Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Piešķir papildus līdzekļus profesionālo skolu līdzsvarotai reģionālai attīstībai

Lai nodrošinātu profesionālās izglītības iestāžu tīkla līdzsvarotu reģionālo attīstību, otrdien, 12. jūnijā, valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM)  priekšlikumu uzņemties vēl papildu virssaistības 13 miljonu latu apmērā  Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētajā aktivitātē Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai.

Šāds lēmums dod iespēju IZM iekļaut Rietumzemgales profesionālās izglītības kompetences centru Jelgavas Amatniecības vidusskola  ierobežotas projektu atlases otrajā kārtā, paredzot šīs skolas mācību aprīkojuma modernizācijas projektam vairāk nekā 10 miljonus latu.

Šogad IZM plāno veikt  atkārtotu  profesionālo skolu mācību aprīkojuma un infrastruktūras projektus atlasi, kuru īstenošanas rezultātā ar līdz šim pieejamo finansējumu pilnībā varētu  modernizēt  ne vairāk kā desmit Eiropas līmeņa profesionālās izglītības centrus.

Skolas, kurām būs šāda iespēja, tika noteiktas pēc vairākiem kritērijiem, no kuriem būtiskākie bija pašvaldību un profesionālās skolas profila nozares ekspertu vērtējums. Jelgavas Amatniecības vidusskola nebija to desmit skolu vidū, kas saņēma augstāko vērtējumu, un līdz ar to finansējuma trūkuma dēļ no Zemgales reģiona  otrajā projektu atlases kārtā nebija iespējas atbalstīt nevienu profesionālās izglītības iestādi.

Valdības lēmums ļauj pretendentu loku paplašināt līdz 11 profesionālās izglītības iestādēm, tādējādi nodrošinot augsta līmeņa un darba tirgus prasībām atbilstošu profesionālo izglītību visos Latvijas reģionos.

Latgalē iespēja ieguldīt apjomīgus ERAF līdzekļus skolas infrastruktūrā ir – Austrumlatgales Profesionālajai vidusskolai, Daugavpils Celtnieku profesionālajai  vidusskolai  un Daugavpils Valsts tehnikumam; Kurzemē - Profesionālās izglītības kompetences centram Liepājas Valsts tehnikums un Ziemeļkurzemes Profesionālās izglītības kompetences centram Ventspils Profesionālā vidusskola; Vidzemē - Valmieras Profesionālajai vidusskolai, Smiltenes Valsts tehnikumam – profesionālajai vidusskolai un Cēsu Profesionālajai vidusskolai; Zemgalē - Rietumzemgales profesionālās izglītības kompetences centram Jelgavas Amatniecības vidusskola , bet Rīgas reģionā - Profesionālās izglītības kompetences centram Rīgas Valsts tehnikums un Ogres Valsts tehnikumam.

Kopā profesionālās izglītības infrastruktūras un mācību aprīkojuma modernizācijas projektu atlases otrajai kārtai IZM ir nodrošinājusi finansējumu vairāk nekā 91 milj. latu apmērā, no kuriem IZM uzņemtās virssaistības ir  44 909 857 lati.

Saskaitot kopā finansējumu, kas jau ir ieguldīts pirmās atlases kārtas 15 projektos, un plānotos ieguldījumus otrajā kārtā, kopā profesionālās izglītības iestāžu attīstībā un  infrastruktūras uzlabojumos tuvākajos divos gados būs ieguldīti 113 miljoni latu struktūrfondu finansējuma.

Šāds atbalsts atjaunotās Latvijas neatkarības laikā profesionālajai izglītībai līdz šim nav bijis un dod cerību, ka sekmīgas projektu īstenošanas rezultātā tiks būtiski uzlabota profesionālās izglītības kvalitāte un tās prestižs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses