Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pacientu Ombuda priekšsēdētāja: Sodīšana nav veids, kā to risināt

Lielu jēga nav redzama. Problēma, protams, pastāv, un tā ir ļoti sena un ar to ir jācīnās, tomēr pacientu sodīšana nav veids, kā to risināt, uzskata organizācijas Pacientu Ombuds valdes priekšsēdētāja Liene Šulce Rēvele.

"Mums jau šobrīd ir kriminālnormas par ārstu sodīšanu par to, ka viņi prasa kukuli, kas ir ļoti smags pārkāpums. Bet mēs visi labi zinām, ka tas rezultātu īpaši nav devis, jo cilvēki neziņo, turklāt šādu faktu ir ļoti grūti pierādīt," sacīja L.Šulce Rēvele.

"Veids, kā to risināt ir, pirmkārt, informējot sabiedrību, maksimāli bieži, regulāri un pamatoti cilvēkiem stāstot, pirmkārt, cik izmaksā veselības aprūpe, cik saņem mediķi, kur ir problēmas, lai cilvēki arī saprot, kur viņu oficiāli samaksātā nauda paliek. Lai nav gluži tā, ka darbs tiek veikts brīvprātīgi. Tai pat laikā loģiski ir tas, ka mūsu mediķiem ir jāpelna vairāk, bet viņiem ir arī atbalsts no citiem par šo ienākumu deklarēšanu, ka tiešām ir svarīgi zināt. Ir mediķi, kas saņem tiešām mazas algas, ir arī gana daudzi, kas pelna atbilstoši arī Eiropas standartiem. Līdz ar to nevar viennozīmīgi teikt, ka problēma ir naudā," sacīja Pacientu Ombuda pārstāve. Viņasprāt, būtu daudz lielāks efekts, ja cilvēki beidzot sāktu saprast, par ko viņi maksā un kāpēc un, ka viņiem pienākas palīdzība neatkarīgi no tā, cik viņi maksā.

"Otra lieta ir tā, ko var darīt, ir strādāt gan ar pacientiem, gan mediķiem par komunikāciju, kvalitātes jautājumiem, kas atkal ir tas pats izpratnes jautājums. Tās lietas, ko viņiem ir jāsagaida no mediķiem, atkal lielāks atbalsts mediķiem, lai viņi šo darbu varētu darīt normālākos apstākļos kā šobrīd. Sodīšana atkal ir formalitāte, ka mēs pateiksim, ka mums ir paredzēti sodi, neviens tāpat sodīts netiks un visi turpinās dzīvot kā līdz šim. Nekā poiztīva es šeit neredzu," teica L.Šulce Rēvele.

"Ombuds vienmēr pacientiem saka, ja jums ir līdzekļi un iespējas, ziedojiet ārstniecības iestādei oficiāli. Ir gana daudz pacientu, kuri nevar atļauties zāles, ir iespēja ārstiem teiksim oficiāli izmaksāt prēmijas no slimnīcas administrācijas puses, ir dažādi oficiāli veidi, kā motivēt ārstus, uzlabot ārstniecības iestāžu infrastruktūru ar ziedojumiem. Kāpēc to nedarīt? Es uzskatu, ka tas ir ļoti vēlams, taču tam jābūt oficiāli. Sodīšanai es galīgi neredzu jēgu, jo tāpat neviens neziņos, neviens nepierādīs," sacīja L.Šulce Rēvele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē