Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Latvijas Ārstu biedrība: Streļčenoks jāatstādina no darba KNAB

Latvijas Ārstu biedrība Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un Saeimas Nacionālajai drošības komisijai nosūtījusi pieprasījumu atstādināt no darba Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, portālu Diena.lv informēja biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Latvijas Ārstu biedrība uzskata, ka KNAB veiktā kampaņa par korupciju medicīnā Latvijā ir naida kurināšana starp ārstiem un pacientiem, kas liecina par KNAB tiešo pienākumu nepildīšanu un kompetences pārsniegšanu, ārsta tiesiskā statusa neizpratni. 

"KNAB veiktā kampaņa ir ētikas normu pārkāpums un godīgi strādājošo ārstu goda un cieņas aizskarums. KNAB organizētā kampaņa nevis izglīto sabiedrību, bet gan, izmantojot cilvēku instinktus un bailes, kūda un mēģina sanaidot vienu sabiedrības sociālo grupu ar citu, proti, ārstus ar pacientiem. Līdzīgu principu izmantošana sociālajā reklāmā bija izteikti raksturīga totalitāro varas struktūru plakātisma tradīcijās gan Padomju Savienībā, gan hitleriskajā Vācijā, veidojot ienaidnieka tēlu," norādījusi biedrība.

Biedrība uzskata, ka "šāda ārstu un pacientu naidošana var būt papildus stimuls ārstiem aizbraukšanai". Biedrībasprāt, mediķu darbs gan netiek novērtēts ar adekvātu atalgojumu, gan arī sabiedrībai tiek radīts priekšstats par ikvienu ārstu kā prettiesisku labumu pieprasītāju.

"Jaroslavs Streļčenoks kā KNAB priekšnieks līdz šim ir pierādījis savu nekompetenci un nespēju cīnīties ar reālu korupciju valstī. Šobrīd viņš sevi ir pierādījis arī kā pretvalstiski noskaņots pašlabuma meklētājs un "spalvu spodrinātājs", kas ir gatavs īslaicīgu populistisku mērķu vārdā ziedot savas tautas veselību un naidot iedzīvotāju grupas. Latvijas Ārstu biedrības valde pieprasa Ministru kabinetam un Saeimas Nacionālās drošības komisijai atstādināt Jaroslavu Streļčenoku no tālākas pienākumu pildīšanas," teikts biedrības paziņojumā.

Vienlaikus Latvijas Ārstu biedrības valde norādīja, ka izspiešanai un nelikumīgu maksājumu saņemšanai medicīnā nav vietas, taču atsevišķu gadījumu vispārināšana ir noziedzīga. "Ar tieši tādu pašu pārliecību var paziņot, ka visi KNAB darbinieki ir zagļi, ja zināms, ka daži no viņiem nelikumīgi ir ņēmuši naudu no KNAB seifa," uzsvēra biedrības pārstāvji.

Latvijas Ārstu biedrību uztrauc apstāklis, ka KNAB organizēto sociālo kampaņu ārstu un pacientu sanaidošanai ir finansējusi kādas sabiedriskas organizācijas filiāle Lietuvā. "Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas šāda kampaņa ar reklāmas rullīšiem televīzijā Lietuvā netika atļauta un netika īstenota. Reklāmas materiāli ir iegūti bez konkursa, bez iepirkuma procedūras un ar rupjiem Latvijas likumdošanas pārkāpumiem," teic biedrības pārstāvji.

"Kampaņa pret medicīnu un mediķiem ir tikai un vienīgi KNAB mazspējas pierādījums, jo netiek veikta reāla korupcijas apkarošana, piemēram, valsts vai pašvaldību iepirkumos, netiek novērsta plaša kontrabanda un nelegāla tirdzniecība," teikts biedrības paziņojumā. Latvijas Ārstu biedrība minēja piemēru - Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija 2011. gadā tika veikusi pētījumu par nelegālā alkohola izplatību Latvijā. Secinājumi bija šokējoši - apgrozībā esošā nelegālā alkohola daudzums dienā ir vismaz 2 200 kastes ar 0,5 litru degvīnu. "Šāds apjoms ir tāds, kas nevar tikt ievests Latvijā bez robežsardzes un muitas dienestu amatpersonu ziņas. Par KNAB aktivitātēm šajā jomā diemžēl nekas nav bijis dzirdams," sacīja biedrības pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē