Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pandēmija un klasiskie biroji

Jau vairāk nekā gadu attālinātais darbs no mājām ir ļoti daudzu cilvēku ikdiena. Arī uzņēmumi pie strādāšanas attālināti ir pieraduši.

Sagaidāms, ka, Covid-19 izplatības riskiem mazinoties, virzīsimies uz tā saucamo fleksiblo jeb elastīgo darba organizēšanas modeli. Fleksiblais darba modelis, kas paredz, ka darbiniekiem kādu noteiktu laiku vai konkrētas nedēļas dienas ir atļauts strādāt no mājām, ir ienācis uz palikšanu. Taču maz ticams, ka tikpat daudz cilvēku, cik tagad strādā no mājām, turpinās to darīt arī pēc pandēmijas. Protams, būs uzņēmumi, kuri arī turpmāk strādās pilnībā attālināti. Savukārt, piemēram, uzņēmumi, kuriem ir darbs ar klientiem, apzinās, ka klientu apkalpošanu nevar efektīvi veikt vien attālināti. Sagaidāms, ka būs daudz vidusceļa gājēju, piemēram, pakalpojumu jomas uzņēmumi, kuri atgriezīsies birojos, bet īstenos fleksiblo darba stilu.

Uzņēmumi, kuri īstenos elastīgo darba modeli, sākotnēji pāries uz mazākām telpām. Taču praksē šādi uzņēmumi var pārliecināties, ka mazas telpas var nebūt piemērotas, jo tad, ja uz darbu nāk mazāk cilvēku, ir nepieciešamas lielākas konferenču un attālināto tikšanos telpas. Tāpēc priekšstats, ka liela daļa uzņēmumu tagad izvēlēsies mazākus birojus, nav īsti patiess

Ja iepriekš bija tendence mazā telpā ietilpināt daudz darbinieku, tad tagad uz to skatās kā uz problēmu, jo nevar nodrošināt distancēšanās prasības. Pandēmija ir parādījusi, ka «sapakot» daudzus cilvēkus vienā telpā nevar, jo nav nedz patīkami darbiniekiem, nedz droši. Visticamāk, nākamo piecu, desmit gadu laikā mēs neaizmirsīsim par vīrusiem un to mutācijām, šī pandēmija paliks atmiņā, un tas ietekmēs arī to, kādus birojus izvēlēsies uzņēmumi.

Kā pandēmija ir ietekmējusi biroju nomas cenas? Tādu būtisku ietekmi nav iespējams saskatīt, taču kopumā Latvijas ekonomika ir iedragāta, un ir virkne uzņēmumu, kuri pandēmijā ir ļoti smagi cietuši un samazinājuši darbības apjomus. Tas izskaidro to, kāpēc kopumā telpu piedāvājums tirgū ir pieaudzis, taču nomas maksas ir bijušas stabilas, varbūt ir nedaudz samazinājušās. Parasti dinamika nekustamā īpašuma jomā ir ļoti lēna, taču šobrīd gan uz to paļauties nevajadzētu. Uzlabojoties Covid-19 situācijai, arī situācija ar brīvajām biroju platībām un nomas maksājumiem var mainīties straujāk nekā normālos apstākļos. Tiklīdz mazināsies nenoteiktība, virkne uzņēmumu ātri pieņems lēmumus, ka viņi grib pārvākties. Daudzi uzņēmumi jau šo lēmumu ir pieņēmuši, bet ievēro nogaidošu pozīciju, jo gaida, ka cenas ievērojami kritīsies un būs milzīga telpu izvēle.

Covid-19 pandēmijas sākumposmā bija milzīga nenoteiktība par biroju lomu un par to, vai biroji vispār vēl pastāvēs, vai visi turpmāk strādās tikai no mājām un birojs būs vieta, uz kuru doties labi ja vienreiz mēnesī. Pašlaik gan globāli, gan Latvijā novērojams, ka birojs ir un būs, bet tā funkcijas mainīsies. Skaidrs, ka birojam ir jāpielāgojas situācijai, taču pazīmju, ka tas varētu vispār izzust, nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses