Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Apdrošinātājs: Latvijā apdrošināšanas produktu pirkšanas līmenis vēl ir zems

Apdrošināšanas kompānijas dažādās atlīdzībās par zaudētām dzīvībām, sabojātiem auto, nodegušām mājām, skādi lopiem un ražotnēm joprojām izmaksā vairāk, nekā tās ieņēmušas. Laikrakstam Latvijas Avīze apdrošinātāja AS Balta valdes priekšsēdētājs Tonijs Čodrijs sacīja, ka šobrīd krīzes gadi vēl nav pārvarēti.

Jautāts, vai ekonomikas krīze Latvijā ir garām, T.Čodrijs sacīja, ka apdrošinātāji redz, ka cilvēki vairāk naudas atlicina īpašumiem. "Es negribētu to saukt par lielu aktivitātes vilni – joprojām bieži vien atrodamies ekonomikas lejupslīdes zemākajā punktā. Apdrošināšanas sektorā, kur tāpat kā visā ekonomikā pēdējos gados tika piedzīvots kritums, pērn novērojām nelielu parakstīto prēmiju kāpumu – daļēji, iespējams, palīdzējusi veiksmīgi realizēta cenu politika, daļēji – ir palielinājusies biznesa aktivitāte Latvijas tirgū. Bet tā ir vērtējama tikai kā maza kustība, nevis liels aktivitātes vilnis," norādīja Baltas valdes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka apdrošināšanas produktu pirkšanas līmenis vēl ir samērā zems. Latvijā mājsaimniecībai vidēji ir divi apdrošināšanas līgumi. "No trīs Baltijas valstīm Latvijā iedzīvotāji vismazāk naudas iegulda apdrošināšanas produktos – tātad vismazāk nodrošinās pret riskiem," atzina T.Čodrijs. "Piemēram, auto apdrošināšanas jomā Balta panāca labu izaugsmi KASKO polisēm. Ja palūkojamies uz OCTA apdrošināšanu, tajā mūsu tirgus daļa ir samazinājusies. Iemesls: krīzes laikā polišu cena šeit ir samazināta tiktāl, ka mēs tik lēti vairs nespējam piedāvāt. Apdrošināšanas prēmijas kritušās divtik. Taču tik zema cena ilgstoši nevar būt noturīga," atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Uz jautājumu, kā aprošināšanas uzņēmumi spēj strādāt ar zaudējumiem, T.Čodrijs sacīja - 2011. gadā viņi strādājuši ar peļņu un tagad dzīvo, "pateicoties spēcīgai bilancei, RSA grupas kopējam stiprajam finansiālajam stāvoklim un filozofijai". "Klientu saistību izpilde ir pirmajā vietā, tādēļ strikti ievērojam saistību izpildei nepieciešamos kapitāla apmērus. Turklāt esam bijuši piesardzīgi un uzņēmušies tikai tādas saistības, ko varam izpildīt ilgtermiņā, jo esam atbildīgi un tādēļ nekad neesam raizējušies par rezervju pietiekamību," Latvijas Avīzei sacīja valdes priekšsēdētājs.

"Otra daļa atbildes ir par maksātspēju – mūsu kapitāls maksātspējas aprēķinam 2,3 reizes pārsniedz regulatora (FKTK) noteiktās minimālās prasības. Tas sniedz pārliecinošu drošību nākotnē. Tieši tāpēc, ka mūsu maksātspēja ir tik stipra, mēs varam atļauties zaudējumus no viena ceturkšņa uz otru, turklāt zinām, ka rīkoties piesardzīgi ar rezervēm ir pareizais solis, lai atgrieztos pozitīvajā – peļņas teritorijā," stāstīja T.Čodrijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē