Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Viktors Freibergs lekcijā stāstīs par 20.gadsimta kinodīvam

Ceturtdien, 27.martā, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā notiks kino zinātnieka Dr. phil. Viktora Freiberga lekcija, kurā viņš stāstīs par 20. gadsimta pirmās puses kino un stila ikonām Marlēnu Dītrihu, Grētu Garbo, Lidu Borelli un citām Eiropas un Holivudas kinodīvām, kas ietekmēja estētiskos priekšstatus par sievieti tā laika sabiedrībā. Lekcija notiek izstādes Jaunā sievišķība ietvaros.

Pirmais pasaules karš un neatkarīgas valsts nodibināšana ienesa būtiskas pārmaiņas Latvijas sieviešu dzīvēs, jo beidzot tika realizēti jau 19.gadsimta nogalē aizsāktās sieviešu emancipācijas kustības galvenie centieni. 20.gadsimta pirmajās desmitgadēs sievietes tēls piedzīvojis būtiskas izmaiņas, kuras fiksēja tā laika preses izdevumi, mākslas darbi un literatūra.

Kino kultivēja jauno modernās sievietes tēlu, kas kalpoja par sava veida norādījumu, kā būtu jāuzvedas laikabiedrēm. Kino zvaigznes kļuva par elkiem, kuru stilu skatītājas centās pārņemt savā ārējā izskatā. Tas attiecināms arī uz izturēšanos – dāma filmās parādījās kā progresīva persona ar daudz lielāku neatkarību un patstāvību. Jaunos uzvedības paradumus varēja novērot jau mēmā kino laikos, kad sievietes, tāpat kā aktrises filmās, publiski lietoja alkoholu un smēķēja, atļāvās provokatīvāk dejot un strādāt algotu darbu.

Bieži tiek uzdots jautājums: kas padara kino aktrisi par sava laikmeta sievišķīguma ikonu vai seksualitātes simbolu?  Aktrises īpašo nozīmību kāda laikmeta kultūrā nosaka ne tikai viņas vaibsti, gaita, tātad ārējais izskats, bet arī raksturi, ko viņa savas karjeras laikā ir atveidojusi filmās. Īpaši tādēļ, ka uz ekrāna redzamais tēls ir bezķermenisks, un aktrise "saplūst" ar savu atveidoto varoni, kas ir būtiska atšķirība no teātra, kur skatītāji atrodas vienā telpā ar aktieriem. Stāsts tiek izspēlēts reālajā laikā bez tuvplāniem, rakursu maiņas, kas gan nenozīmē, ka teātra sniegtā pieredze ir mazāk vērtīga vai ka teātra aktrise nevar kļūt par ikonisku figūru vai dīvu.

Lekcijā kino zinātnieks, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju studiju nodaļas vadītājs Dr. phil. Viktors Freibergs raksturos vairākas slavenas kino ikonas: Grētu Garbo, Marlēnu Dītrihu, Mariju Leiko, Liu Maru, kā arī itāļu kinodīvas – Lidu Borelli, kuras ārējais veidols bieži salīdzināts ar Dantes Roseti sieviešu portretiem, Pinu Meničelli, Frančesku Bertini un citas.

Dalības maksa: pieaugušiem – 2,13 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 0,71 eiro. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi Jaunā sievišķība.

Uz lekciju nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja