Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Bite: Nosargāsim savus bērnus kopā!

Trīs puiši un viena meitene aptuveni 13 līdz 15 gadus veci, mīņājas pie veikala, kura skatlogu rotā spilgts karogs ar paralēlām svītrām - zaļu, dzeltenu un sarkanu. Ievelk cigarešu dūmu un sildās pavasara saulītes staros. Acīmredzot viņi gaidījuši kādu garāka auguma puisi, kurš, sasveicinājies ar kompāniju, droši ver vaļā veikala ārdurvis, uz kurām rakstīts "Līdz 18 gadiem aizliegts" un "Akcija!". Tas ir augu maisījumu jeb tā dēvēto, "legālo narkotiku" veikaliņš, kas tikko parādījies Nometņu ielā, namā blakus kādas kristiešu draudzes telpām, netālu no bērnudārza un Āgenskalna ģimnāzijas.

Šo ainu man aprakstīja kāds paziņa un parādīja svētdien ar telefonu uzņemtās fotogrāfijas. Paziņa arī bija iegājis veikalā, kur uz tukšas letes gulējuši dažāda izmēra maisiņi ar pulverīšiem. Uz viņa jautājumiem, vai manta "labi dodot pa galvu", pārdevēji – divi vīrieši – pēc izskata gluži kā narkodīleri, kas nu tikuši pie kases aparāta - apmierināti ņirguši: "Labi gan! Kas tu neesi pīpējis?!" Maisiņš par latu pietiekot vienam, par diviem – jau vairākiem…. Pēc brīža tīņu kompānija pie veikala sagaidīja augumā lielāko puisi ar pirkumu rokās un visi steidzīgi devās tālāk.

Halucinācijas, murgi un agresija, šizofrēnijas lēkmes, varbūt pat neārstējami smadzeņu bojājumi – tādas sekas uzskaita ārsti narkologi, kuru aprūpē Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā joprojām ik dienu nonāk šādu augu maisījumu sapīpējušies jaunieši. Epidēmija turpinās.

Pirms pusotra mēneša Saeima pieņēma grozījumus Krimināllikumā (stājās spēkā 23. februārī), kas ļauj daudz efektīvāk apkarot "legālo narkotiku" tirdzniecību. Jau pirmajās divās nedēļās policija veica vairākus reidus, atsavināja vairāk nekā 4000 maisiņu ar augu maisījumu, un ir uzsāktas virkne krimināllietu. Kārtības sargi turpina apkarot šo sērgu, taču ir vajadzīgs laiks, lai to izskaustu pavisam vai vismaz iedzītu dziļi pagrīdē. Mēnesis, divi, trīs, pusgads?

Mums - bērnu vecākiem - laika nav. Katru dienu atkarības jūgā nonāk kāds bērns, un mēs varam tikai cerēt, ka tas nebūs mūsējais. Līdz siltāku laiku, ielās izies arvien vairāk pusaudžu kompāniju. Un, lūk, minūtes attālumā no skolas – vilinošs veikaliņš ar krāsainu karogu. Skolās tuvojas eksāmenu laiks, un narkologi zina stāstīt par baumām pusaudžu vidū, ka tā manta "noņemot stresu un esot vieglāk likt eksāmenu zem kaifa". Un vēl - Facebook sociālajā tīklā vietnē, http://www.facebook.com/safe4emily, kāda ģimene dalās rūgtā pieredzē: pusaudze vārdā Emīlija nopirka vietējā benzīntankā augu maisījumu jeb spice, uzsmēķēja to un nonāca komā.

Paziņa gluži loģiski man jautāja – ko darīt? Atbilde šoreiz ir skaidra – nepalikt vienaldzīgiem. Viņš paziņoja policijai, un kārtības sargi veica reidu. Es gribu aicināt bērnu vecākus, skolotājus un arī visus Rīgas un citu pilsētu iedzīvotājus – ja redzat šādus aizdomīgus veikaliņus, nekavējoties ziņojiet policijai! Ar sabiedrības atbalstu kārtības sargiem būs iespējams daudz vieglāk un ātrāk tikt galā ar šo cinisko rūpalu, kas katru dienu prasa arvien jaunus upurus. Šo epidēmiju iespējams apturēt tikai kopīgiem spēkiem: likumi ir tikai ietvars, mums pašiem jābūt pietiekami aktīviem un jārīkojas.

Gribu aicināt katru Latvijas iedzīvotāju - pieaugušos un pusaudžus – saprast, ka jebkura atkarība, pat no šķietami nekaitīga augu maisījuma, ir atkarība, kas ietekmē, lauž un bendē mūsu dzīves. Brīdināsim viens otru! Dalīsimies ar informāciju! Nosargāsim savus bērnus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē