Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gašpuitis: Iekšējais tirgus potenciālo cenu kāpumu īsti nepieņem

2013.gada septembrī ražotāju cenu līmenis rūpniecībā ir audzis par 0,3%. Gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai ražotāju cenas pieauga vienādi - par 0,3%. 

Gada laikā ražotāju cenas ir augušas par 1,5%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 0,5%, kamēr eksportētajai izmaksas ir kāpušas par 2,5%. Primārās ražotāju cenu tendences nosaka apstrādes rūpniecības cenu dinamika. Līdz šim nedaudz straujāks cenu kāpums ir vērojams eksportētajai produkcijai, lai arī pārsvars ir salīdzinoši neliels. To varētu skaidrot ar eksportētāju salīdzinoši veiksmīgo darbību un atsevišķu tirgu mošanos. Piemēram, septembrī ietekmīgākie cenu pieaugumi bija koksnes un koka izstrādājumu un pārtikas produktu ražošanā. Savukārt uz leju vilka cenu samazinājums datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā un atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē. 

Iekšējais tirgus potenciālo cenu kāpumu vēl īsti nepieņem, kaut arī ir jūtama ražotāju vēlme izmaksu kāpumu pārlikt uz patērētāja pleciem. Pagaidām to varētu piebremzēt pastiprinātā uzmanība eiro ieviešanas sakarā, kā dēļ tirgotāji to nelabprāt akceptē un mērenā pirktspējas uzlabošanās. Tādēļ izmaksas nākas absorbēt uz peļņas rēķina. To nedaudz ļauj darīt krītošais energoresursu cenu spiediens un no tā izrietošais tarifu samazinājums siltumam, gāzei, kas arī noteicis kopējo ražotāju cenu atšķirību starp vietējā un eksporta produkcijas cenu izmaiņām. Turpmāk samērīgs izmaksu spiediens saglabāsies, kas noteiktos segmentos izsprauksies arī līdz patēriņa cenām. Tuvākā nākotnē darbaspēka izmaksas, kā arī investīcijas darba ražīgumā saglabās vietu starp galvenajām prioritātēm, kas lielā mērā diktēs iespējas kontrolēt arī izmaksu pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē