Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

2024. gada dabas simboli

Jaunais gads ir iesācies ar jaunām aktualitātēm dabas jomā, un, kā katru janvāri nu jau daudzu gadu garumā, arī šoreiz dažādas vides organizācijas ir nosaukušas savus gada dabas simbolus, ar kuru starpniecību akcentēt kādas sugas aizsardzības apstākļus, izglītot sabiedrību par tās aktualitāti, veikt novērojumu uzskaiti un tamlīdzīgi.

Kā jau ierasts, arī Dabas Diena savās lappusēs turpinās sīkāk iepazīstināt ar šiem izraudzītajiem gada dabas simboliem, piemēram, šajā numurā varat sastapt 2024. gada putnu mazo zīriņu.

Latvijas Mikologu biedrības balsojumā 2024. gada sēnes godu iegūst zilzaļā hlorociborija Chlorociboria aeruginascens. Maza, krāšņa un noderīga, Latvijā bieži sastopama, tomēr maz ievērota un maz pētīta.

Latvijas Botāniķu biedrība par Gada augu 2024 izvēlējusies mežu iemītnieci mūžzaļo sporaugu – apdziru Huperzia selago.  

Lai pievērstu uzmanību svešzemju sugu ieviešanās riskiem, Latvijas Botāniķu biedrības sūnu grupa par 2024. gada sūnu iecēlusi parasto līklapi Campylopus introflexus.

Turpinot pērn iesākto tradīciju izvirzīt gada simbola statusā arī gļotsēnes, šogad par gada gļotsēni tiek iecelta trauslā lāsenīte Leocarpus fragilis

Tā ir visai bieži sastopama gļotsēņu suga, kas, kamēr jauna, ir arī koša un labi pamanāma, jo sastāv no daudziem augļķermeņiem, kas atgādina krāsainas lāsītes, kas izgrezno sūnas vai citus augus.

Latvijas Entomoloģijas biedrība (LEB) par 2024. gada bezmugurkaulnieku ir izvēlējusies ūdens ēzelīti Asellus aquaticus.

Ūdens ēzelītis pieder vienādkāju (Isopoda) kārtas vēžiem, līdzīgi kā uz sauszemes dzīvojošās mitrenes.

Savukārt gada kukaiņa gods ticis lielacu kamenei – par 2024. gada kukaini izvēlēta aizsargājama kameņu suga lielacu kamene Bombus confusus.

Tā kļuvusi par gada kukaini gan tāpēc, ka tā Latvijā un Eiropā ir aizsargājama suga, gan tāpēc, ka simbolizē visu apputeksnētāju apdraudēto stāvokli, ko ietekmē zemes izmantošanas intensifikācija un kukaiņiem piemēroto dzīvotņu un barošanās platību samazināšanās.

Par 2024. gada dzīvnieku Dabas muzejs izvēlējies stirnu Capreolus capreolus – mazāko un visbiežāk sastopamo briežu dzimtas dzīvnieku Latvijā.

Bet Latvijas Dabas fonds par 2024. gada dzīvotni izraudzījies mitrājus. 

Pie mitrājiem pieder palieņu pļavas, zāļu purvi, augstie purvi, arī piejūras zālāji un dabiski applūstoši, pārmitri meži un citas dzīvotnes, kur sastopas zeme un ūdens, tai skaitā cilvēku veidoti mitrāji. 

Savukārt Latvijas Dendrologu biedrība par Latvijas gada koku 2024 izraudzīja zemo bērzu (Betula humilis Schrank.), arī uzsverot mitrāju saglabāšanas nozīmi.

Latvijas Makologu biedrība par gada gliemi izraudzījusies zaļgano kailgliemezi Limacus maculatus, bet Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģijas nodaļa un Ģeogrāfijas nodaļa par gada ģeovietu izraudzījusi Glūdu klintis (Gaviļu iezi) Gaujas krastā. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena