Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ekonomiste: Eiro būs, jautājums ir - kā mēs to izmantosim

Kā arī bija gaidāms, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) novērtējumi par Latvijas gatavību ieviest eiro 2014.gadā ir labvēlīgi, jo visus Māstrihtas kritērijus Latvija ar uzviju izpilda.

Ir daži norādījumi, piemēram, uz lielu nerezidentu noguldījumu daļu. Līdzīgi kā Igaunijas gadījumā, ECB ir bažas par cenu stabilitātes ilgtspēju, ņemot vērā, ka Latvijai vēl ir liela ienākumu starpība (un tādējādi arī konverģences potenciāls) ar attīstītām ES valstīm. Tomēr šie norādījumi un/vai izaicinājumi, visticamāk, nekļūs par šķēršļiem eiro ieviešanai nākamā gada janvārī.

Galīgs lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā plānots 9.jūlijā, bet jau tagad formāli un neformāli signāli no EK puses un eirozonas dalībvalstu līderiem liecina par to, ka Latvija tiks uzņemta monetārajā savienībā.

Šajā brīdī ir svarīgi apzināties, ka eiro ieviešana pati pa sevi nav garants ilgtspējīgai un iekļaujošai (proti, tādai, kas skar pēc iespējas plašāku iedzīvotāju loku) izaugsmei. Ir jāiemācās prātīgi un efektīvi izmanot tās iespējas, ko eiro mums dod – piemēram, piedalīšanās kvalitatīvā analīzē un lēmumu pieņemšanā eiro zonas līmenī no valsts puses. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Demokrātijas trauslums TM paspārnē

Pavisam klusi un mērķtiecīgi tieslietu ministres Ineses Lībiņas – Egneres ("Jaunā Vienotība") vadībā virzās slikts demokrātijas, varu dalīšanas un tiesiskuma precedents, par kuru tikpat klu...

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē