Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Darba inspekcija šonedēļ apsekos iepriekš neapmeklētos uzņēmumus

Valsts darba inspekcija (VDI) no 23. līdz 28. aprīlim par godu Starptautiskai darba aizsardzības dienai apsekos uzņēmumus, kurus tā vēl ne reizi nav apmeklējusi vai kuros tiek nodarbināti arodslimnieki.

Pētījuma Darba apstākļi un riski Latvijā rezultāti parāda, ka uzņēmumos, kuros VDI ir veikusi pārbaudes, situācija darba aizsardzība jomā ir labāka. Tādēļ Darba aizsardzības dienas ietvaros tematiskās pārbaudes laikā VDI amatpersonas apsekos 100 Latvijas uzņēmumus, sniedzot darba devējiem praktisku skaidrojumu par normatīvo aktu prasībām.

Apsekojuma laikā tiks pievērsta uzmanība nodarbināto apmācībai darba vietā par drošiem darba paņēmieniem, individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanai un darba vides riska novērtēšanai.

Uzņēmumos, kuros ir sakārtota darba vide un tiek ievērotas darba aizsardzības prasības, uzlabojas nodarbināto a[apmierinātība ar darbu un arī darba kvalitāte, pieaug paveiktā darba apjoms, kā arī tiek vairota uzņēmuma reputācija potenciālo klientu, investoru un darbinieku vērtējumā.

Lai izvairītos no turpmākas veselības pasliktināšanās, turpinot nodarbināt arodslimniekus, bieži vien ir jāuzlabo darba apstākļi un jāveic izmaiņas darba vietu iekārtojumā, kas ir darba devēja pienākums.

Latvijā tipisku arodslimnieku var raksturot kā cilvēku pusmūža gados, kurš daļu darba stāža ieguvis, strādājot Padomju Savienības laikā. Tad bija raksturīgi smagi darba apstākļi, un nodarbinātie tika pakļauti dažādu kaitīgo darba vides riska faktoru vienlaicīgai iedarbībai.

Visbiežāk šiem cilvēkiem veselības problēmas radušās iepriekš, bet viņi ir turpinājuši darbu savā profesijā. Šī iemesla dēļ arodslimības Latvijā pārsvarā ir dažādas hroniskas slimības. Lai arodslimnieku veselības stāvoklis nepasliktinātos, darba devējam viņiem jānodrošina smaguma pārvietošanai piemēroti tehniskie palīglīdzekļi, atvieglojot darba veikšanu, kā arī jāveic darbinieku rotācija, lai nodrošinātu dažāda rakstura darbu veikšanu un citi preventīvi pasākumi.

Starptautiskā darba aizsardzības diena tiek atzīmēta katru gadu 28. aprīlī kopš 2001. gada. Tās mērķis pievērst darba devēju, nodarbināto un sabiedrības uzmanību nodarbināto veselībai un drošībai darba vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses