Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Piegriezīs skrūves alkohola tirdzniecībai

Viens no veidiem, kā līdz šim bija iespējams apiet alkohola tirdzniecības aizliegumu pēc plkst. 22, bija līdzās alkohola plauktiem ielikt dažus galdiņus, veidojot veikala un kafejnīcas hibrīdu. Šādās kafejnīcās pircējam iedeva atvērtu pudeli, taču tā obligāti nebija jāiztukšo pie galdiņa. Šādai tirdzniecības praksei Rīgas dome nolēmusi uzlikt "laužņus" no 2016. gada 1. janvāra, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Sākotnēji Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteja bija uzdevusi galvaspilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam izstrādāt tādus noteikumus, kuros būtu iekļauts nosacījums komersantam saņemt pašvaldības atļauju par tirdzniecības vietām, kurās tiek veikta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība. Tomēr konstatēts, ka tad, ja pašvaldībai nāktos izsniegt atļaujas katrai no 2839 Rīgā esošajām alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietām, tas radītu ievērojamu administratīvo resursu patēriņu, palielinātu birokrātiju un ievērojami paaugstinātu korupcijas risku, teikts deputātiem sagatavotajā izpilddirektora vēstulē.

Tāpēc regulējumu ieteikts mainīt ar saistošajiem noteikumiem, kas paredz aizliegumu alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, nosakot kritēriju - aizliegumu alkoholiskos dzērienus pārdot no plkst. 22.00 līdz 8.00 tirdzniecības zālē, kurā iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus gan promnešanai, gan izlejamā veidā patērēšanai uz vietas. Rīgas domes pārstāvis Viktors Daugmalis Dienai paskaidroja, ka noteikumi varētu stāties spēkā no 2016. gada 1. janvāra, lai komersanti varētu pielāgot telpas. "Nostādīt fakta priekšā nebūtu pareizi," izteicās Daugmalis. Noteikumi vēl jāpieņem ne tikai komitejā, bet arī Rīgas domes sēdē, un nav izslēgts, ka tie var tikt papildināti.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas padomnieks Austris Kalniņš uzskata, ka "Rīgas domei ir attīstīta fantāzija". Pēc viņa teiktā, noteikumi nav nepieciešami, jo šogad pieņemtie grozījumi Alkohola aprites likumā jau ieviesuši lielāku kārtību. Likumā teikts, ka alkoholu aizliegts tirgot no pulksten 22.00 līdz 8.00, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus.

Visu Ata Rozentāla rakstu Piegriezīs skrūves alkohola tirdzniecībai lasiet trešdienas, 26. novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas