Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pavļuts: Mazajiem un vidējiem uzņēmējiem būs plašāk pieejami mikro aizdevumi

Lai nodrošinātu kredītu pieejamību neliela biznesa uzsākšanai vai attīstībai ar komersantiem izdevīgiem nosacījumiem, Ministru kabineta sēdē otrdien, 18.jūnijā, tika atbalstīta jauna mikro aizdevumu atbalsta programma, kas komersantiem nodrošinās plašāku mikro aizdevumu pieejamību, portālu Diena.lv infromēja Ekonomikas ministrijā.

Kredīti tiks izsniegti sadarbībā ar vairākām finanšu institūcijām - bankām, krājaizdevu sabiedrībām un citām mikro finansēšanas institūcijām. Finanšu institūcijas Latvijas Garantiju aģentūra izvēlēsies atklātā konkursā, ko plānots organizēt šā gada jūlijā.

"Mazajiem uzņēmējiem, kuri tikko sāk savu biznesu, pirmā finansējuma saņemšana bieži ir viens no grūtākajiem posmiem. Tāpēc valsts pienākumus ir palīdzēt jaunajiem uzņēmējiem šajā posmā, lai viņu biznesa idejas varētu saņemt finansējumu un sevi pierādītu arī praksē. Atbalsts jaunajiem uzņēmējiem sava biznesa sākšanai vai attīstībai ir arī viens no Nacionālās industriālās politikas mērķiem, kurus jau tagad īstenojam ar vairāku pilotprojektu palīdzību, sniedzot mērķtiecīgu atbalstu uzņēmējiem viņu attīstībai un jaunu darbavietu radīšanai," uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Programma papildinās spēkā esošo Latvijas Hipotēku un zemes bankas ieviesto Mikrokreditēšanas programmu, turpinot nodrošināt mikro aizdevumus, kad LHZB programma vairs nedarbosies aktīvā režīmā pēc 2013.gada 31.decembra. Atšķirībā no esošās programmas, jaunajās mikro kreditēšanas programmā būs iespēja saņemt lielāku aizdevuma summu uz ilgāku laika periodu, kā arī būs iespēja saņemt mikro aizdevumus no dažādām finanšu institūcijām. LGA mikro aizdevumus būs iespēja saņemt arī tiem komersantiem, kuri sadarbojas ar citām bankām un nevēlas vai uzņemto saistību dēļ nevar izmantot Latvijas Hipotēku un zemes bankas piedāvātos mikro aizņēmumus.

Jaunās programmas aizdevumus varēs saņemt mikro, mazie un vidējie uzņēmumi, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, lai  uzsāktu savu saimniecisko darbību, sekmētu tās izaugsmi, paplašināšanu, kā arī lai piesaistītu apgrozāmos līdzekļus dažādu uzņēmējdarbības projektu īstenošanai.

Atbalsta programmas pieejamais publiskais finansējums būs 5 miljoni euro (Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums - 4,61 milj. euro un valsts budžeta finansējums - 0,39 milj. euro). Izsniedzot aizdevumus, 50 % no mikro aizdevuma summas veidos finanšu starpnieku līdzfinansējums, tādejādi programmas kopējais finansējums plānots līdz 10 milj. euro apmērā.

Uzņēmumiem un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām mikro aizdevumus plānots sākt izsniegt no 2013.gada 4.ceturkšņa. Maksimālā aizdevuma summa vienam saimnieciskās darbības veicējam vai personu grupai būs 25 000 euro ar termiņu ne garāku par 10 gadiem un samazinātu procentu likmi.

Top komentāri

Cityfinances
C
Cityfinances finansējums uzņēmumiem palīdz piesaistīt naudu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem attīstot to uzņēmējdarbību. http://www.cityfinances.lv/lv/finansejums-uznemumiem/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē