Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pavļuts: Mikrouzņēmumu nodokļa sistēmas izmaiņām jābūt pārdomātām

Ekonomikas ministrija (EM) tālākām diskusijām sagatavojusi priekšlikumus grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, lai atbilstoši koalīcijā lemtajam risinātu ar mikrouzņēmumu darbinieku sociālo aizsardzību saistītos jautājumus, bet vienlaikus tiktu saglabātu iespējas jaundibinātajiem uzņēmumiem attīstīties, portālu Diena.lv informēja ekonomikas ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

Piedāvājums paredz noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 12%, diferencējot to pēc apgrozījuma, vienlaikus saglabājot līdzšinējos kritērijus apgrozījuma apmēram (70 000 lati), darbinieku algas maksimālajam apmēram (500 lati) un skaitam (5 darbinieki).

"Lai veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos un mikro un mazo uzņēmumu attīstību, kam izšķiroši svarīgi ir tieši pirmie dzīves gadi, straujas izmaiņas esošajā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju regulējumā nebūtu pieļaujamas un tām ir jābūt izdiskutētām un pakāpeniskām. Ņemot vērā koalīcijas vienošanos šos jautājumus risināt, EM ir sagatavojusi savus priekšlikumus izmaiņām Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanas un sniegtu stimulu attīstībai, kā arī nodrošinātu labāku darbinieku sociālo aizsardzību. Vienlaikus ir jādiskutē ne tikai par izmaiņām mikrouzņēmuma nodokļu sistēmā, kas ierobežotu iespējas to izmantot nodokļu optimizācijas shēmām, bet arī par mazāku birokrātisko slogu SIA darbībai," norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ekonomikas ministrija sagatavojusi priekšlikumu grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka 9% likme no mikrouzņēmuma apgrozījuma tiek saglabāta komersantiem, kuru apgrozījums ir līdz 15 000 eiro, 10% likme uzņēmumiem ar apgrozījumu no 15 001 eiro līdz 40 000 eiro, 11% - ar apgrozījumu no 40 001 eiro līdz 70 000 eiro, bet 12% - no 70 001 eiro līdz 100 000 eiro. Lai mērķtiecīgi atbalstītu tieši jaunos uzņēmumus un mudinātu tos attīstīties, tiek piedāvāts noteikt, ka konkrēto mikrouzņēmuma nodokļa likmi drīkst piemērot tikai piecus gadus. Lai novērstu situāciju, ka pēc piecu gadu termiņa tie paši īpašnieki nodibina jaunu mikrouzņēmumu ar citu nosaukumu, tiek piedāvāts noteikt, ka piecu gadu ierobežojums attiecas arī uz mikrouzņēmumu īpašniekiem un valdes locekļiem. 

Tāpat izstrādātais priekšlikums paredz, ka, pieaugot mikrouzņēmuma maksātajam nodoklim, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām tiek novirzīta lielāka daļa, tādējādi veicinot mikrouzņēmumu darbinieku lielāku sociālo aizsardzību.

EM, vērtējot Mikrouzņēmumu nodokļa likuma ieviešanas gaitu, secinājusi, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju skaits pakāpeniski pieaug - 2011.gadā kā mikrouzņēmumi reģistrējās 14,8 tūkst. nodokļu maksātāju, 2012.gadā - 11 tūkst., savukārt 2013.gada trīs ceturkšņos - 8,5 tūkst. nodokļu maksātāju. Turklāt vairāk nekā puse no reģistrētajiem ir no jauna reģistrēti nodokļu maksātāji. Šobrīd aktuālo mikrouzņēmumu skaits uz 2013.gada 1.septembri ir 30,1 tūkstoši. Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem līdz 2013.gada septembrim mikrouzņēmumos bija nodarbināti 53,1 tūkst. darbinieku, turklāt 65% jeb 34,3 tūkst. darbinieku strādāja tieši no jauna reģistrētajos uzņēmumos, kas nozīmē ievērojamu valsts speciālā budžetu ietaupījumu (neizmaksāti bezdarbnieku pabalsti). Tāpat vērojams, ka vidējais darbinieku skaits mikrouzņēmumos pakāpeniski aug, 2013.gadā sasniedzot 2,3 darbiniekus uzņēmumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē