Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Ārpolitikas eksperts: Ziemeļkorejas jautājumā nevajadzētu izslēgt arī militāru risinājumu

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ziemeļkoreja jau atkārtoti satricināja pasauli gan vārda tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tā veica savas valsts vēsturē jau sesto kodolieroču izmēģinājumu, kas sekoja tikai pāris dienas iepriekš notikušajam raķetes šāvienam pāri Japānas teritorijai, kā arī nesen notikušajam starpkontinentālo raķešu izmēģinājumam. Tā vien šķiet, ka Ziemeļkorejai arvien mazāk rūp, ko par to domā starptautiskā sabiedrība, tostarp arī tās vienīgas būtiskais tirdzniecības partneris Ķīna, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes docents un Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns.

Zīmīgi, ka kodolieroču izmēģinājums notika vien īsu brīdi pirms Ķīnas BRICS samita, kur pie Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina ir ieradies arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, atzīmē pētnieks.

Pētnieki norāda, ka vieglu izvēļu nav nevienai no valstīm. No vienas puses starptautiskā sabiedrība var samierināties ar kodolieročiem bruņotu Ziemeļkoreju, kas savas kapacitātes attīsta un nākotnē paver aizvien jaunas perspektīvas, bet no otras puses tā var darīt vairāk, sākot jau ar Ķīnu, kas veido vairāk nekā 90% no Ziemeļkorejas ārējās bilances, skaidro Andžāns.

Sarunas ar Ziemeļkoreju līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, līdz ar to potenciāli nevajadzētu izslēgt arī militāru risinājumu. Pētnieks norāda, ka ir pilnīgi skaidrs, ja kāds rīkosies tad tās būs Amerikas Savienotās Valstis, kur ne prezidentam ne tā administrācijai vieglu izvēļu nebūs. Ir tikai laika jautājums, kad uz spēles tiks liktas ne vien Dienvidkorejas un Japānas pilsētas, bet arī lielākās ASV pilsētas, līdz ar to pētnieks aicina konfliktu novērst jau laikus.

Jau vēstīts, ka nupat Phenjana paziņoja, ka Ziemeļkoreja veikusi savu sesto un līdz šim jaudīgāko kodolizmēģinājumu, uz ko starptautiskā sabiedrība reaģēja ar asu nosodījumu.

 

 

Top komentāri

Kims
K
Ziemelkorejas vadiba ir jaiznicina pec iespejas atrak, jo sis mulasanas kadu demonstre ASV un NATO neka labu nedos, sis Ziemelkorejas rezims ir jaiznicina un ir japvieno abas Korejas .
ne-ārpolitikas eksperts
n
Piedāvāju šādu versiju - Krievija ar visiem līdzekļiem panāk militāru konfliktu ZK. Pēc tam, kad uzmanība novērsta, izveic militāras agresijas Ukrainā vai, nedod Dievs, vēl tuvāk mums. Atskatoties vēsturē - ierasta taktika.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tracis galā. Problēma paliek

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde līdz jūnija vidum bija izdevusi 56 izbraukšanas rīkojumus Krievijas pilsoņiem, kuri nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un nav iesniegu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē