Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Noliedz blēdīšanos ar nodokļiem

Uzņēmēji pārmet Valsts ieņēmumu dienestam nepamatotas represijas.

Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienests (VID) paziņoja, ka, konstatējot uzņēmuma pāreju, pieņēmis lēmumu par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā no SIA Tokyo City. Uzņēmuma izpilddirektore Gaļina Gaile VID pārmetumus noraida.

Šonedēļ izplatījāt paziņojumu, ka saistībā ar VID nepamatotu vēršanos pret jūsu vadīto uzņēmumu par 10,5 miljonu eiro nodokļu parāda piedziņu Tokyo City pilnībā aptur visu jūsu restorānu un piegādes dienesta darbību. Kas īsti noticis, un kā skaidrojat šādu VID lēmumu?

Vispirms gribu norādīt būtiskāko aspektu – VID pretenzijas pret mūsu uzņēmumu nav saistītas ar Tokyo City darbību. Šis parāds izveidojās trim nu jau likvidētiem uzņēmumiem SIA Resto Court, SIA Stollons un SIA Restograd, kas Latvijā darbojās ar analoģiska nosaukuma franšīzes preču zīmi – Tokyo City. Taču, acīmredzot nespējot piedzīt šos miljonu parādus no minētajiem uzņēmumiem, mums nesaprotamu iemeslu dēļ VID nolēmis parādu mēģināt piedzīt no mums.

Kopš mūsu uzņēmuma darbības sākšanas 2017. gada nogalē līdz pat šā gada martam nebijām saņēmuši nevienu paziņojumu vai brīdinājumu no VID par kādām iespējamām pretenzijām saistībā ar mūsu darbību un to, ka būtu kādi nodokļu parādi. Lai gan šobrīd publiskajā telpā ir informācija, ka mūsu domstarpības ar VID sākušās augusta sākumā, tomēr jānorāda, ka jau marta sākumā saņēmām VID brīdinājumu par iespējamu nodokļu parādu. Tas vēl bija laikā, kad Latvijā spēkā bija stingrāki ierobežojumi saistībā ar Covid-19, tāpēc tikšanās ar VID pārstāvjiem par šo jautājumu notika attālināti, ar kuriem bija diezgan konstruktīva saruna, un viņi palūdza atsūtīt paskaidrojumus par Tokyo City izveidošanu un citu informāciju. Toreiz VID pārstāvjiem arī uzsvērām, ka darbojamies uz franšīzes līguma pamata, kas nosaka ļoti striktus darbības nosacījumus, tostarp par kopējo vizuālo tēlu, ēdienkartēm un citas nianses. Jau aprīlī nosūtījām VID plašu un izsmeļošu informāciju, un līdz šā gada 9. augustam no VID vairs nesaņēmām nekādu informāciju vai papildu jautājumus. 

Tieši tādēļ pēc mums pilnīgi negaidītā VID lēmuma izsūtījām ne tikai informāciju medijiem par radušos situāciju, bet arī vērsāmies ar vēstuli pie premjera Krišjāņa Kariņa, Saeimas komisijām un citiem, kurā norādījām, ka visu darbības laiku mūsu uzņēmums bijis apzinīgs nodokļu maksātājs. Būtiski – visi zinām, ka pēdējā pusotra gada laikā Covid-19 dēļ cietis sabiedriskās ēdināšanas sektors, tādēļ arī Tokyo City lūdza valsts finansiālu atbalstu, proti, piešķirt dīkstāves pabalstus tiem mūsu darbiniekiem, kuri ierobežojumu dēļ nevarēja strādāt. Atbalsta saņemšanai iesniedzām VID visus nepieciešamos dokumentus, tostarp arī par nodokļu nomaksu. Būtībā tieši VID pirms atbalsta piešķiršanas pārbaudīja un tobrīd konstatēja, ka mums nav nekādu nodokļu parādu, rezultātā netika atteikts neviens atbalsta lūgums. Proti, no valsts saņēmām gan dīkstāves pabalstus darbiniekiem, gan arī iespēju atlikt kārtējo nodokļu nomaksu (kurus turklāt līdz šim atbilstoši grafikiem maksājām). Turklāt pēdējo valsts atbalstu saņēmām jūlijā par jūniju. Savukārt jau 9. augustā saņēmām VID lēmumu par 10,5 miljonu eiro nodokļu parādu piedziņu bezstrīdu kārtībā. Pēc vēstules saņemšanas daudzas reizes zvanījām un sūtījām vēstules, lūdzot iespēju tikties ar VID vadītāju Ievu Jaunzemi, lai pārrunātu radušos situāciju, taču I. Jaunzeme neizrādīja nekādu vēlmi tikties. Turklāt 10. augustā jau tika nobloķēti mūsu konti Latvijas  bankās.

Sanāk, ka jau no 10. augusta jūsu saimnieciskā darbība būtībā tika paralizēta?

Tikpat kā jā. Mēs gan vēl līdz 6. septembrim varējām turpināt darbību, jo uzņēmumam ir vēl viens konts bankā Lietuvā, kas ir oficiāli zināms un reģistrēts VID. Tā kā šī konta bloķēšanas process nenotiek dažu dienu laikā, varējām turpināt maksāt algas gan darbiniekiem, gan piegādātājiem, gan arī maksāt nodokļus. Bijām pārliecināti, ka VID tomēr piekritīs dialogam un radušos situāciju varēsim loģiski atrisināt. 18. augustā attālināti tikāmies ar VID pārstāvjiem, un šajās sarunās VID pārstāvji piedāvāja tikai divus situācijas risinājuma scenārijus, kas abi nozīmē uzņēmuma maksātnespēju. Proti, pēc VID uzskata, mums jāierosina vai nu tiesiskās aizsardzības process (TAP), vai arī jāparaksta labprātīgas nodokļu nomaksas grafiks. Bija gan sajūta, ka VID rosina vairāk mums virzīties uz TAP, norādot, ka no tiem 10,5 miljoniem eiro 8,5 miljoni eiro ir soda naudas un VID varētu apsvērt šīs summas atcelšanu, bet mēs nomaksātu nodokļa pamatparādu. Vairākkārt uzsvērām, ka tas nav mūsu parāds, taču mūsu teiktais palicis nesadzirdēts.

VID paziņojumā gan norādīts, ka nodokļu administrācija ir konstatējusi laikā no 2017. gada 22. novembra līdz 2018. gada 30. aprīlim uzņēmumu pāreju starp vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem. Tātad VID ir aizdomas, ka gan likvidētie, gan jūsu vadītais uzņēmums ir saistīti ar vieniem un tiem pašiem īpašniekiem. VID aizdomām ir pamats?

Viennozīmīgi tā nav patiesība. Lai dibinātu šo uzņēmumu, saņēmām aizdevumu no franšīzes devēja 250 tūkstošu eiro apmērā. Argumenti, ar kuriem VID pamato aizdomas par uzņēmumu pāreju, – ka ir tie paši nosaukumi, ka uzņēmuma mājaslapa ir līdzīga kā iepriekšējiem uzņēmumiem, ka restorāni atrodas tajās pašās vietās un ka tajos strādā liela daļa to pašu darbinieku. Jūs taču zināt, cik problemātiska situācija Latvijā ir ar darbiniekiem, vēl jo vairāk sabiedriskās ēdināšanas biznesā. Tāpēc ir tikai loģiski, ka centāmies panākt, lai mūsu uzņēmumā pārnāktu strādāt šie sava aroda profesionāļi. Tāpat kā aizdomu iemesls norādīts fakts, ka izmantojam tos pašus izejvielu piegādātājus, kas pēc būtības ir tikai loģiska izvēle, jo Latvijā ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi piegādātāji, kuri spēj garantēt konkurētspējīgu izejvielu cenu, vienlaikus garantējot augstu kvalitāti. Taču VID visus šos "faktus" uzskatīja kā pierādījumus, ka notikusi uzņēmumu pāreja.

Nojaušams, ka VID savu nostāju neplāno mainīt. Līdz ar to – kā plānojat tālāk rīkoties?

Viss, ko vēlamies, – iet uz tiesu, kur varēsim sniegt argumentus un sekmīgi apstrīdēt VID lēmumu. Taču mums netiek dots laiks, jo, kamēr I. Jaunzeme neatbildēs uz mūsu 13. augustā iesniegto sūdzību par VID lēmumu, mēs nevaram to pārsūdzēt tiesā. Skaidrs, ka uzņēmums nespēj darboties un vispār pastāvēt, ja tam ir nobloķēti norēķinu konti. Mēs pat piedāvājām VID, ka laikā, kamēr gaidām VID vadītājas lēmumu, visa mūsu ikdienas saimnieciskā darbība notiek stingrā VID kontrolē, lai mēs varētu turpināt darboties, līdz tiek atrisināts šis strīds. Nesaprotu, kādēļ mums netiek dota šī iespēja. Vienīgā atbilde no VID, ko esam saņēmuši, – ja mūsu aktīvi ir 10 miljonu vērti, tad viņi būtu gatavi padomāt par mūsu priekšlikumu. 
Cenšoties rast vismaz kaut kādu pozitīvu risinājumu, lai saglabātu uzņēmumu un vairāk nekā 250 cilvēkiem darbvietas, bijām spiesti noslēgt vienošanos ar VID par nodokļu parādu labprātīgas nomaksas grafiku. Taču jau atkal – VID pārstāve telefonsarunā mūsu piedāvātās maksājamās summas nosauca par nepietiekamām. Es gan paskaidroju, ka tā ir teju maksimālā summa, ko šobrīd ik mēnesi varam maksāt, lai varētu turpināt darbību. Kad jautāju, kādai summai jābūt VID ieskatā, nekādu atbildi nesaņēmu, vien norādi, ka jāpiedāvā priekšlikums vēlreiz pašiem. Tikai pēc strīda publiskošanas, ar mani sazinājās VID pārstāve, kura beidzot nosauca vēlamo summu – 50 tūkstoši eiro mēnesī. 

Kopš darbības sākšanas Tokyo City valsts budžetā nodokļos samaksājis vairāk nekā sešus miljonus eiro, tostarp darbaspēka nodokļos ik mēnesi 120 tūkstošus eiro. Covid-19 radīto grūtību dēļ izmantojām iespēju saņemt valsts atbalstu un nodokļu maksājumu atvieglojumus. Kopējais valsts atbalsts sasniedza gandrīz miljonu eiro. Ja VID attieksmes dēļ uzņēmumu nāksies slēgt, sanāk, ka visa valsts sniegtā un VID būtībā akceptētā palīdzība bijusi bezjēdzīga.

I. Jaunzemei atbilstoši likumam uz mūsu sūdzību jāatbild 30 dienu laikā, taču, ja lieta ir sarežģīta, VID ir tiesības atbildes sniegšanas termiņu pagarināt līdz pat četriem mēnešiem, kas kopā būtu pieci mēneši. Tomēr ceram, ka VID nerīkosies apzināti tā, lai mēs vienkārši neizdzīvotu līdz brīdim, kad varēsim savas tiesības sākt aizstāvēt tiesā un attiecīgi arī atgūt iespēju strādāt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas