Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

50 dienu maršruts pa mežiem no Rīgas līdz Tallinai

Mežtaka – skan tik vilinoši! Dabas mīļotājam acu priekšā uzburas biezi, saules pielieti meži, silta diena un cauri mētrām aicinoša vijīga taciņa. Nomainiet tikai gadalaiku dekorācijas, dažreiz noskaņai varbūt arī nedaudz lietus nenāk par sliktu…

Iepazīt skaistākos mežus

Ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē došanās dabā kļūst arvien populārāka un cilvēkus interesē dažādi pārgājienu maršruti. Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātes lektors un entuziastisks dabā gājējs Juris Smaļinskis stāsta, ka pirms trim gadiem tapusi ideja par piejūras maršrutu Jūrtaka, kas sākas pie Lietuvas–Latvijas robežas Nidas ciemā Latvijā un finišē pie Tallinas ostas Igaunijā un kopumā ir ap 1200 kilometriem garš. Taka ir marķēta, organizatori izveidojuši mājaslapu, kurā atrodama detalizēta informācija par maršruta posmiem, kas ietver dabas un tūrisma objektu aprakstus, ieteikumus par atpūtas un nakts mītnēm, veikaliem un citu nepieciešamo, kā arī detalizētas kartes. "Jūrtaka ātri vien iemantoja popularitāti pārgājienu mīļotāju vidū, un radās doma piedāvāt vēl citus garo distanču maršrutus. Gan Latvija, gan Igaunija ir mežainas valstis un iecienīti ir pārgājieni pa mežu teritorijām, tādēļ tapa Mežtaka – kā Jūrtakas jaunākā māsa," stāsta Smaļinskis. 

Pirmais takas posms sākas Rīgas Rātslaukumā, ved caur Biķernieku un Šmerļa mežiem, tad cauri Pierīgas siliem dodas uz Gaujas nacionālo parku, kā arī Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidiem. Igaunijā Mežtaka turpinās caur Setu zemi, gar Peipusa ezeru un tālāk pa Ziemeļigaunijas krastu līdz Tallinai. Kopējais takas garums ir ap 1060 kilometriem. Maršruts sadalīts 50 atsevišķos vienas dienas gājiena posmos pa 20–30 kilometriem dienā. Pārgājiena laikā var iepazīt teju visus Baltijas valstīm raksturīgākos meža tipus. 


Pa spēkam pat ar bēbi

Man patīk pārgājieni, bet gandrīz divus gadus nekur nebiju gājusi, jo jaunākajam bērniņam nupat palika tikai gads. Izpētot pārgājienu maršrutu, šķita, ka posms no Vangažiem līdz Rāmkalniem būtu vienkārši pieveicams arī ar bērnu slingā. Mašīnu atstājām Vangažu centrā un devāmies iekšā mežos. Šajā posmā maršruts ved galvenokārt pa meža ceļiem, pa brikšņiem nav jālaužas. Vietām ir drusku garlaicīgi un tā vien gribas sekot kādai zvēru taciņai, bet kopumā meži ir skaisti, it sevišķi Inčukalna apvidū un šīs maršrutas daļas noslēguma posmā. Miglaini atceros šos mežus no bērnības, kad gandrīz trīs gadus pavadīju Inčukalna sanatorijā, kas toreiz atradās netālu esošajā medību pilī. Turpat arī Inčukalna velnala un avotiņš. Meita guļ, un mēs tik ejam un ejam, putniem riesta laiks pilnbriedā – varens koncerts visapkārt, mežmalas pilnas ar zaķkāpostiem un baltajiem vizbuļiem, bet man ir sajūta, ka vajag atgūt šajos gados iekavēto un es varētu iet kaut apkārt pasaulei! Pa ceļam nolūkojam vietas, kur vasarā būs jābrauc ogās – ir izcirtumi, kas pilni ar avenājiem, bet mežos zied melleņu un brūkleņu ceri. Piknika pauzē meža pļaviņā saplūcam gaiļbiksītes tējai un nopriecājamies, ka beidzot ir klāt īsti silts pavasaris. Vienubrīd uznāk lietus, bet tas ir tieši laikā, jo atvēsina – nav jau nemaz tik viegli padsmit kilometru nest viengadnieku! Turklāt laikapstākļi noslēgumā iepriecina ar košu varavīksnes loku virs koku galotnēm – kā arka tieši pāri ceļam! 

Taka vijas nosacīti tuvu autoceļam, tāpēc mums ir plāns, ka dzīvesbiedrs ar autobusu dosies līdz Vangažiem, paņems mašīnu un atbrauks pakaļ mums ar meitu, jo šajā pandēmijas laikā man liekas drošāk ar bērnu palikt mežā, nevis vizināties autobusā. Taču tuvumā ir gana daudz nakšņošanas vietu (maršruts plānots tā, ka noslēdzas un sākas vietās, kur iespējams nakšņot), un garākās brīvdienās var plānot pieveikt vairākus Mežtakas posmus. Protams, tos var pārplānot arī pa savam – saīsināt vai sākt iet no kāda cita, pašu izvēlēta punkta. 


Varēs izstaigāt arī Lietuvu

Pagaidām Mežtaka vēl nav marķēta un jāvadās pēc mājaslapā atrodamajiem aprakstiem un kartes. "Mazo taku tīkls nav tik blīvs, lai varētu izveidot maršrutu, kas ved tikai pa tām, tādēļ vietām jāiet pa meža ceļiem, grants ceļiem, nedaudz šur tur ir arī asfaltēti ceļi, kā arī stāvi krasti un kāpnes. Maršrutu veidojot, centāmies, lai tas ved cauri pēc iespējas skaistākām un interesantākām vietām ar iespēju baudīt gan ainavu, gan iepazīt kultūrvēsturiskus objektus," skaidro Smaļinskis. Taka sadalīta trīs grūtības pakāpēs – viegla, vidēja un sarežģīta. To vērts ņemt vērā, plānojot maršrutu. Taču taka ir ejama jebkurā gadalaikā un ziemā, ja ir sniegs, atsevišķus tās posmus varēs mērot arī ar slēpēm. 

Plānots, ka tuvākajos gados Mežtaka turpināsies arī Lietuvas virzienā, vijoties cauri Kurzemei. Lietuvas piekrasti varēs izstaigat arī pa Jūrtaku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena