Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

VM: Lētāko medikamentu trūkums aptiekās ir jaunās kārtības sākotnējas ieviešanas grūtības

Vairāku lētāko medikamentu trūkums aptiekās ir jaunās kārtības sākotnējas ieviešanas grūtības, taču to nevar vērtēt kā sistēmas pamatu satricinājumu, uzskata Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Muciņš norāda, ka patlaban situācija tiek risināta un Veselības inspekcijai (VI) jākonstatē, vai medikaments ir pieejams tirgū, tad jāziņo par situāciju Nacionālajam veselības dienestam (NVD), kas ierosina administratīvo lietu un pieņem lēmumu par medikamentu atstāšanu vai svītrošanu no kompensējamo medikamentu saraksta.

Taujāts, vai medikamentu trūkumu nevarētu saistīt ar farmācijas nozares pārstāvju jau iepriekš izteikto neapmierinātību ar jauno kompensējamo medikamentu izsniegšanas kārtību, Mučiņš atbildējis, ka patlaban tādu indikāciju nav, jo problēmas ir ar pāris desmitiem zāļu, bet kopumā kompensējamo zāļu sarakstā ir gandrīz 1000 medikamentu.

Tāpat VM valsts sekretārs neuzskata, ka, izsvītrojot trūkstošās zāles no kompensējamo medikamentu saraksta, nebūs pieejami arī nākamie lētākie medikamenti un tādējādi paaugstinātas cenas.

Runājot par plānoto ietaupījumu - 1,7 miljonu latu -, ko bija paredzēts iegūt, ieviešot jaunu sistēmu, Muciņš pieļauj, ka tas varētu būt nedaudz mazāks, svītrojot no saraksta vairākus lētākus medikamentus, tomēr aprēķini tiks veikti pēc konkrētu lēmumu pieņemšanas.

Kā ziņots, VI ir saņemti 23 iesniegumi par kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto 54 kompensējamo zāļu neesamību zāļu tirgū. VI ir pieprasījusi zāļu lieltirgotavām precizēt informāciju par iesniegumos minēto zāļu pieejamību un šodien par zālēm, kuru neesamība tirgū apstiprināsies, ziņos NVD.

No 1.februāra, kad spēkā stājās jauns kompensējamo zāļu saraksts, VI "jūtami palielinājies sūdzību skaits" par to, ka aptiekās nav pieejamas lētākās zāles. Un, ņemot vērā, ka šogad stājās spēkā jaunā kārtība, kas paredz pirmreizējiem pacientiem izsniegt lētākos kompensējamos medikamentus, zāļu trūkums aptiekās ierobežoja pacientu iespējas iegādāties vajadzīgos medikamentus.

Kompensējamo zāļu sarakstā, kurš stājies spēkā 1.februārī, 600 zālēm tika samazinātas cenas līdz pat 37%. Tāpat sarakstam pievienotas arī 104 zāles, kas līdz šim nebija iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Kopumā no 1.februāra sarakstā ir 1387 zāles un 149 medicīniskās ierīces.

No 2012.gada 1.janvāra stājusies spēkā kārtība, kas paredz ārstam receptē sniegt attiecīgajai diagnozei paredzēto zāļu vispārīgo nosaukumu, ja pacients pirmo reizi saņems konkrētai diagnozei paredzētās kompensējamās zāles vai medicīniskās ierīces. Aptiekā pacientam tiks izsniegtas lētākās vispārīgā nosaukuma zāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē