Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

LTV: Ar pāreju uz subtitrēšanu jābūt uzmanīgiem

Nevar noliegt, ka ir nepieciešams pilnveidot likumdošanu, kas regulē tulkošanu un subtitrēšanu, bet, mūsuprāt, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikums, kas paredz atteikšanos no televīzijas raidījumu ieskaņošanas un pakāpenisku pāreju uz subtitrēšanu, nav vērtējams viennozīmīgi, komentē VSIA Latvijas Televīzija (LTV) valdes loceklis un programmu attīstības vadītājs Sergejs Ņesterovs.

Jautājums par pāreju uz subtitrēšanu ir jārisina ļoti uzmanīgi, jo tam ir gan pozitīvās, gan neviennozīmīgās puses. Viens no pozitīvajiem aspektiem - LTV demonstrētajos raidījumos, piemēram, Panorāmā varētu skanēt angļu vai cita valoda sižetos, kur tas būtu nepieciešams, skaidro Ņesterovs.

Taču televīzijas kanālu auditorija ir plaša un neviendabīga, tāpēc nebūtu pareizi visiem skatītājiem likt skatīties tikai ieskaņotu vai tikai subtitrētu saturu. Arī pasaules tendences liecina, ka izvēles iespējas šajā ziņā kļūst arvien plašākas, tāpēc LTV iestājas par izvēles iespējas saglabāšanu, uzsver Ņesterovs, piebilstot, ka jau tagad daudzas populāras pārraides, piemēram, BBC seriālus vai filmas LTV piedāvā noskatīties gan oriģinālvalodā, gan subtitrētus, gan ieskaņotus latviešu valodā. Diemžēl ne visi operatori nodrošina saviem skatītājiem valodas klausīšanās iespēju, tāpēc, mūsuprāt, NEPLP būtu jādomā par likumdošanas izmaiņām šīs situācijas sakārtošanai.

LTV iestājas par pārejas posmu, kurā varētu izmantot abas metodes. Un pirms lēmuma pieņemšanas par vienas vai otras metodes izslēgšanu aicina rūpīgi izvērtēt skatītāju paradumus un viņu vēlmes šajā ziņā. Nav mazsvarīgi, ka daudzi Latvijas skatītāji ir pieraduši pie ieskaņotā teksta latviešu valodā, tāpēc obligātajai subtitrēšanai, iespējams, būs nepieciešami papildu finansu līdzekļi. Tas savukārt samazinātu televīziju investīcijas daudzveidīga satura attīstībai, komentē Ņesterovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē