Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

SC deputāti: NEPLP bremzē darbu pie jaunā Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma

Neskatoties uz parlamenta darba grupas, kas gatavo otrajam lasījumam Saeimā Priekšvēlēšanu aģitācijas likumprojektu, prasībām, Nacionālā  elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) tā arī nav sniegusi savu skatījumu par to, kā komerckanālos būtu jāizvieto valsts pasūtījums – priekšvēlēšanu diskusijas, portālu Diena.lv informēja frakcija Saskaņas centrs.

"Noteikt aizliegumu politiskajai reklāmai televīzijā 30 dienas pirms balsošanas var tikai tad, ja vēlētāji varēs iegūt informāciju televīzijas priekšvēlēšanu diskusijās," paziņoja deputāte Marjana Ivanova – Jevsejeva (Saskaņas centrs), kura vada darba grupu Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma sagatavošanai.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, kas Saeimā jau izskatīts pirmajā lasījumā, paredz noteikt politiskās aģitācijas aizliegumu visos televīzijas kanālos 30 dienu laikā pirms vēlēšanām. Aizliegums būs attiecināms gan uz Saeimas, gan arī pašvaldību vēlēšanām.

"Pirmajā lasījumā priekšlikumu noteikt šādu aizliegumu deputāti atbalstīja ar vienu nosacījumu: vēlētājiem, neskatoties uz to, ka ēterā nebūs politiskās reklāmas, ir jāsaņem informācija par priekšvēlēšanu sarakstiem un programmām. Valstij no saviem līdzekļiem ir jāapmaksā priekšvēlēšanu diskusiju raidījumu sagatavošana un translācija televīzijās," stāsta deputāte. "Tad arī tika nolemts, ka priekšvēlēšanu diskusijām jābūt ne tikai sabiedriskās televīzijas kanālos LTV-1 un LTV-7, bet arī komerckanālos. Pirmkārt, tāpēc, ka LTV-1 un LTV-7 aptver mazu auditorijas daļu – 7-12%. Otrkārt, pašvaldību vēlēšanās nepieciešams izvietot valsts pasūtījumu arī mazajos reģionālajos televīzijas kanālos. Naivi iedomāties, ka nacionālie telekanāli aizpildīs ēteru ar katra neliela novada deputātu kandidātu diskusijām. Tomēr arī šādu nelielu novadu iedzīvotājiem arī ir jābūt tiesībām saņemt informāciju."

Parlamenta darba grupa uzdeva NEPLP sagatavot savu redzējumu par priekšvēlēšanu diskusiju valsts pasūtījuma izvietošanu komerckanālos. Tika minētas konkrētas summas.

"Mēs painteresējāmies Finanšu ministrijā un noskaidrojām, ka NEPLP vispār nav vērsusies pie viņiem ar pieprasījumu piešķirt šim mērķim līdzekļus! Nevar noteikt politiskās reklāmas aizliegumu, ja nav pārliecības, ka iedzīvotāji saņems informāciju," uzskata M.Ivanova – Jevsejeva.

Otrdien, 25. septembrī, plkst. 10 Priekšvēlēšanu aģitācijas likumprojekts otrajā lasījumā jau tiks izskatīts   atbildīgajā komisijā – Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

"Es aicinu NEPLP  pārstāvjus otrdien komisijas sēdē beidzot informēt par savu skatījumu uz šo situāciju. Pašvaldības vēlēšanas nav aiz kalniem, un darbs pie šī likumprojekta ir maksimāli jāpaātrina," saka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (Saskaņas centrs). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē