Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Krievu disidente: Jūs esat laimīgi ļaudis, jo varat dzīvot brīvā valstī

Jūs esat laimīgi ļaudis, jo varat dzīvot brīvā valstī - ar šādiem vārdiem Latvijas sabiedrību šajās dienās uzrunā drosmīgā Kremļa režīma kritizētāja Valērija Novodvorska, ziņo Latvijas radio. 
Novodvorska šeit ieradusies kopā ar savu draugu Konstantīnu Borovoju, lai aicinātu iedzīvotājus referendumā balsot pret krievu valodu kā otro valsts valodu. Preses konferencē viņi paziņoja, ka viss, kas saistīts ar referendumu ir plānota Krievijas specdienestu akcija, kam krieviski raidošie žurnālisti pieprasīja uzrādīt dokumentus, vēstījis Latvijas Radio. 

Pēdējo divdesmit gadu laikā partijas "Demokrātiskā savienība" dibinātāja, disidente Valērija Novodvorska ir viesojusies Latvijā, taču vīzītes palikušas nepamanītas. Taču šoreiz nelielā preses konferences telpa Rīgas domē ir pārpildīta. Ieradušies gandrīz visi krievu valodā rakstošie un raidošie mediji. 

Novodvorska un Konstantīns Borovojs, kas pēdējos gados kļuvis par tuvāko domubiedru, atbraukuši, lai glābtu Latviju. Viņi uzskata, ka referendumam būs postošas sekas. Sašķelta sabiedrība - tieši tas, ko vēlas Kremlis.

"Patiesībā tas ir Trojas zirgs. Un tie 200 tūkstoši un pārējie, kam ir interese par krievu valodu, viņiem ir jāiet un jāsaka NĒ. Jānofotografē ar mobilo tālruni balsošanas biļetes un ar lepnumu un paceltu galvu jāiznāk ārā un jāsaka - es esmu Latvijas patriots, es balsoju PRET. Tā būs viņa biedra karte Latvijas patriotu sabiedrībā. Bet, ja tu neesi patriots, tad, ko tu te vispār dari?"

Novodvorskai nav saprotams tas, kā var nebūt patriots. Viņa uzskata, ka Eiropas Savienības starptautiskie dokumenti, ar ko atrunājas Satversmes grozījumu iniciatori, nav nomainījuši sirdsapziņu.

"Eiropas Savienības dokumenti nenomaina sirdsapziņu un jautājumu, kas ir dzimtene. Lūk mēs esam atbraukuši no Krievijas, mēs jūs nenormāli apskaužam, ka Jūs dzīvojat brīvā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstī, valstī, kur ir brīvas vēlēšanas un ir labi dzīvot, un tā ir liela laime tiem, kas te dzīvo. Brīnišķīga iespēja pierādīt, ka krievi nav zvēri, nav kalpi, un nav kropļi, var dzīvot Eiropas valstī un parādīt klasi, ka īsti krievi mīl Latviju. Ir jāizvēlas. Latvijai ir tikai šis mazais zemes gabaliņš - viņu dzimtene."

Borovoja un Novodvorskas vizīti Rīgā organizēja no Pilsoniskās savienības atšķēlušies Demokrātiskie patrioti. Ar viņiem vēl oficiāli tikās Saeimas deputāti no Cilvēktiesību komisijas. Pēc organizatora sacītā, sākotnēji esot bijusi plānota tikšanās arī Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu, taču tā nenotika. Ušakovs abus ignorē, un salīdzina ar komiksa Bivs un Batheds varoņiem. 

Krievu valodā rakstošie preses izdevumi Novodvorskas un Borovoja viesošanos drīzāk izsmej. Sauc par Latvijas glābējiem, kurus sen jau neviens vairs Krievijā neņemot pa pilnu - tā lasāms laikraksta Čas pirmajā lapaspusē. Politisko notikumu pārzinātājs Kārlis Daukšts stāsta, ka Krievija apzināti rīkojas, lai opozicionārus parādītu pēc iespējas muļķīgākā gaismā.

Novodvorskas un Borovoja partijas Krievijā ir aizliegtas. Viņi ar domubiedriem piedalās opozīcijas rīkotajās protesta akcijās Maskavā, un uzskata, ka viņu dzīves galvenais mērķis ir demokrātiska un brīva Krievija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē