Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vilks: Vērtīgāk būtu nevis samazināt IIN, bet gan dubultot neapliekamo minimumu

Vērtīgāk būtu ar 2013. gadu nevis samazināt Iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), bet gan dubultot neapliekamo minimumu. Tā intervijā laikrakstam _Dienas Bizness _norāda finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Viņš arī atzīst, ka valdība būtu spējīga atrast, uz kā rēķina varētu nepieciešamības gadījumā konsolidēt budžetu, bet tas būtu ļoti sāpīgi un, visticamāk, to nevajadzēs darīt.

Jautāts, kad IIN samazinājums Latvijā ir gaidāms - no 2013. vai 2014. gada, A.Vilks skaidro: "2013. gadā mēs noteikti kaut ko darām - par to šaubu nav. Tomēr ir jāskatās, lai nākamgad mums būtu ļoti mazs budžeta deficīts. Ja šo gadu izdosies pabeigt ar 2,5% lielu izaugsmi un 1,8% budžeta deficītu, bet nākamgad varētu deficītu padzīt zem 1%, tad varētu skatīties, cik lielā mērā var mazināt darbaspēka nodokļus. Es uzskatu, ka ir jādubulto neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamajiem - šī lieta man būtu pati svarīgākā uz 2013. gadu. IIN kopējo likmi tādā gadījumā mēs nevarētu mainīt, jo šāds solis tāpat prasītu tuvu 100 miljoniem latu. Dubultojot neapliekamo minimumu 2013. gadā un atliekot IIN likmes samazināšanu par diviem procentpunktiem uz 2014. gadu, tiem, kuri saņem mazākas algas, gada ienākumus tas palielinātu apmēram par 500 latu - Latgalē tā ir pat ļoti liela summa. Tad arī labāk risinātos demogrāfijas problēma."

Viņš arī norāda, ka ka mazināt sociālo nodokli pašlaik nav plānots. "Šo nodokli Latvijā varbūt varēs sākt pārskatīt 2014. vai 2015. gadā. Primāri notiek fokusēšanās uz IIN," skaidroja A.Vilks.

Uz jautājumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes mainām, A.Vilks solīja, ka tās netiks mainītas. "Nē! PVN nevajadzētu kustināt ne uz vienu, ne otru pusi. Arī gadījumā, ja vajadzētu veikt papildu konsolidāciju, PVN netiktu aiztikts," teica A.Vilks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses