Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Rudzītis: Ekonomiskā krīze Latvijā ir pārvarēta

"Ja ar ekonomikas krīzi saprotam situāciju, kas raksturojama ar ekonomiskās attīstības rādītāju strauju pasliktināšanos, samazinoties ražošanai un patēriņam, krītoties ienākumiem un pirktspējai, kā arī pieaugot uzņēmumu bankrotiem un bezdarbam, tad, no šī aspekta raugoties, var teikt, ka ekonomiskā krīze Latvijā ir pārvarēta," portālam Diena.lv sacīja SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

"Ražošanas apjomi pieaug, pakāpeniski palielinās darba vietu skaits un samazinās bezdarbs, atsācies mērens darba samaksas pieaugums un sāk uzlaboties strādājošo pirktspēja. Turklāt ekonomiskās situācijas uzlabošanos un pārmaiņas, kas redzamas makroekonomiskajos rādītājos, iedzīvotāji parasti izjūt ar laika nobīdi," atzīst E.Rudzītis.

Tādējādi patlaban daudzas mājsaimniecības joprojām izjūt ekonomiskās krīzes sekas, jo bezdarba līmenis joprojām saglabājas augsts un pieejamo vakanču skaits ir neliels, bet darba algas vidēji ir zemākas nekā pirms pieciem gadiem. "Mājsaimniecību ienākumi ir mazāki salīdzinājumā ar pirmskrīzes līmeni, savukārt izdevumi, kas saistīti ar pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem (piem., pārtikas precēm, mājoklim, transportam) pēdējo pāris gadu laikā ir būtiski palielinājušies," stāsta sociālekonomikas eksperts.

Līdz ar ekonomikas izaugsmes turpināšanos un ienākumu palielināšanos gan darba vietu skaita pieauguma, gan arī algu palielināšanās rezultātā, mājsaimniecību finansiālā situācija turpinās pakāpeniski uzlaboties, prognozē Rudzītis.

Jau vēstīts, ka 62% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka, pretēji ekspertu teiktajam, krīze valstī nav beigusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē