Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Klimovičs: Ukrainas prezidents vēl var apdomāties

Vairs nav iespējams nepamanīt, ka Ukrainas valdošā Reģionu partija ar tās līderi Valsts prezidentu Viktoru Janukoviču priekšgalā savos centienos paturēt varu uz mūžīgiem laikiem ir gatava uz daudz ko: ja nepieciešams, pat riskējot pamatīgi sašķelt šās lielās valsts sabiedrību, kas nākotnē neko labu nesola.

Drīzāk šī partija ar savu netālredzīgo un populistisko pakalpošanu vienai elektorāta daļai, cenšoties paaugstināt krievu valodas statusu Ukrainā, to jau ir paveikusi, un tagad atkāpšanās ceļš valdošajiem reģionāļiem izskatās maz iespējams. Prezidentam gan ir divas nedēļas laika šā likuma izsludināšanai, un viņš vēl var apdomāties, taču šādu «vājumu» varētu nesaprast daļa viņa atbalstītāju. No otras puses, iespējama arī pretēja rīcība. Ne velti Janukovičs izteicies, ka esot iespējama parlamenta ārkārtas vēlēšanu sarīkošana. Tā ir precīza norāde, ka patiesībā promaskaviski noskaņotie reģionāļi vēlas tikai varu. Ātrāka balsošana ir varas interesēs, jo ļautu samazināt jau tā ne pārāk spēcīgās opozīcijas iespējas veikt gana plašu priekšvēlēšanu aģitāciju. Pasteigties liek arī pašu reģionāļu un viņu prezidenta reitingu nepārtrauktā krišanās.

Kā redzams, Janukoviča komanda nav ieklausījusies politologu, dažādu citu ekspertu un lielas daļas ukraiņu inteliģences pārstāvju aicinājumā nespert šo valsts interesēm kaitīgo soli. Par to, ka jautājums ir nopietns un to labi saprot daudzi cilvēki Ukrainā, liecina viņu teiktais, ka runa pat neesot par valodu, bet gan valsts saglabāšanu. Jāpiekrīt, ka likuma pieņemšana par oficiāla statusa piešķiršanu krievu valodai, ir uzskatāma par ļoti apšaubāmu sasniegumu, kā to centušies pasniegt dažādi Ukrainas austrumu un dienvidu reģionu pārstāvji. Tā drīzāk liecina par kultūras trūkumu un atklātu cūcību. Situācija Ukrainā pasliktinās, un, šķiet, Janukovičs arī turpinās pārbaudīt nacionāli orientēto ukraiņu pašcieņu. Tomēr šis varētu būt pēdējais brīdis, kad vajadzētu nopietni apdomāties, pirms nav sasniegta sarkanā līnija. Drīzāk derētu ieklausīties viedoklī, ka pēc nācijas apdraudēšanas, atņemot tai skābekļa balonu valodas formā, obligāti nav jāiestājas paralīzei - gluži pretēji, tas var trīskāršot pretošanās vēlmi un spēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē