaga šī situācija ir tieši ārštata aktieriem, kuru ienākumi bieži ir atkarīgi tikai no nospēlēto izrāžu skaita," Dienu informē DDT sabiedrisko attiecību vadītāja Māra Uzuliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja