Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Sabrukušo Medofa piramīdu balstījis īpašnieka tēls

Ja Lehman Brothers banka nebūtu sabrukusi, Bernards Medofs droši vien Ziemassvētkus pavadītu, spēlējot golfu Floridā, nevis sēžot mājās Ņujorkas štatā, no kura viņam aizliegts izbraukt. Iespējams, viena no pasaules vēsturē lielākajām krāpniecības shēmām vēl kādu laiku būtu palikusi neatklāta. Taču finanšu krīze lika piramīdai sabrukt, un tagad investori skaita zaudētos miljonus, bet tirgus analītiķi jautā — kā tik vērienīga shēma varēja darboties, neviena nepamanīta? Septiņdesmitgadīgā B.

Medofa tēls bija nevainojams — iejūtīgs priekšnieks, dāsns labdaris, monumentāla figūra ASV finanšu pasaulē. Taču pagājušajā nedēļā atklājās, ka viņa tēls ir tāda pati ilūzija kā viņa fonda Madoff Securities veiktās investīcijas. Shēma sāka brukt pēc Lehman Brothers bankrota — nervozie investori sāka izņemt naudu no fonda, kurš klientus ik gadu bija informējis, ka viņu naudu iegulda zema riska un augstas atdeves akcijās. Patiesībā investori saņēma solītos 12% gadā no naudas, kuru ieguldīja citi investori, — shēma varēja darboties tikai tik ilgi, kamēr fonds spēja piesaistīt arvien jaunus klientus. B.Medofam izdevās noturēties pretī naudas izņemšanas vilnim gandrīz trīs mēnešus, taču pagājušajā nedēļā viņš dēliem Markam un Endrū pavēstīja, ka ar viņu ir "cauri" un viņa bizness "būtībā ir viena gigantiska Ponzi shēma". Bijušajam Nasdaq fondu biržas priekšsēdētājam tagad draud 20 gadi ieslodzījumā. Viņa shēma sagādājusi miljoniem lielus zaudējumus pasaules lielākajām bankām, kuru vidū ir japāņu Nomura, spāņu Santander, britu HSBC un RBS. Ponzi shēma ir nosaukta 20.gadu krāpnieka, par "finansistu viesuļvētru" dēvētā Čārlza Ponzi vārdā. Taču Ponzi piramīdas parasti sabrūk ļoti ātri, bet B.Medofs darbojās gadu desmitiem. "Kurš gan varēja iedomāties, ka indivīds, kurš ieguvis tik diženu leģitimitātes reputāciju, būtu spējīgs (...) tik izsmalcinātā veidā pievilt tik daudzu cilvēku uzticību?" Bloomberg teica jurists Stīvens Veiss, kurš gatavo iesniegšanai tiesā shēmas upuru prasību. Eksperti uzskata, ka shēmas panākumu atslēga bija B.Medofa nevainojamais tēls. Ponzi shēmu mērķauditorija parasti ir kādas kopienas locekļi. B.Medofa fonda klienti bija līdzīgi viņam pašam — rūdīti un turīgi finansisti, nereti viņa kluba biedri no Palm Beach Club. Un, uzticēdamies kolēģim, viņi līdz pat 2008.gada rudenim neko nenojauta. "Tas nebija kaut kas tāds, kas pēkšņi uzrodas un sola 60% peļņu, — fondam bija ļoti laba vēsture," saka bijušais federālais prokurors Karls Levensons. Tomēr, ja tirgus uzraugi būtu bijuši vērīgāki, pamatu aizdomām viņi būtu varējuši atrast. Piemēram, B.Medofa milzīgos aktīvus auditēja aizdomīgi maza — trīs cilvēku auditoru firma. Uzraugi saņēma arī tiešas norādes — kāds investors jau 1999.gadā fondu nosauca par "pasaulē lielāko Ponzi shēmu". Taču komisija nolēma vēstuli ignorēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Ar sagruvušo ASV finanšu piramīdu saistītas arī Latvijā pārstāvētās bankas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses