Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Pirmdiena, 11. novembris
Rainers, Nellija, Ojārs

Ēdināšanas nozarē viduvējības ir, talantu maz

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
bauris
b
Ir nācies pabūt labos rietumu, nezinu A vai Z klases, restorānos,bet apkalpojuši un gatavojuši veči sirmām galvām! Latvijā nevienu sirmu galvu neredzu,vieni studenti.
Birkenfelds
B
Lielākoties tukša runāšana no paša sākuma, A klases restorāniem un vispār reti kuram restorānam reti kuram ir vispār dot stimulu tur strādāt tikai nodarbināt neatapīgus un tupus jauniešus sava labuma dēļ. Zinu pēc pieredzez 5 gadu laikā esmu strādājis vismaz 30 dažādos restorānos par viesmīli un no visiem tikai 6% ir piedāvājuši vairāk kā tikai darbs. Un 29 no tiem ir bijuši latvijas top 100 restorāni ne picērijas un citi miskastes. Zināšanu bueži vien ir arī vairāk nekā iespējams pielietot jo nu vairāk saules apkalpošanas ziņā ir nepilna apkalpošana, un tai nepilnajai apkalpošanai ir nekompotenta samaksa jo čajas nopelna viesmīlis ne uzņēmums, uzņēmums tikai nopelna to ko pārdod jo bieži vien galvenie viesmīļi pērk no savas kabatas dažādus instrumentus darbam jo redz īpašniekam or pajāt uz to visu jo galvenaos ir tikai nauda ko saņem.
Margarētai
M
Kur tu rakstā redzi, ka Le Dome izsakās īpašnieks?
Aizbraukušās latviešu jaunanes daļa
A
Tajā pašā Vairāk Saules, kamēr biju mācekļa statusā, man nemaksāja ne centa. Nedēļu nostrādāju par velti un , protams, saprotot, ka tik īsā laika posmā iemācīties ēdienkarti ar 100 ēdieniem (kas vispār priekš restorāna ir daudz par daudz, jo norāda uz produktu ilgu uzglabāšanu) un piedevām pārzināt arī suši ēdienkarti no blakus restorānā nav iespējams. Jutos ļoti gaidītā arī tad, kad pārbaudes dienā, vadītāja man iedeva formas blūzi - novalkātu un negludinātu. Man ir latviešu, labas angļu un nelielas krievu valodas zināšanas, kuras pēc pieredzes uzlabojas, atbilstoši darba specifikai. Kāpēc cilvēkam ar lieliskām svešvalodu zināšanām būtu jāskraida 10 h maiņas ar paplātēm un jāšķūrē trauki. Tādi 'restorāni' kā Vairāk Saules, arī nevar gribēt vairāk kā studentus, kas paralēli mācībām, vakaros piepelnas, ir ar nelielām svešvalodu zināšanām, ir laipni, optimistiski, varbūt sākumā mazliet neveikli, bet pēc mēneša visi var gan paplāti noturēt, gan ieteikt kādu vīnu. Piedodiet, bet tā ir realitāte, augstas klases restorānā, var gribēt profesionālu viesmīli, ar kvalifikācijas celšanas plānu. Bet tie restorāni, kuri klientam rada vīziju par augstu klasi, bet to, kas notiek aiz virtuves durvīm, būtu kauns rādīt, tie tiešām nevar vēlēties viesmīļus, kas šajā profesijā ieguldījuši līdzekļus un laiku. Latvijā viesmīļi tiek izdzīti kā suņi, bez atpūtas pauzēm, bez tualetes pauzēm, bez sociālajām garantijām (piem. grūtnieci var atlaist pārbaudes laikā, it kā tas būtu bijis noziegums), darba līgums un noteikumi ir tikai papīrs, darba uzskaites laiks arī, dzeramnaudas reizēm ir iekļautas rēķinos, no kurām viesmīlis redz labi, ja nelielu daļu. Ir neliels skaits restorānu kur viesmīlis, vakarā var iet mājās ar cieņpilnu sajūtu, ar gandarījumu par padarīto, un ar 100$ dzeramnaudu.
Margarēta
M
Vairāk Saules ir piemērs tam, kā nevajag darīt. Sāka kā lounge bars, kur tusēja bagātie un slavenie un 10 gadu laikā kļuva par prastu ēdnīcu, kur ēdienkarte ar bildēm un pasniedz gan makaronus, gan suši. Toties dzīvo kaut kādās ilūzijās, sauc sevi par restorānu un sūrojas, ka viņu "smalkajam" iestādījumam nevar atrast pietiekami smalkas apteksnes.
  • 3
  • 0
Ex-viesmīle
E
Manuprāt, neviss motivācijas trūks, bet atalgojums atbaida. Es,piemēram, nevēlos strādāt 12h ar 5-10min pārtraukumu un vēl ar negatīvu kolektīvu pa 2.10eur/h. Dzeramnaudas ir forša lieta, bet latvijā šī kultūra nav izkopta un ja tu strādā vietā kur ārzemnieki nāk reti tad nav iespējas dabūt pat 5eur dzeramnaudās. Varbūt ir jāpadomā par atalgojuma izmaiņām un labākiem darba apstākļiem, lai jaunieši un profesionālo skolu studenti vēlētos strādāt.
Margarētai
M
Nu izklausās pēc restorāna nomelnošana :)!!! Vai tev kāda sāpe? Bet, ja skatās objektīvi, tad daudzos restorānos otrajiem ēdieniem ir virs 20.00 EUR un? Vai tāpēc, ka tu nevari atļauties, tas nozīme uzskrūvētas cenas?
Margarēta
M
Restorānu kā piemēru izvēlējos, jo tā īpašnieks šajā rakstā atļaujas murgot un slavināt sevi kā super-duper darba devēju, uz kuru slinkie viesmīļi nepavelkas un nāk visādi, kas neatbilst viņa pārspīlētajām prasībām.
  • 1
  • 0
Tam ,kas raksta Margarētai
T
Cilvēks runā patiesību,vai tu esi iepazinies ar Margarētas naudas maciņa saturu,ka vari tik dumji spriest. Arī es nekad nemaksātu par kaut kādu zilipelēku zivi ar grūbām pāri par 20 €. Nu ĻOTiI izskatās,ka tev ir uzkāpts uz varžacīm.
  • 3
  • 1
Ar diplomu pārtikā
A
Lai nestāsta pasakas. Atalgojums ir zemisks.
Margarēta
M
Un arī par dzeramnaudām viņi var nefleitēt. Dzermnaudas atstāj tad, ja ēdiena cena ir samērīga, apkalpošana ok. Sorry, bet ja zivs ar grūbām maksā 22 eiro, nu, neatstās cilvēki vairāk par eiro vai diviem dzeramnaudā. Toties dzermnaudas ir ēnu ekonomika. Jā, tie ir ienākumi darbiniekiem, bet neoficiāli, kas netiek ņemti vērā ne pabalstu, ne pensiju aprēķināšanai. Ir valstis, kur dzeramnaudas skaita klāt oficiālām algām un uzrāda. Citviet pabalsti nav tik ļoti atkarīgi no iepriekšējiem ienākumiem. Latvijā ēdināšanas uzņēmumu darbinieki ir zemu atalgoti, masveidā iesaistīti ēnu ekonomikā, sociāli mazaizsargāti.
  • 4
  • 1
pavaars aizceljojushais
p
To ka Riigas restoraaniem truukst darbinieku mani tikai priecee, jo tas noziimee ka pie pliits jaastaav iipashniekiem pashiem vai jaasaak maksaat cilveek cieniiga alga. 6 gadus esmu straadaajis pa kapeikaam un ljoti labi esmu iepazinis restoraanu it iipashi vecriigas iipashnieku kontingentu... un vieniigais ko varu teikt ka lielaakaa dalja ir LOPI kas nerespektee savus darbiniekus un uzvaaraas uz to reikjina...
Es
E
Tas pats par viesnīcām.Cenas kā Eiropā,bet darbiniekuem algas kā Āfrikā. Telpu īre vai nekustamā īpašuma cenes te ir vismaz 3 reizes zemākas. Īpašnieki ir kampēji un mantrauši. Tāpēc vajadzētu noteikt lai mi imālā alga te ir tāda pati vai tuvu tādsi kā Vācijā-un problēma tiks atrisināta.
Breksis
B
Pieņemu darbā tikai ar latviešu un angļu valodas zināšanām.Krievu tūristi gandrīz visi runā angliski, bet ja ar vietējiem runā latviešu valodā un nepārej uz citu valodu, tad kāds prieks un laime-izrādās viņi ļoti labi runā latviski!
Margarēta
M
Ārzemēs superklases restorānos viesmīļi gandrīz nekad nav gados jauni. Viņiem ir pieredze, tāpēc jau var gudri izrunāties par vīniem. Gadu gaitā iegūta arī zināma psihologa pieredze, uztrenēti visādi piegājieni dažādiem dīvaiņiem. Latvijā grib jauniešus, bet ar super-duper līmeni, zināšanām vīnos (ko vispār var iegūt tikai tad, ja tu esi materiāli nodrošināts, vari atļauties tos vīnus nopirkt un pagaršot, un tev ir zināms vecums, kad esi jau pietiekami pagaršojis), iemaņām pasniegšanā, kas nāk ar gadiem, īsi sakot, grib pēc iespējas jaunāku, smukāku viesmīli ar 60 gadīga viesmīļa briedumu. Nu, var jau gribēt arī putna pienu. Tas nav reālistiski.
Latvijas politika valodu joma
L
sak nest savus auglus,debilizeta latviesu jaunatne ir konkuret nespejiga bez krievu valodas zinasanam ...
....
.
Mazliet vairāk cieņas pret kolēģiem nozarē varēja tomēr izrādīt, atradies izredzētais. Kautn kā ēstuves un bāri Rīgā nav bez dsrbiniekiem ar pašapkalpošanos. Algu gan viesmīļi prasa, nav jau Senās Ēģiptes vergi. Dižo pārcilvēku, kas nekad nezaudēs darbu vai vismaz tā domā, ka nezaudēs, bari pēdējā laikā par daudz pa presi sūdzas par vergu trūkumu.
Margarēta
M
Ieejam Le Dome mājaslapā, aplūklojam piedāvājumu un cenas. Pirmais ēdiens, kas krīt acīs dienas zivs (tātad kaut kas lēts) fileja ar kaut kādām grūbām (21.80). Piedodiet tas ir dārgi pat uz rietumu fona. Es teiktu, ka priekš Latvijas algām ĻOTI dārgi. Pašizmaksa tam ēdienam produktos varētu būt kādi 3 eiro. Marža tuvu 20 eiro. ja jūs nevarat atrast darbiniekus un samaksāt viņiem normālu algu ar tādiem uzcenojumiem, tad klapējiet savu bodi ciet, jūs neprotat saimniekot, tikai jaucat gaisu.
Margarēta
M
Nu bet jūs jau paši ar savu tā saucamo uzņēmējdarbības kultūru cilvēku emigrāciju un aizplūšanu veicinājāt.n Skaidrs, ka nekvalificētajā sektorā (viesmīļi tak nebūs ar vairākiem grādiem un diplomiem, jūs tātad esat nekvalificētais sektors) Latvijā ir palikuši tie, kas nespēj nopirkt vienvirziena biļeti. Pasakiet paldies paši sev un saviem kolēģiem, kuriem kopš 90.to sākuma galvenais ir saraust ātri naudu, nopirkt dārgu mašīnu, bābai liekos pupus, matus, zobus, uzmest darbiniekus (Amerikā viena tautiete restorānu biznesā par šito joku tūlīt iesēdīsies uz vismaz desmit gadiem, Latvijā tā ir norma), uzmest piegādātājus. Jūs tiešām cerējāt, ka tā varēs mūžīgi? Ir tādi uzņēmumi, uz kuriem būtībā sociāli atbildīgam cilvēkam nevajadzētu iet vispār, zinot, kā tur izturas pret darbiniekiem. Starp tiem līderos, protams, Ķirsons, bet neba nu vienīgais. Āža kājas ir arī starp glaunajiem un krutajiem restorāniem. Vēl man ir jautājums, kā var būt Eiropas cenas ēdienam, zemEiropas cenas īrei (būsim godīgi, nu nemaksā telpu kvadrāmetrs kaut kādā Rīgā tik, cik Berlīnē vai Parīzē), bet nekādi nevar sakasīt Eiropas algām? Acīmredzot uzņēmumu vadītāji un īpašnieki dzīvo uz darbinieku rēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses