Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas lepnuma stāsts: Paver ceļu uz izglītību un uzdrīkstēšanos

«Es gribu jauniešiem dot cerību. Lai arī tie jaunieši, kuri nāk no trūcīgām ģimenēm, noticētu, ka var vairāk, - ne tikai Latvijā grāvjus rakt vai ārzemēs zivis pakot,» uzsver Līvānu uzņēmējs Daumants Pfafrods un izklāsta savu pārliecību, «tas, lai jaunā paaudze iegūtu patiešām labu izglītību, ir ļoti svarīgi valstiskā mērogā, svarīgi visai Latvijas sabiedrībai. Jo laba izglītība iemāca uzdrīkstēties. Diemžēl mūsu tauta pieradusi iet ar izstieptu roku un vienmēr kaut ko lūgt citiem. No lūdzēju tautas mums beidzot jākļūst par darītāju tautu!»

Lai savu mērķi - nodrošināt izglītību talantīgiem, mērķtiecīgiem jauniešiem no trūcīgām ģimenēm - īstenotu, Daumants pirms aptuveni desmit gadiem sadarbībā ar Līvānu pašvaldību izveidoja stipendiju fondu. Jau 2011. gadā Diena rakstīja, ka D. Pfafroda vadītais uzņēmums Z-Light gadā ziedojis aptuveni 8000 latu. D. Pfafroda paraugam sekojuši arī citi ziedotāji. Kopumā novada jauniešu izglītībai fonda darbības laikā saziedoti vismaz 60 000 latu un atbalstu saņēmuši ap simts jauniešu, liecina Līvānu novada domes informācija.

«Jaunietim no stipendiju fonda saņemtais atbalsts neuzliek nekādus pienākumus. Jā, es ceru, ka varbūt kāds stipendiāts pēc izglītības iegūšanas uzsāks pats savu biznesu tieši Līvānos vai Līvānu novadā vai varbūt ienāks ar svaigām idejām jau esošajos uzņēmumos, valsts un pašvaldības iestādēs,» savu sapni atklāj Daumants.

Viņš arī uzver, ka negrib nosaukt vienu - pašu talantīgāko stipendiātu -, jo savs talants ir katram un daudziem vēl ir plašas iespējas sevi dzīvē pierādīt.

Būs balva skolotājiem

Enerģisks uzņēmējs, tālredzīgs mecenāts, savā sirdī zinātnieks, cilvēks, kurš, sastopoties ar grūtībām, nekad neapstājas, bet meklē risinājumus - par Daumantu saka cilvēki, kuru viņu pazīst.

Šovasar Daumants Pfafrods saņēmis Līvānu Goda pilsoņa nosaukumu. Pieteikumu to piešķirt tieši Daumantam parakstījuši 336 līvānieši, kuri uzsver: «Daumants Pfafrods atbalsta ne tikai studentus, bet arī izglītību kopumā (ir aprīkojis ar datoriem informātikas kabinetus vidusskolā, finansējis eksakto zinību mācību priekšmetu olimpiādes), sportu, kultūru, labdarības pasākumus. Vasarās viņš dod darbu studentiem savā uzņēmumā, ļaujot uzkrāt pieredzi.»

Pēc Daumanta Pfafroda iniciatīvas, sākot ar šo mācību gadu, Līvānos nodibināta arī Izcilības balva pedagogiem, kuras balvu fonds patlaban ir ap 10 000 latu. Balvas nodibināšanas mērķis ir motivēt skolotājus padziļinātam darbam ar skolēniem, it īpaši ar talantīgākajiem un čaklākajiem bērniem.

Svarīgākais - neapstāties

Sarunā ar Dienu D. Pfafrods vairakkārt uzsver, ka vēlas panākt, lai Līvāni atkal uzplauktu, bet interesanti, ka, pretēji daudzu pārliecībai, paša Daumanta dzimtas saknes nebūt nav Latgalē.

«Esmu dzimis Kurzemē, nāku no Aizputes, mana sieva ir no Līvāniem. Kad XX gadsimta 70. gados beidzu augstskolu, man jau bija ģimene, bija piedzimis dēls, un zinātnieka karjera, ko man toreiz piedāvāja, nebija spoža - nevis zinātniskā darba aspektā, bet finansiālajā aspektā. Latgalē nonācu, jo man Līvānu stikla fabrikā piedāvāja labu darbu un izaugsmes iespējas, ātri vien kļuvu par šīs fabrikas galveno konstruktoru,» izklāsta mecenāts.

Tagad Daumants Pfafrods ir vadītājs un līdzīpašnieks uzņēmumā Z-Light, kura galvenais darbības virziens ir optiskās šķiedras produkcijas ražošana. Aizsākums idejai par optiskās šķiedras ražošanu meklējams tajā pašā Līvānu stikla fabrikā. Jau šī gada sākumā Diena rakstīja, ka no stikla fabrikas palikušas tikai skumjas atmiņas, bet optiskās šķiedras ražošana attīstījusies atbilstoši XXI gadsimta prasībām un Līvānos joprojām turpinās. Z-Light patlaban nodrošina aptuveni 90 darbvietas un, kā liecina Lursoft dati, pērn strādāja ar aptuveni 5,2 miljoniem lielu apgrozījumu un 1,2 miljoniem lielu peļņu.

D. Pfafroda stāstītais par uzņēmējdarbības pirmsākumiem un biznesa attīstību apliecina, ka viegli nauda nebūt nav rokās iekritusi, pagātnē bijuši dažādi periodi - gan nācies pārvarēt lokāla un globāla mēroga krīzes, gan arī piedzīvot, ka sadarbības partneri neattaisno uzticēšanos. «Smagos periodus vienmēr palīdzēja pārdzīvot tas, ka nepieciešamības gadījumā pats biju gatavs savā ražotnē darīt kaut ļoti vienkāršus darbus, kā arī tas, ka domājām un strādājām radoši, centāmies iet laikam pa priekšu - izstrādājām tehnoloģijas, un tikai pēc tam tirgū parādījās pieprasījums,» pieredzi izklāsta uzņēmējs.

Pierunāja deputātus

Daumants uzskata, ka patlaban situācija Līvānos ir samērā optimistiska, un pilsētas ielās redzamie cilvēki atkal smaida. «XX gadsimta 90. gados gan bija drūma situācija un bezcerīga noskaņa,» atceras Z-Light vadītājs. Tieši tad viņam radusies iecere par stipendiju fonda veidošanu. «Man bija divi vēl nepieauguši dēli, kuri gribēja iegūt labu izglītību, un es sapratu, cik daudz tas maksā. Līvānos tobrīd daudzi lielie uzņēmumi pārtrauca darbību, bija milzīgs bezdarbs, neskaitāmus līvāniešus nomāca izmisums, bet lielai daļai arī bija skolas vecuma bērni - daudzi ļoti talantīgi, bet tobrīd bez jebkādas iespējas savus talantus attīstīt,» atceras D. Pfafrods.

Iespēja īstenot ideju par talantīgu jauniešu atbalstīšanu gan radās tad, kad, uzņēmēja vārdiem sakot, «paši savā biznesā bijām izķepurojušies no šausmām un nostabilizējušies».

Pašam koordinēt stipendiju piešķiršanu nav bijis laika, jo uzņēmuma attīstīšana prasījusi daudz pūļu, tāpēc Daumants ar savu ideju - dibināt stipendiju fondu talantīgiem jauniešiem no trūcīgām ģimenēm - vērsies pašvaldībā. Izrādījies, ka bez neatlaidības neiztikt arī šajā gadījumā. «Toreizējā sasaukuma domes deputāti manu ideju uzklausīja, teica «jā, jā», bet tā arī ideju aizmirsa. Pēc pašvaldību vēlēšanām nāca jauni deputāti, es atkal izklāstīju savu ieceri, šoreiz atradās dzirdīgas ausis, lai domes paspārnē varētu fondu izveidot,» izklāsta uzņēmējs.

Kritizē kvalitāti

Tā kā D. Pfafroda uzņēmums Z-Light strādā galvenokārt eksporta tirgos, tad «valdības, kā arī pašvaldības lēmumi mūs maz ietekmē». Tomēr vienu problēmu, par ko mecenātam sāp sirds, viņš uzsver: «Latvijā ir tikai pāris izglītības iestāžu, kurās var iegūt labu profesionālo izglītību. Daudzām profesionālajām skolām ir ļoti zems prestižs, turklāt pamatoti. Zinu tādas profesionālās izglītības iestādes, uz kurām sevi cienoši vecāki savu bērnu nekad nesūtīs, jo pusaudžiem tur ir liels risks kļūt par alkoholiķiem un minimāla iespēja iemācīties ko noderīgu. Problēma arī tā, ka daudzas profesionālās skolas ir ģeogrāfiski atrautas no uzņēmējdarbības centriem. Bet šīm skolām jābūt tuvu pie ražotnēm, pie darba vietām, lai mācību periodā jaunieši varētu iegūt praktiskās iemaņas.»

Uzņēmējs cer, ka «nākamā valdība un it īpaši izglītības un zinātnes ministrs nopietni pievērsīsies izglītības stratēģijas izstrādāšanai.»


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi