Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Latvijas silīcija apstrādes uzņēmums KEPP EU ielaužas pasaules tirgū

Zinātne kopsolī ar biznesu

Uzņēmums KEPP EU, kas Latvijā darbojas kopš 2011. gada, tikko veiksmīgi beidzis projektu, kura mērķis bija izstrādāt alternatīvu tehnoloģiju polikristālisko silīcija stieņu iegūšanai, audzējot tos no kausējuma un izmantojot elektronu staru sildītājus. KEPP EU zinātniskais konsultants Anatolijs Kravcovs, kura vadībā notiek silīcija stieņu ražošana, norāda, ka uzņēmuma pamata produkcija ir silīcija monokristāli, kas ir pamata izejviela dažādu spēka pusvadītāju ierīču ražošanā, to vidū, piemēram, sadzīves elektronikā, dažādās vidēja sprieguma elektroiekārtās, kā arī vēja enerģijā, kuģu, elektrovilcienu ražošanā un citās jomās.

"Patlaban silīcija kristālu kopējais pārdošanas tirgus pasaulē tiek lēsts ap deviņiem miljardiem ASV dolāru (aptuveni 7,89 miljardi eiro). Tajā skaitā 0,6 miljardu ASV dolāru apgrozījumu veido tieši spēka pusvadītāju ierīču ražošanas tirgus," silīcija nozīmi pasaules ekonomikā raksturo eksperts. 

Viņš skaidro, ka šobrīd silīcijs ir vienīgais zināmais materiāls, kam piemīt visas nepieciešamās fizikālās īpašības, lai nodrošinātu kvalitatīvu elektroierīču funkcionēšanu. 
 

Radīt jaunu tehnoloģiju

Patlaban silīcija apstrādē un silīcija monokristālu ieguves tirgū darbojas daudz lielu un spēcīgu pasaules līmeņa korporāciju, kas arī aizņem lauvas tiesu silīcija tirgus, līdz ar to KEPP EU mērķis nebija mēģināt vienkārši iekarot nelielu daļu no deviņu miljardu ASV dolāru tirgus ar identisku produktu, bet gan radīt jaunu tehnoloģiju, kas ļauj saražot polikristāliskos silīcija stieņus lētāk, nekā tas šobrīd iespējams, turklāt arī pagaidām gan eksperimentālā kārtā, tomēr spējot palielināt gala produkta izmēru no patlaban iespējamiem 200 milimetriem uz 300 milimetriem ar masu 90 kilogramu.

"Šāda līmeņa projektu izmaksas mērāmas miljonos, tāpēc bez pašu līdzekļiem pētījuma īstenošanai mums bija nepieciešams papildu finansējums, ko piešķīra Valsts reģionālās attīstības aģentūra īpaša projekta ietvaros. Divu gadu garumā sadarbībā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta un citiem vietēja un pasaules līmeņa zinātniekiem tika īstenots projekts, kura pamatmērķis bija izstrādāt alternatīvu tehnoloģiju polikristālisko stieņu iegūšanai, audzējot tos no kausējuma, izmantojot elektronu staru sildītājus," norāda Kravcovs.

Projekta gaitā konstatēts, ka "silīcija kausējumā nokļuva metāli no konstrukciju elementiem, no kuriem izgatavots elektronu staru sildītājs. Vienlaikus piemaisījumu koncentrācija iegūtajos kristālos ir mazāka nekā saules enerģētikas silīcijā, bet sliktāk, nekā nepieciešams silīcija monokristālu audzēšanai. Tāpēc veicām eksperimentus, lai izveidotu un optimizētu tā dēvētā gāzes dinamiskā loga formu, kas izolētu gāzes tilpumus elektronu "lielgabalā" un tehnoloģiskajā kamerā. Savukārt kopā ar profesoru Ladohinu no Kijevas izstrādājām ierīci metāla jonu magnētiskai atdalīšanai no elektronu stara. Rezultātā abi minētie izgudrojumi tiek gatavoti patenta saņemšanai, savukārt, lai abas metodes varētu izmantot silīcija apstrādē, tika izstrādāta atbilstošu ierīču dokumentācija," akcentē Kravcovs.

Projekta gaitā iegūto rezultātu izmantošanas praktiskās iespējas jau tika apspriestas jūnija beigās Rīgā notikušajā zinātniskajā seminārā, kurā piedalījās dažādu valstu zinātnieki.
 

Gatavi konkurēt

Kravcovs akcentē, ka KEPP EU projekta realizācijai ir būtiskas priekšrocības, proti, uzņēmuma radītā tehnoloģija ir videi draudzīgāka. "Izmeši rodas abos gadījumos – tradicionālajā un mūsu izgudrotajā metodē –, taču mūsu metode procesu paātrina, līdz ar to ir mazāks risks, ka ražošanas procesā var notikt kādas avārijas," skaidro zinātnieks, piebilstot, ka uzņēmuma galvenais konkurētspējas faktors silīcija tirgū ir zemāka gala produkta pašizmaksa.

"Standarta cena pasaulē silīcija stieņiem ir 100 ASV dolāru par kilogramu. Patlaban iespējams atrast piedāvājumu arī par 85 dolāriem. Taču mūsu tehnoloģija ļauj produktu tirgot arī par 60 ASV dolāriem par kilogramu, ko nodrošina ražošanas procesa efektivizēšana un līdz ar to izmaksu samazināšana," pauž Kravcovs, norādot, ka brīdī, kad KEPP EU uzsāks komerciālu silīcija stieņu ražošanu ar diametru 300 milimetru, uzņēmums spēs piedāvāt vēl zemāku gala produkta cenu.

Ņemot vērā, ka uzņēmums veiksmīgi īstenojis projektu, šobrīd jau tiek uzsākti sagatavošanās darbi silīcija komerciālai ražošanai, palielinot ražošanas iekārtu skaitu, kā arī veicot citus tehnoloģiskos sagatavošanās darbus. 

"Uzņēmums izaudzis un sasniedzis nākamo attīstības līmeni. Tāpēc paralēli ražošanas attīstībai nolemts mainīt arī uzņēmuma statusu. Proti, jau tuvākajā laikā uzņēmums KEPP EU, kura bilances vērtība šobrīd ir ap trim miljoniem eiro, tiks pārveidots no SIA par akciju sabiedrību ar atbilstošu pamatkapitālu, pēc kā plānojam emitēt papildus jaunas akcijas ar mērķi piesaistīt jaunus investorus, kuri būtu gatavi kopā ar mums attīstīt KEPP EU ražošanas apjomus un ielauzties pasaules silīcija tirgū," norāda Kravcovs. 

Viņš skaidro, ka uzņēmumu tuvākajā nākotnē nav plānots veidot par publisku akciju sabiedrību un KEPP EU akcijas tiks piedāvātas tiem potenciālajiem investoriem, kuri izprot nozari un līdz ar to arī iespējamos riskus un ieguvumus.

"Kā ikvienā nozarē, arī silīcija apstrādē un tā tirgū ir gan kāpumi, gan kritumi. Mēs nevaram pilnīgi droši prognozēt, kā attīstīsies notikumi un līdz ar to arī cenu politika šajā tirgū. Tādēļ potenciālie investori, ieguldot uzņēmumā savus līdzekļus, tieši tāpat kā mēs uzņemas risku ciest zaudējumus, bet vienlaikus arī saglabā lielu iespēju labi nopelnīt," norāda Kravcovs, piebilstot, ka tieši patlaban silīcija tirgū pieaug interese par 300 milimetru diametra silīcija stieņu iegādes iespējām, kas KEPP EU paver perspektīvas ar savu neseno sasniegumu iegūt nopietna apjoma pasūtījumus no pasaules līmeņa kompānijām, kuras jau pamanījušas KEPP EU sasniegtos rezultātus.

"Mēs patlaban aktīvi strādājam komerciālajā virzienā, piegādājot silīcija stieņus pasaules elektronikas milžiem. Protams, pagaidām mūsu piedāvātie apjomi vēl ir salīdzinoši nelieli uz kopējā tirgus fona, taču mums svarīgākais ir iekļūt starp tiem, kuriem ražotāji pasūta izejmateriālu," skaidro KEPP EU pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses