Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uzmanīgi! Medņi riesto!

Līdz pat maija vidum noslēpumainajiem putniem medņiem ir riesta laiks. Riestam tie parasti pulcējas saullēktā, un, lai novērotu atraktīvās izdarības, ornitologiem nākas bruņoties ar īpašu pacietību. Medņi ir prasīgi pret dzīves apstākļiem, vidi un barības ieguvi, tāpēc mīt tikai īpašās teritorijās. Kopā ar a/s Latvijas valsts meži vides ekspertu Mārtiņu Kalniņu Dabas Diena devās uz Ādažu novada mežiem, lai uzmanīgi un saudzīgi izpētītu, kur dzīvo un riesto medņi.

Patīk priežu meži
Medņi ir aizsargājami putni un to skaits samazinās, tādēļ būtiski riesta un mazuļu pieaugšanas laikā nodrošināt vidi, kur putnus netraucē cilvēki – ne ar saimniecisko darbību, ne ogošanu vai dabas vērošanu. Medņi ir nometnieki un dzīvo teritorijās, kur izšķīlušies, nevis klejo un meklē labākās vietas, tādēļ to apdzīvotās teritorijas ir vairāk vai mazāk pastāvīgas. Lielākajā daļā ir izveidoti dabas mikroliegumi, un tie ir attiecīgi biotopi – veci priežu meži, ļoti bieži purvāju malās. Medņus ir atļauts arī medīt, un ik gadu tiek nošauti ap 60 medņu un arī medības zināmā mērā ietekmē šīs sugas skaitu. Visvairāk medņu mīt Kurzemes ziemeļu daļā, Vidzemes ziemeļaustrumos un Latvijas centrālajā daļā. Medņiem tīk skraji un sausi priežu meži, labi pārskatāmi – tā, lai aptuveni metra augstumā no zemes 30–70 metru radiusā teritorija būtu pārredzama. Meliorācijas, mežu ciršanas (īpaši putniem netīk kailcirtes) ietekmē mēdz mainīties augsnes īpatnības un augu valsts, savairojas vaivariņi, un putniem šāds mežs vairs nav tīkams. Medņi ēd priežu skujas, spilves ziediņus, mellenājus un arī sīkus kukaiņus. Medņi mēdz uzturēties kuplu priežu zaros. Tā kā kuplākie koki parasti atrodas stigu, taku, grāvju malās, iespējams, tur patīk atrasties arī putniem. Vai teritorijā bijuši medņi, cik sen un kāda dzimuma – to vispirms iespējams noteikt pēc atrastajiem ekskrementiem, to krāsas, lieluma, daudzuma un sastāva. Tā kā putniem patīk pērties tā sauktajās smilšu vannās, viens no faktoriem, kas nepieciešams – sausu smilšu pieejamība augsnē. Ja gadās uziet šādas vietas, labāk necensties putnus meklēt, bet ieteicams doties prom, vērošanu un pētīšanu atstājot vides speciālistu ziņā.

Medņu ģimenes dzīve
 Riesta laikā vistas parasti uzturas kokā, bet gaiļi veic izrādīšanās dejas uz zemes. Vista vēro un pamazām pārvietojas arvien zemāk... Pārošanās notiek vidēji četru dienu laikā, un ligzdu, kur perēt mazuļus, vista izveido netālu no riesta vietas, izkārpot bedrīti pie koka saknēm. Vienā dējumā ir no piecām līdz 10 olām, un cāļi izšķiļas četrās nedēļās. Vasarā, kad izšķīlušies mazuļi, vistas ar tiem tekalē pa zemi, tāpēc ir pieejamākas dažādiem plēsējiem un viegli iztraucējama, sastopot neuzmanīgus ogotājus. Jo sevišķi apdraudēti putnēni ir pirmajās trīs nedēļās pēc izšķilšanās, jo tiem vajadzīgs mātes siltums ķermeņa temperatūras saglabāšanai un barības ieguve. Arī mums, apstaigājot mežu, gadījās atrast spalvas un paliekas no medņu vistas, kas, visticamāk, bija neuzmanīgi kļuvusi par maltīti kādam zvēram. Izpētot vietas, kur mīt medņi, vides eksperti atzīmē teritorijas, lai tās atbilstoši koptu un aizsargātu – tur netiktu veikta saimnieciskā darbība u. tml. Ik gadu tās ir jāapseko, jāpārskata, jo mainās biotopu specifika un līdz ar to – medņu pārvietošanās.

Rets un elegants
 Mednis (Tetrao urogallus – latīņu val.) ir liels vistveidīgo kārtas putns, kas izplatīts Eiropas un Āzijas skujkoku mežu joslā. Medņu gaiļa spārnu plētums var pārsniegt metru, garums mātītēm ap 65 cm, tēviņiem ap 90 cm. Tēviņi ir melni, spalvām raksturīgs metālisks spīdums, vienīgie baltie laukumi ir uz pleciem, astes, ķermeņa apakšpusē, kā arī sarkans kails laukums ap aci. Mātītes brūni raibas. Latvijā mīt aptuveni 5000 medņu, pēdējos 100 gados to skaits ļoti samazinājies, un tā iemesls ir piemērotu mežu pārveidošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena