Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Latvijas Krājbanku" vaino bezdarbībā

Tikai pēc tam, kad Velta par savu naudu pasūtīja ekspertīzi, ka paraksts par viņas vēlmi 2. pensiju līmeņa pārvaldīšanu nodot Latvijas Krājbankas (LK) pārvaldītajai _Ekstra plus _programmai ir viltots, banka vērsās policijā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu. Tomēr netika savākts pietiekami daudz pierādījumu kriminālprocesa nodošanai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, bet turpmāka izmeklēšana nebija iespējama nozieguma noilguma dēļ. Lieta izbeigta. Velta uzskata, ka banka nav rīkojusies pietiekami operatīvi un ir iesūdzējusi to tiesā, vēsta laikraksts Diena.

Viss sākās 2006. gada vasaras sākumā, kad Velta no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņēmusi paziņojumu, ka, pamatojoties uz viņas iesniegumu, sieviete ir reģistrēta par valsts fondēto jeb uzkrājošās pensiju shēmas 2.līmeņa dalībnieci un ka iemaksas šajā līmenī tiks ieskaitītas LK pensiju plānā Ekstra Plus. Šis paziņojums Veltai, kura tobrīd dzīvoja Daugavpilī, nāca kā zibens spēriens no skaidrām debesīm, jo viņa šādu iesniegumu nebija parakstījusi. Aizgājusi uz bankas Daugavpils filiāli, tur Veltai pateikts, ka iesniegumu viņa parakstījusi brīdī, kad parakstīts līgums par patēriņa kredītu. «Es parasti ļoti uzmanīgi skatos, ko parakstu. Turklāt tas iesniegums nav balta lapa, ko varbūt varētu sajaukt ar citiem, bet violeti rozā krāsā,» saka sieviete. Uzskatot, ka iesniegums ir Veltas parakstīts, banka tobrīd atteikusi sievietes lūgumam noskaidrot patiesību lietā, anulēt iesniegumu un veikt paraksta ekspertīzi. To Velta 2007.gada sākumā pasūtīja par savu naudu Latvijas Neatkarīgo ekspertu asociācijā, kur apstiprināja sievietes sacīto, paraksta izpētes secinājumu daļā norādot: dokumentu ir parakstījusi nevis Velta, bet cita persona.

Kriminālprocess tika uzsākts pēc LK toreizējā prezidenta Mārtiņa Bondara iesnieguma neilgi pēc tam, kad bija saņemti Veltas apmaksātās paraksta ekspertīzes rezultāti. Velta uzskata, ka bankai bija pienākums reaģēt uzreiz - pēc viņas pirmās vēršanās bankā ar pretenzijām. Iespējams, tad policija varētu noskaidrot vainīgos un saukt pie atbildības, saka sieviete. 

Paskaidrojumā tiesai banka sievietes prasību neatzīst, norādot, ka tieši LK vērsusies policijā ar iesniegumu kriminālprocesa sākšanai, tāpat ir izpildīta sievietes vēlme anulēt viņas dalību bankas pensiju plānā Ekstra Plus. LK arī uzskata, ka sieviete nav pierādījusi savu morālo kaitējumu, kā to paredz attiecīgie normatīvi. Velta saka, ka sākotnēji bija doma prasīt no bankas 10 000 latus, taču aizstāve lietā teica, lai prasot vairāk - 50 000 latu, jo tik un tā iedošot mazāk. Taču pašos pirmsākumos, kad vēl nebija veikta pirmā ekspertīze, Veltai, kā viņa pati apgalvo, nebija ne prātā prasīt šādu kompensāciju. «Taču banka darīja visu, lai mani sadusmotu, arī apmelojot, ka pati esmu parakstījusi dokumentu.»


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses