Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

KNAB: Tiesvedības biroja izmeklētajās krimināllietās ir vidēji par 64% ilgākas nekā pirmstiesas izmeklēšanai

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajās krimināllietās, kuras prokuratūra nodevusi tiesai līdz 2010.gadam un kurās tiesu galīgie nolēmumi vēl arvien nav stājušies spēkā, tiesvedības ilgums ir vidēji par 64% ilgāks nekā pirmstiesas izmeklēšanai, liecina biroja sagatavotais apkopojums par pirmstiesas izmeklēšanas un tiesvedības ilgumu KNAB izmeklētajās krimināllietās, kuras prokuratūra ir nodevusi tiesai līdz 2010.gadam un kurās vēl nav stājies spēkā tiesu galīgais nolēmums.

Pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros norādīts arī laika periods no kriminālprocesa sākšanas brīža birojā līdz tā nosūtīšanai kriminālvajāšanai, kā arī informācija par laika periodu no kriminālprocesa nosūtīšanas kriminālvajāšanai līdz tā nodošanai tiesai.

No visām biroja izmeklētajām krimināllietām, kuras prokuratūra nodevusi tiesai līdz 2010.gadam, tiesu galīgie nolēmumi nav stājušies spēkā 25 krimināllietās pret 87 personām, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Apkopojot informāciju par tiesvedības ilgumu šajās krimināllietās, birojs ir norādījis laika periodu (kalendārajās dienās) no brīža, kad krimināllieta nodota tiesai, līdz tiesas sēdes nozīmēšanas datumam pirmajā, apelācijas vai kasācijas instancē vai līdz sūdzības iesniegšanas datumam.

Birojs norāda, ka pirmstiesas izmeklēšanas un tiesvedības ilgumu būtiski ietekmē krimināllietas sarežģītības pakāpe, tādēļ katras krimināllietas virzību ir rekomendējams izskatīt individuāli.

Lai gūtu vispārēju priekšstatu par virzību krimināllietās, kurās nav stājušies spēkā tiesu galīgie nolēmumi, KNAB secinājis, ka no kopējā šo krimināllietu pirmstiesas izmeklēšanas un tiesvedības ilguma vidēji 498 kalendārās dienas jeb 26% veido pirmstiesas izmeklēšana (izmeklēšanas iestādē un prokuratūrā kopā), savukārt vidēji 1401 dienu jeb 74% - tiesvedība.

Savukārt krimināllietās, kurās stājušies spēkā tiesu galīgie nolēmumi 2011.gadā un 2012.gada pirmajā pusgadā, tiesvedība vidēji ir par 35%-38% ilgāka nekā pirmstiesas izmeklēšana.

LETA jau ziņoja, ka KNAB plāno nosūtīt Tieslietu ministrijai informatīvu vēstuli, kurā arī lūgs rīcību saistībā krimināllietu gauso izskatīšanu tiesās, to iepriekš KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes sēdē pavēstīja biroja priekšnieks Jaroslavs Strelčenoks.

Pēc Streļčenoka teiktā, dažas lietas līdz tiesai nonākušas jau pirms vairākiem gadiem, bet vai nu tām vēl nemaz nav nozīmēts izskatīšanas datums, vai arī tās tiek iztiesātas nesamērīgi ilgos termiņos.

Kā liecina KNAB šā gada pirmā pusgada darbības rezultāti, uz prokuratūru kriminālvajāšanas sākšanai birojs nosūtījis sešas krimināllietas pret 31 personu. Šajā laikā stājušies spēkā notiesājoši spriedumi septiņās KNAB izmeklētajās krimināllietās pret 13 personām, no kurām deviņas ir amatpersonas.

Pirmajos sešos mēnešos birojs uz 12 valstīm nosūtījis 17 krimināltiesiskās palīdzības lūgumus, bet valsts budžetā ieskaitīti finanšu līdzekļi 742 150 ASV dolāru (425 251 lats), kuri ar tiesas lēmumu kriminālprocesā atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē