Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Muižnieks: ES valodu lietojumam augstskolās ir jābūt pēc iespējas plašam

Ja mēs vēlamies starptautiski konkurēt, panākt, lai mūsu izglītība būtu eksportspējīga, protams, mums ir jāpiesaista labākie mācībspēki no visas pasaules. Un, protams, viņu lekcijas būs angļu valodā, kas  ir mūsdienu zinātnes valoda, tāpat kā senatnē tā bija latīņu valoda," portālam Diena.lv norādīja Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

"Domāju, ka arī normāla prakse būtu, ja diplomdarbus, bakalaura darbus un maģistra darbus varētu izstrādāt un aizstāvēt angļu valodā. Man pašam ir bijuši studenti, kas savus darbus izstrādājuši ārzemju augstskolu laboratorijās un tos ir vadījuši turienes mācībspēki. Līdz ar to darbi ir bijuši angļu valodā," skaidroja I.Muižnieks. "Lai attīstītos zinātnes terminoloģija arī latviešu valodā, jau pašlaik doktora disertācijām, kas nav valsts valodā, ir prasība pievienot patiešām plašu kopsavilkumu latviski. Līdz ar to tur pretrunas nesaskatu. Attiecībā uz vēlētām amatpersonām kā piemēram rektoru vai prorektoru, tur gan būtu jābūt prasībai par valsts valodas zināšanām," atzina I.Muižnieks.Jau ziņots, ka ceturtdien, 7. martā Izglītības un zinātnes ministrija skatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē pieteikusi grozījumus augstskolu likumā, kas paredz plašākas iespējas lietot Eiropas Savienības valstu valodas Latvijas valsts augstskolās.

Top komentāri

Ķīniešu valodas zinātājs
Ķ
Latvijā, diemžēl, ir ļoti maz ķīniešu valodas zinātāju. Šaubos vai kāds zina Arnoldu Melnalksni, kas bija ķīniešu un japāņu valodas zinātājs. Bija viens no ķīniešu- krievu valodas vārdnīcas sastādītājiem. Te gan ir LU vaina, kas aizmirsa vai nezināja par savām slavenībām.
Ķīniešu valodas zinātājs
Ķ
http://memory.pvost.org/pages/ds_melnal.html МЕЛНАЛКСНИС Арнольд Иванович (1905-1990) Kитаист. Род. в г. Рига. В начале 1920-х на комсом. и парт. работе. Ок. кит. отд. ЛВИ (1925-30). В течение полугода стажировался в Пекинском ун-те (1928). Науч. сотр. НИИ по Китаю, ИМХиМП (1930-33). В авг. 1933 уволен, арестован. После освобождения работал на заводе (до 1945). Ред.-сост. Гос. изд-ва иностр. и нац. словарей (1945-52), БСЭ (1952-56). Науч. сотр. Ин-та китаеведения (1957-61), ИВ АН СССР (1961-82). Соч.: Жизнь и борьба крестьянства в Китае. М.; Л., 1931; Большой китайско-русский словарь: В 4 т. М., 1983-1984 (в соавт.). Лит.: Скачков, 1993. С. 24; Милибанд. Кн. 2. С. 67. Арх.: АРАН. Ф. 354, оп. 3, д. 37.
Vairis
V
Kārtējā tuvredzība. Kāpēc tikai angļu valoda? Manā skat;ijumā jālieto arī vācu valoda, franču valoda, spāņu valoda un arī krievu. Gribam vai ne, bet esam blakus Krievijai. Un ja nezināsim šo valodu, būs tas pats, ka ar Ķīnu. Vai Krievija būs starpnieks starp mums vai mēs pa taisno iesim uz Ķīnu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē