Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Puriņš: Valde strādā jau pusgadu, bet plāna vēl nav

Pašvaldības SIA Rīgas satiksme meitasuzņēmums Rīgas acs savu izveidi šobrīd nav attaisnojis, jo, lai gan Rīgas acs valde strādā vairāk nekā pusgadu, Rīgas domei nav atsūtīts plāns, kas ir iecerēts un kad tas tiks veikts, Rīgas domes opozīcijas deputāts Māris Puriņš (Vienotība).

Kā vēstīts, Rīgas satiksme Rīgas acs pamatkapitālā savulaik ieguldījusi 20 000 latu. Kapitālsabiedrības mērķis ir ieviest sabiedriskā transporta integrēto informācijas sistēmu, kura sākotnēji nodrošinās transportlīdzekļu pārvietošanās monitoringu, maršrutu kustības grafika ievērošanas kontroli, transportlīdzekļu operatīvu vadību avārijas situācijās, sastrēgumstundās un gadījumos, kad tiem ir nobīdes no kustības grafika, kā arī citās ārkārtas situācijās.Tādējādi pasažieri būšot labāk informēti par situāciju sabiedriskā transporta līnijās, pārsēšanās iespējām citos transporta veidos vai maršrutos. Rīgas acs arī analizēšot datus SIA Rīgas satiksme iekšējai lietošanai.

"Šobrīd savu izveidi noteikti nav attaisnojusi, jo tās darbības vēl nav. Un nākotnē arī diez vai būs," skeptisks ir M.Puriņš. Viņaprāt, Rīgas acs funkcijas noteikti varēja pildīt Rīgas satiksme. "Jaunie tramvaji jau nāk ar tām sistēmām, paliek tikai informācijas sistēmas pie pieturām. Tā sistēma ir vienkārša pēc būtības," teica deputāts. Jautāts, kā varētu nodrošināt alkohola testera sistēmas, M.Puriņš atbildēja, ka jau šobrīd uzņēmumi ir izdomājuši sistēmu, ko var pievienot vadības blokam.

"Rīgas acs ideja ir apiet Iepirkuma likumu, jo uz Rīgas satiksmes meitaskompāniju tas neattiecas," sacīja M.Puriņš. "Pastāv risks par korupciju. Iepērkot iekārtas caur Rīgas aci, uz to neattieksies Iepirkumu likums. Tas nozīmē, ka var izvēlēties dārgas iekārtas un izvēlētu uzņēmumu," teica M.Puriņš.

Viņš arī uzskata, ka plānotos 4,5 miljonus latu, kas nepieciešami sistēmas integrētās sistēmas ieviešanai, nevarēs iegūt, iznomājot reklāmu laukumus sabiedriskajā trasnportā. "Tik ātri to naudu nesapelnīs," uzsvēra M.Puriņš. Viņš domā, ka nepieciešamie līdzekļi tiks segti no nodokļu maksātāju kabatām. "Manā skatījumā tie līdzekļi būs Rīgas nodokļu maksātāju nauda, caurejot Rīgas pašvaldības budžetu. Kompānija ir nodibināta, finansējums būs vajadzībs, bet es neredzu to privāto investoru, kurš ieguldītu un pēc tam atpelnītu to," teica Rīgas domes deputāts. "Nauda nebūs tieši iezīmēta no Rīgas domes budžeta, neteiks, ka tā ir Rīgas acs funkciju veikšanai. Tā būs slēpti ietverta. Rīgas dome kā pašvaldība maksā par tiem, kuri brauc par brīvu vai kuriem piešķirtas atlaides. Ir arī kaut kādi nerentablie maršruti, par ko dome piemaksā. Nav skaidrs, cik kas maksā, jo nekad nav iedots detalizēts budžets, tādēļ nevarēs pateikt, cik piešķirts Rīgas acij," kritisks ir M.Puriņš.

"Būtībā tas Rīgas satiksmes kapitālieguldījums 20 000 latu apmērā tagad tiek "noēsts" algās šobrīd. Algas tiek izmaksātas, bet rezultāti nav redzami," teica M.Puriņš.

Opozīcijas deputāts norādīja, ka Rīgas domes komitejas sēdē, kurā deputāti tika informēti par Rīgas acs plāniem, valdes priekšsēdētājas vietā runāja Rīgas satiksmes IT nodaļas pārstāvis. Komitejas sēdē valdes priekšsēdētāja neizskatījās "aizdegusies par šo ideju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē