Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tērvetes dabas parks – vienmēr attīstībā

Svaigs gaiss, dabas klātbūtne un sportiskas, kā arī izzinošas aktivitātes visai ģimenei, turklāt estētiskā un labiekārtotā vidē, kas nemitīgi attīstās, aizvien piedāvājot ko jaunu, – tas izklausās pēc ideālām brīvdienām! Šāda vieta ir Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē. Ja kādam šķiet, ka tas jau iepazīts un izstaigāts kopš bērnības, parku atkal apmeklējot, sagaidīs daudz pārsteigumu un garlaicīgi noteikti nebūs. Tikai jāsaliek gardumi piknika somā un jāieplāno brīva diena!

Nesteidzīgām pastaigām

Tērvetē pastaigu takas ir izstaigājamas 35 km garumā un teju 400 ha platībā, un, lai nesteidzīgi izbaudītu parka piedāvātās atpūtas iespējas, jārēķinās ar visu dienu. Rūķu meža burvību izbaudot vien paiet vismaz divas trīs stundas! Rūķīšu mežs piedzīvo paplašināšanos – top jaunas būves Rūķu ciemā, tiek atjaunota Dzirnavu sēta. Savukārt rūķu pilsētā Čiekurē krāsainajām, tematiskajām ēkām pievienojušies jauni kvartāli. Šobrīd te var aplūkot jau vairāk nekā 40 koka namiņu, izstaigāt šaurās ieliņas un iejusties pasaku pasaulē. 

Pastaigu cienītājus un ainavu baudītājus priecēs parka vecākā un saulainākā daļa – Iršu dārzs jeb Saules noskaņu parks. Tieši šeit veidotas pirmās pastaigu takas jau 1958. gadā. Šeit labi redzami Tērvetes upītes loki un Zemgales līdzenumam neraksturīgais reljefs, pakalni un lejas. Šajā parka daļā izstaigājami gari trepju posmi, kā arī te izvietoti vairāki soliņi nesteidzīgai atpūtai mežā. 


Dabas izziņa caur pasakām

Ja gribas pastaigu veltīt tieši dabas izziņai, noderēs maršruts Zaļā klase, kas piedāvā izstaigāt Meža draugu un nedraugu taku, iepazīt mežā mītošos putnus un kukaiņus, izzināt Dzīvnieku taku, kur izpētīt informāciju par dažādajiem Latvijas mežu iemītniekiem, to pēdām un dzīvesveidu. Daļa no dabas parka Tērvete ir īpaši aizsargājama teritorija, kas iekļauta arī Eiropas Natura 2000 aizsargājamo teritoriju sarakstā. Tās kopējā platība ir 1300 hektāru. Lai ne tikai izklaidētu, bet arī veicinātu izpratni par norisēm dabā, Tērvetē izstrādātas izglītības programmas gan bērnudārziem, gan skolām. Piemēram, stundas garumā vides izglītības speciālista vadībā bērni apgūst izglītojošas tēmas, savukārt pārējo laiku var brīvi veltīt atpūtai parkā. Papildus tam izglītojošas funkcijas veic arī parka dzīvie tēli – Rūķu saime, Sīkstulis, Raganiņa. Izglītojošā informācija tiek pasniegta ar pasaku tēlu starpniecību mazajiem saprotamā valodā. Pasaku tēli parkā darbojas katru dienu visa gada garumā. Šobrīd saistībā ar Covid-19 dēļ ieviestajiem ierobežojumiem parkā valda neierasts klusums, taču LVM Rekreācijas un medību projektu vadītājs Normunds Namnieks stāsta, ka rosība pamazām atgriežas. Pagaidām ir slēgtas rūķu mājiņas gan Rūķu ciemā, gan pilsētiņā, taču parkā ir gana daudz ko darīt un redzēt arī tad, ja bērniem nav iespējams izložņāt miniatūrās būves.  Arī gaisa takas un skatu tornis vēl ir ciet. Pagaidām nekursē arī Pasaku bānītis, taču velonoma darbojas, un parka takas ir gana ērtas, lai tās būtu izbraucamas gan lielajiem, gan mazajiem aktīvās atpūtas cienītājiem – pat tiem, kas pagaidām vēl vizinās mazuļu ratiņos.


Ir ko darīt arī tīņiem

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvete Sprīdīša pasaulei ar stāstiem, koka skulptūrām un pasaku tēliem pievienojusies Kurbada zeme – ar sportiskām aktivitātēm, meža izziņu un piedzīvojumu. Pagājušā gada maijā jaunajā tematiskajā daļā tika atklāts arī Tērvetes veloparks. Velotaka atrodas iepretim parka autostāvvietai, tās izbūvē izmantotas reljefa priekšrocības, izveidoti daudzveidīgi pacēlumi – tramplīni, virāžas, laipas un tilti teju trīs kilometru garumā. Trasē izvietoti desmit izglītojoši stendi, kas atspoguļo informāciju par meža dzīvi, tā kopšanu un attīstību. "Tērvetes parka pasaku pasaule saistās ar atpūtu mazajiem – pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, taču Kurbada zemē ir interesanti arī tīņiem, tādēļ droši var teikt, ka Tērvetē ir ko darīt visai ģimenei. Protams, arī mazie bērni var izstaigāt Tarzāna trases, jo tās veidotas deviņos dažādas sarežģītības līmeņos un ar vairāk nekā 100 šķēršļiem. Tērvetes Tarzāna bērnu parks 3–6 gadus jauniem apmeklētājiem sastāv no trim trasītēm un izveidots 1–2 metru augstumā, bet jau pieaugušākiem aktīvās atpūtas cienītājiem pieejamas divas zaļās, divas zilās, viena sarkanā un viena melnā trase. Gan lielie, gan mazie var arī izkustēties Tīklu parkā," stāsta Normunds Namnieks. Tīklu parka trases veidotas kokos aptuveni sešu metru augstumā, un tajās var baudīt gan aizraujošas pastaigas – divu līmeņu labirintu, tīklu torni un namiņus kokos augstu virs zemes, gan izlēkāties pēc sirds patikas batutos un bumbu laukumos. Šis ir lielākais tīklu parks Baltijā!


Izklaide un izglītība

Ja Sprīdīša pasaku pasaule atrodas īpaši aizsargājamā teritorijā un mežos ap to, tad Kurbada zeme ierīkota saimnieciskā mežā. Arī velotrase ved cauri jaunaudzei, kur aug gan egles, gan lapu koki. 

Apmeklētājs var salīdzināt dažāda veida mežu – kāds ir mežs, ja netiek kopts, bet atstāts savā vaļā, kā veidojas mežs, kurā tiek veikta saimnieciskā darbība, kāda ir kailcirte. Tarzāna trases un Tīklu parks ierīkoti teritorijā, kur pērnajā ziemā tika veikta kailcirte, bet pēcāk iestādītas egles, tā apliecinot, ka atpūsties var arī saimnieciskā mežā, nepārtraucot saimniecisko darbību. "Parks aug un attīstās, un arī mežs sāk augt un attīstīties – tas izaugs kopā ar mazo apmeklētāju. Pēc trim vai četriem gadiem egle, kas šogad iestādīta, būs paaugusies ap metru un vide izskatīsies pavisam savādāk, būs nomainījusies arī zemsedzes augu valsts. Pēc pieciem gadiem koki būs sasnieguši bērna augumu, bet pēc 10 būs jau viņu pārauguši. Parks, protams, pārcelsies uz citu vietu, jo ik pēc 5–7 gadiem tas jāpārvieto drošības apsvērumu un koku augšanas dēļ, un atkal apmeklētājus gaidīs kas jauns un neredzēts," skaidro Normunds Namnieks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena