Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Zilupes mērs: Iesniegumus jāļauj rakstīt krieviski

Balstoties uz referenduma rezultātiem vairākās Latgales reģiona pašvaldībās, kur divvalodības atbalstītāju bijis vairāk nekā balsotāju «pret», daži pašvaldības vadītāji jau rosinājuši novada līmenī krievu valodai piešķirt oficiālas valodas statusu. Patlaban šāda forma valsts likumdošanas līmenī gan nav paredzēta.

«Pašvaldībās ar augstu krievu valodā runājošo koncentrāciju jāļauj runāt krieviski,» paudis Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs (SC), kurš uzskata, ka jālikvidē Valsts valodas inspekcija, jo ar sodīšanu nekas netiek līdzēts. Rēzeknes pilsētā par oficiālas valodas statusa piešķiršanu krievu valodai nobalsoja aptuveni 60% balsstiesīgo.

«Par» balsu bija vairāk arī Daugavpilī (85%) un vēl piecos Latgales novados, vispārliecinošāk - Zilupē, kur pret balsoja tikai desmitā daļa. «Tā tam bija jābūt,» rezultātus komentēja Zilupes mērs Oļegs Agafonovs (SC), uzskatot, ka tajos Latvijas novados, kuros dominē krievvalodīgie, piemēram, Daugavpilī, Zilupē, jāļauj iedzīvotājiem iesniegumus pašvaldībām rakstīt krievu valodā.

Tomēr ne Daugavpils novadā, ne arī, piemēram, Ludzā, kur pašvaldības vadībā nav Saskaņas centra pārstāvju, neuzskata, ka būtu ievērojami jāmaina pastāvošā valodu kārtība. Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele norādīja, ka rezultāti nepārsteidz. Tiesa, pēc viņas teiktā, daļa cilvēku ar balsojumu izrādījuši protestu pret valsts varu, jo ikdiena Latgalē esot grūta. Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska savukārt norādīja - lai iedzīvotāji izjustu cieņu pret valodu, tā jāmāca jau no bērnudārza, kā arī vairāk būtu jāorganizē latviešu valodas kursi, turklāt pašiem latviešiem ar krieviski runājošajiem būtu jākontaktējas latviski.

Vienotības Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule pauž, ka referendums kā spogulī parādīja: «Ja mēs gribam, lai Latgale būtu pilntiesīga Latvijas daļa, tur ir nopietni un mērķtiecīgi jāveido latviskā telpa.» Viņasprāt, pateicoties katoļu un luterāņu baznīcas aicinājumam balsot pret, rezultāti vēl ir samērā iepriecinoši, jo Latgale pēdējos gados ir atrauta no Latvijas informatīvās telpas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē