Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Šteinerte: Ieilgstot tiesvedībai, zūd soda aktualitāte

Pārlieku ieilgstot kādas lietas izskatīšanai tiesā, zūd arī soda aktualitāte, uzskata pensionētā Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte.Šteinerte norāda, ka minētā atziņa pēdējā laikā esot īpaši aktuāla "saimnieciskajās lietās". Dažas šādas sabiedrībā zināmas krimināllietas tiesā atrodas jau vairākus gadus, bet joprojām nav izskatītas.

Problēmai ar lietu izskatīšanas ilgajiem termiņiem nepieciešams steidzams risinājums, pārliecināta bijusī tiesnese. "Ja paies septiņi gadi, kam tas vairs būs aktuāli? Viss aizmirsīsies. Procesa rezultātam vajag būt tieši tagad, un tad būs aktualitāte, sods un rezultāts."Šteinerte atceras, ka padomju laikos iepriekš sodītas personas, kas atkārtoti tika aizturētas par smagu noziegumu izdarīšanu, tiesas spriedumu lielākoties gaidīja apcietinājumā. Tad neviens nebija ieinteresēts lietas izskatīšanu novilcināt, jo teorētiski pastāvēja iespēja, ka apsūdzēto varētu attaisnot.Pašlaik atsevišķi lietas dalībnieki darbojas savās interesēs un mēģina likuma robežās novilcināt lietu izskatīšanu, uzskata Šteinerte. Tiesnese atzīst, ka gadījumos, kad lietā ir daudz pierādījumu, bet apsūdzētais "grozās kā zutis uz pannas", rodas iespaids, ka cilvēks vienkārši mēģina izvairīties no atbildības un viņam nav sirdsapziņas.Ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) likumdošanu un cilvēktiesības, paātrināt tiesas procesus Latvijā diez vai izdošoties. Šteinerte spriež, ka šobrīd cilvēktiesības vairāk ir apsūdzētajiem, bet tās izpaliek cietušajiem un nodokļu maksātājiem, kuru nauda tiek tērēta, uzturot tiesas.Ja pie varas esošie politiķi vēlēsies panākt, lai Latvija kļūst bagātāka, tie izdarīs visu nepieciešamo lietu ātrākai virzībai tiesās, lai netiktu lieki tērēti līdzekļi, domā bijusī tiesnese.Šteinerte nenoliedz, ka Latvijai ir jāpilda ES rekomendācijas, taču vienlaikus "mēs paši esam pietiekami gudri, lai Latvija izlemtu daudzus jautājumus savās interesēs".Bijusī tiesnese novērojusi, ka Latvija izrāda pārāk lielu bijību pret ES. "Padomju laikos pateica bezmaz, kādas karotītes jātaisa. Es saprotu, ka vispārējās direktīvas jāpilda, taču ir tādi jautājumi, ko Latvija pati var izlemt, un, ja Latvija izlems savās interesēs, nepārkāpjot Eiropas likumdošanu, tad būs rezultāts," uzskata Šteinerte.Kā ziņots, saistībā ar likumā noteiktā tiesneša amata pildīšanas maksimālā vecuma sasniegšanu Saeima 14.februārī Šteinerti atbrīvoja no tiesneses amata. 21.februāris bija Šteinertes pēdējā darbadiena Rīgas apgabaltiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē