Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Putnu pētnieka Ruslana Matroža vārdā nosaukta jaunā vaboļu suga

Latvijas pazīstamā  vaboļu pētnieka, Dr. Dmitrija Teļnova redakcijā tikko nāca klājā izdevums "Biodiversity, biogeography and nature conservation in Wallacea and New Guinea". Šajā 526 lapaspuses biezajā monogrāfijā ir 17 raksti par bioloģisko daudzveidību, dabas resursu aizsardzību, gliemežu un kukaiņu faunu un taksonomiju pasaules "karstākajā" bioloģiskās daudzveidības punktā.

Vairāk nekā  piecpadsmit gadu garumā D.Teļnovs apstrādājis pasaulē vadošo muzeju entomoloģiskās kolekcijas, veicis pasaules ložņvaboļu dzimtas faunas taksonomiskās revīzijas, atklājis un aprakstījis virs 300 zinātnei jauno vaboļu sugu. Jaunajā monogrāfijā publicēts arī apjomīgs raksts par ložņvaboļu ģints Macratria taksonomiski-bioģeogrāfisko revīziju no Vollesas, Jaungvinejas un Zālamana salu reģionā.

Vienu no jaunatklātajām sugām D.Teļnovs veltījis pašmāju putnu pētniekam Ruslanam Matrozim un ir nosaucis to vārdā, piešķirot zinātnisko nosaukumu –  Macratria matrozisi. Vairākus šīs jaunās sugas eksemplārus tālajā 1933. gadā Papua-Jaungvinejas austrumos ievākusi pazīstamā britu entomoloģe un ceļotāja Lūcija Evelīna Čīsmana (Lucy Evelyn Cheesman, 1881-1969), vēlāk tie nokļuvuši (un pašlaik glabājās) Londonā - Britu muzeja entomoloģiskajā kolekcijā (The Natural History Museum).

Raksts tapis sadarbībā ar dabasdati.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena