Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Slava: Ir konkurētspējīgi, ja vērtē talantu

Latviešu mākslinieki ir konkurētspējīgi pasaulē, ja lūko talantu un darbu kvalitāti, taču šīs konkurētspējas pozitīvais rezultāts ir daudzu apstākļu noteikts, portālam Diena.lv norādīja mākslas zinātniece un apgāda Neputns galvenā redaktore Laima Slava.

Viņa skaidroja, ka ir divas aprites – mākslas tirgus, kas ir galeristu un kolekcionāru vide, un nekomerciālā izstāžu darbība - kuratoru īstenota ar valstisku institūciju atbalstu vai pēc to pasūtījuma. Abu jomu dalībnieki daļēji var pārklāties.

"Mākslinieka konkurētspēju rada viņa galerists, veidojot viņam vārdu un intrigu ap viņa darbiem, lai tie būtu iekārojami kā kolekcionāriem, tā izstāžu kuratoriem. Taču tas uzliek pienākumus arī māksliniekam – piemēram, radīt tik un tik darbu mēnesī – ko ne katrs "brīvais ērglis" uzņemsies. Nav iemesla galeristam izdot naudu, lai radītu vārdu, ja šis vārds tev nenes atpakaļ peļņu, bet, lai būtu šī peļņa (un māksliniekam - vārds!), tev ir jāpārdod, vismaz sākotnēji, ievērojams skaits darbu, lai kolekcionāru aprindās tie sāk rotēt, rada sacensību tos iegādāties utt.," par mākslas politiku stāstīja L.Slava.

Uz jautājumu, kādēļ tik maz pasaules mākslas tirgū tiek pārdoti latviešu mākslinieku darbi, L.Slava atbildēja, ka laimējas tiem, kuriem ir savi galeristi ar vārdu un pieredzi, vai arī valsts viņu izvirzīšanai apzināti tērē ievērojamus līdzekļus, turklāt nevis vienu reizi vien, bet sistemātiski. "Tomēr šodien valda mākslas tirgus kā tāds. Pasaules tirgus ir mākslas pārpildīts, kolekcionāriem ir jāspēj noturēt cenas saviem īpašumiem, tas ir – jau esošiem, vairāk vai mazāk pazīstamiem vārdiem. Jaunpienācējam - galeristam ir jābūt ar "spēcīgiem elkoņiem" un ilgstoši mērķtiecīga darba spējīgam, kā arī labi sakari pareizās aprindās nenāks par ļaunu," uzskata mākslas zinātniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē