Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Būvniecības nozarē krīze vēl nav beigusies

Optimisms, raugoties uz nākotnes projektiem, un piesardzīga esošo projektu attīstība - tādu secinājumu par situāciju būvniecībā un rekonstrukcijas darbu veikšanā Rīgā var izdarīt, ielūkojoties Rīgas pilsētas būvvaldes apkopotajā statistikā. Pērn izsniegto plānošanas un arhitektūras uzdevumu skaits pieaudzis par 25%, savukārt ekspluatācijā pieņemto ēku skaits sarucis par 8%. Tomēr par nozares atveseļošanos neriskē runāt ne arhitekti, ne būvnieki.

Vairāk, bet sīkāki

Būvvalde konstatējusi, ka tās izdoto plānošanas un arhitektūras uzdevumu (PAU) skaits pakāpeniski pieaug jau kopš 2011. gada pavasara, kas norāda uz būvniecības nozares pakāpenisku attīstību pēc krīzes perioda sastinguma. Tomēr šo pieaugumu galvenokārt veido būvniecības ieceres neliela apjoma būvobjektiem. «2011. gadā par 28% vērojams pieaugums izdotajām būvatļaujām rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai, turklāt visstraujākais pieaugums bija gada nogalē. Fakts, ka lielākā daļa no šīm būvatļaujām ir rekonstrukcijas darbu veikšanai, liecina par ražošanas uzņēmumu iespējamo darbības paplašināšanu, kas, manuprāt, ir pozitīvs ekonomikas attīstības rādītājs,» vērtē Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Būvvaldes Projektu aprites nodaļas vadītāja Solveiga Volosovska Dienai atzina, ka, salīdzinot ar 2010. gadu, saskaņoto projektu daudzums pieaudzis vidēji par 42 projektiem mēnesī, bet apjoma un vērienīguma ziņā projekti atpaliek no tiem, kādus iesniedza trekno gadu laikā. Šobrīd būvprojektēšana pieaug pakāpeniski. Skaitļi liecina, ka aug ne vien saskaņoto projektu, bet arī izsniegto būvatļauju skaits, kāpums ir par 15%, pieaugums jūtams dzīvokļu rekonstrukcijas, savrupmāju un nedzīvojamo ēku, izglītības vai veselības aprūpes iestāžu ēku būvniecībā. Tomēr lielākais kāpums vērojams dzīvokļu rekonstrukcijas darbu veikšanai - 38%, skaidro būvvaldes Būvatļauju nodaļas vadītājs Jānis Belkovskis.

Atkusni nesaskata

Vaicāts, vai pēc krīzes varam runāt par zināmu atkusni, arhitekts Andris Kronbergs atbild - tā teikt būtu pārāk optimistiski. «Ļoti daudz ir mazu dzīvoklīšu pārplānošanas, bet nevar runāt, ka būtu atkususi industrija. Lielākie projekti saistīti ar infrastruktūru un ES līdzekļiem, taču tos vairāk apgūst mazpilsētās. Rīgā projektu skaita palielināšanos var radīt nelieli un pārakceptēti projekti,» uzskata A. Kronbergs. Arī arhitekts Sergejs Ņikiforovs poētiski saka, ka esot «kaut kādas tērcītes pēc stingras ziemas», taču, lai izkļūtu no sastinguma, būtu jāpieņem politiski lēmumi. Uz privāto iniciatīvu vien nevar cerēt, uzskata arhitekts. Biedrības Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs uzskata, ka atdzīvošanās tendences ir manāmas, taču jāņem vērā, ka pirms tam bija dramatisks kritums. «Krietns vairums no 7000 būvkompānijām, kas reģistrētas Latvijā, ir maksātnespējas situācijā. Būvnieki grib zināt skaidrību, bet par ES finansējumu nākamajam periodam nav ziņu,» norāda V. Birkavs. Viņš arī atgādina, ka daudzi arhitektu biroji ir bezdarbībā. Taču Rīgā situācija ir aktīvāka, dzīvāka nekā Latvijā kopumā. «Daļa būvkompāniju krīzes laikā ir izdzīvojušas, tikai pateicoties ES naudai un valsts un pašvaldību pasūtījumiem. Te ārkārtīgi svarīgi ir godīgi publiskie iepirkumi un godīga konkurence. Privātais sektors sāk atdzīvoties, kad nacionālā kopprodukta pieaugums ir ne mazāks par 3-4%. Privātā tirgus atdzīvošanās ir vēl priekšā,» uzsver V. Birkavs.

Gatavu objektu mazāk

Pērn ekspluatācijā pieņemti 746 objekti, tas ir par 8% mazāk nekā 2010. gadā, kad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bija 15% kritums, liecina būvvaldes apkopotie dati. Starp nozīmīgākajiem pērn pabeigtajiem būvobjektiem būvvalde min Rīgas biržas ēkas rekontrukciju, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kompleksu Ulbrokas ielā 13, daudzstāvu biroja un dzīvojamo māju Slokas ielā 59a, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības ēku kompleksu, Latvijas Neredzīgo savienības rehabilitācijas centru Elvīras ielā 19, BMX trases izbūvi labiekārtojumu un Dienvidu tilta otro kārtu.

Optimismam par iedzīvotāju ekonomiskās situācijas uzlabošanos ir vēl viens apstiprinājums - nekustamo īpašumu kompānijas Latio apkopoto zemesgrāmatas datu analīze rāda, ka šā gada pirmajos divos mēnešos pirkuma darījumu skaits Latvijā audzis par 21%. Darījumu skaits ar mājokļiem šajā laikaposmā audzis par 37%, tai skaitā ar dzīvokļiem - par 36%, savrupmājām - par 43%. Arī laikraksts Dienas Bizness ziņo, ka atsākusies interese par savulaik iesaldētiem projektiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses