Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Asociācijas vadītājs: Ķīmijas un farmācijas nozare piedzīvo strauju attīstību

Patlaban ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozare piedzīvo visstraujāko attīstību, šodien preses konferencē par ķīmijas nozari sacīja Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas vadītājs Vitālijs Skrīvelis.

Viņš klātesošajiem norādīja, ka patlaban Latvijā kopumā notiek asa konkurence par jauniešiem, jo tomēr lielākoties viņiem ir lielāka interese par humanitārajām zinātnēm, nevis eksaktajām.

Skrīvelis izteicās, ka patlaban ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģijas nozare piedzīvo visstraujāko attīstību un tā ir nozare ar augstu pievienoto vērtību. Viņš arī atzīmēja, ka nozarē ir zema kadru mainība.

Prezentācijā asociācijas vadītājs pauda, ka ķīmijas rūpniecības apgrozījums 2013.gadā bija 572 miljoni eiro, bet 2023.gadā apgrozījums tiek prognozēts divreiz lielāks. Tāpat esot cerība līdz 2023.gadam palielināt nozarē strādājošo skaitu.

Skrīvelis sacīja, ka pašlaik nozarē problēma un iespēja vienlaicīgi ir paaudžu nomaiņas jautājums, jo liela daļa nozarē darbojošos personu ir vecumā virs 65 gadiem.

Klātesošajiem tika demonstrēta arī platforma ķīmiķo.lv, kas pirmā Latvijā apkopo informāciju par farmāciju un ķīmiju vienuviet. Tajā iespējams detalizēti iepazīties ar studiju programmām un konkrētām prakses vietām, kā arī noskatīties video par dažādiem eksperimentiem, ar ķīmiju saistītiem procesiem un notikumiem.

Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes dekāns Valdis Kokars pastāstīja, ka fakultāte piedāvā daudzas interesantas studiju programmas un piedāvājumus, tostarp ķīmijas tehnoloģijas, kā arī materiālu nanotehnoloģijas. Kokars piekrīt, ka ķīmijas nozare ir un būs labi apmaksāta. Dekāns gan piebilda, ka ir jāmēģina panākt, lai labākie skolēni arī izvēlas studēt ķīmiju.

Ilva Nakurte no Latvijas Universitātes (LU) klātesošajiem pauda, ka viņai liekas, ka ķīmiķa profesija ir interesanta, tā prasa zināšanas, kā arī ļauj labi nopelnīt. Nakurte pastāstīja, ka liela daļa ķīmijas maģistra grāda ieguvēju izvēlas strādāt rūpniecības jomā, kā arī dažādās laboratorijās.

Viņa atzina, ka daudzus jauniešus pirms tam atbaidīja vide, bet tagad, kad LU pārcelsies uz jaunām telpām Torņakalnā, Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, tas varētu jauniešus krietni vairāk motivēt.

Pārstāvis no uzņēmuma "Olainfarm" paskaidroja, ka pārsvarā nozares uzņēmēji ir gana pretimnākoši un nodarbina arī studentus, kā arī koledžu audzēkņus, tāpat palīdzot ar zinātniski pētniecisko projektu izstrādi.

Viņš sacīja, ka ķīmiķi ir vajadzīgi arī komercijā un viņi ne vienmēr strādās "ar mēģenēm un kolbām".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē