Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Cietumsargi "vērtīgāki" par policistiem?

Par virsstundu darba apmaksu iekšlietu un tieslietu sistēmā Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības padomnieku Alekseju Rosļikovu izvaicā Romāns Meļņiks.

Fragments no intervijas:

Pirms kāda pusgada tikāmies, bijāt apņēmības pilns panākt, ka valsts samaksā iekšlietu un tieslietu sistēmā strādājošajiem par virsstundu darbu. Ir izdevies to panākt?

Mēs pagājušā gada augustā uzvarējām tiesā. Diemžēl mazas formalitātes dēļ tiesas lemto pagrieza savādāk – tiesas lēmumā bija teikts "kompensēt", uz to atsaucoties, Iekšlietu ministrija gribēja pārstrādāto laiku kompensēt nevis ar naudu, bet atpūtu vai ko citu.

Bet tiem, kas vairs nestrādā policijā, nekādas papildu brīvdienas taču nevar piešķirt!
Jā, tas absolūti nebūtu iespējams. Sešu mēnešu laikā aktīvi komunicējām ar Tiesībsarga biroju, diemžēl, personiski ne reizi neesam viņu satikuši...

Viņam nav bijis laika?

Visdrīzāk. Tāpat rakstījām premjerministram, iekšlietu ministram, esam tikušies, runājuši ar dienestu vadītājiem.

Kāda atsaucība?

Vislielākā – no tieslietu ministra. Bijām pat pārsteigti, ka viņa nostāja bija strikta: kompensēt virsstundas, izmaksājot naudu. Viņš veica situācijas izvērtējumu un izskaidroja ministriem, ka reāli nav tiesiska pamata virsstundas kompensēt ar atpūtu. It īpaši, ja tas rada problēmas, ka, piemēram, tie, kas no dienesta aizgājuši, kompensāciju ar atpūtu nevar saņemt, tātad viņiem tāpat jāsamaksā.

Tiem, kas strādā – atpūta, bet tiem, kas vairs ne – nauda? Nekorekti.

Tieši tā! Un šeit ir Satversmes pārkāpums, jo tajā definēts, ka visi cilvēki ir vienlīdzīgi. Pateicoties sadarbībai ar tieslietu ministru, izdevās panākt, ka visiem kompensācija būs naudā. Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP), kas ir zem Tieslietu ministrijas, pirms jaunā gada izmaksāja absolūti visu, kas tai pienācās – 4000 eiro uz rokas katram darbiniekam.

Par kādu periodu?

Diviem gadiem, jo tāds ir tiesas lēmums. Savukārt Iekšlietu struktūrā esošais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izmaksājis pagaidām vidēji 1100 eiro, bet viņi sola izmaksāt vēl tikpat daudz tuvākajās nedēļās, tātad kopā katram būs ap 2000–2500 eiro. Starpība, kā redzams, milzīga, mēs, protams, vērtēsim katru cilvēku atsevišķi, lai saprastu, kāpēc tā. Bet, jāsaka, vēl lielāka starpība būs ar Valsts policiju, kura nav teikusi, cik izmaksās, bet, kā mums telefona sarunā teikts, tie visdrīzāk būs 300 eiro.

Izteikta nevienlīdzība pārstrādātā darba laika novērtējumā!

Absolūti! Viņi saka, ka policijā nav tik daudz virsstundu kā IeVP vai VUGD. Kā tas var būt, ja visi pamatā strādā diennakti caur trijām un algas nozarē daudzmaz vienādas?! Šonedēļ zvanīšu Ķuža kungam, mēģināšu ar viņu satikties, izrunāt šo jautājumu, lai viņi nepieļauj tādas kļūdas vai vismaz pierāda, ka tie 300 eiro par diviem gadiem ir pamatoti, kas stipri apšaubāmi. Likums ir mūsu pusē, mums ir pierādījumi, ka cilvēki noteikto darba laiku ir pārstrādājuši, mēs noteikti Ķuža kungam pierādīsim, ka tik maza summa nevar būt.

Visu interviju lasiet otrdienas, 17. janvāra, laikrakstā Diena!

 

Top komentāri

Frants
F
Lai Rosļikovs pirms klaigāšanas noskaidro - cik apmaksātas stundas bija katrā iestādē ! Cietumsargi strādāja 25 stundas un apmaksātas bija 21 ! Citiem dienestiem bija savādāk !
sicher
s
es pilniigi pieņemu , ka policistam jastraadaa virsstundas , viš nevar piecos teikt , taa finito un iet maajaa , bet noziedznieks kuru policists tikko vajaajis , var mieriigie ieiet traktierii iekost pankokus jo peec pieciem viņam neviens pakaļ neskrej, bet , es nevaru pieļaut , ka policists dzeerumaa pie dienesta auto stuures izraisa avaariju , arii traģiskaam sekaam ( jo par taam kur nav cietušo , pieļauju kataas tiek nosleeptas) , peekšņi tiek paziņots , ka suudus sataisiijis aarpusdarba laika, kameer mente atrodas pie dienesta auto stuures , tas uzskataams , ka viņš atrodas darba vietaaa un nekaadu atrunu her ĶUZI! Es cienu to darbu ko dara policisti un cienu viņu mundieri, policistiem pienaakas cilveeka tiesiigs atalgojums un viņam jaabuut piemeeram sabiedriibaa.
Deniss Kozlovs
1. Rosļikovs mums visiem arodbiedrībā klaigāja, ka nu jau ir sagatavota prasība Satversmes tiesai un jau rītdien to iesniegs. Bet tagad no tā visa atsakās. Kas viņam tādas tiesības piešķīra? Mēs, kā LAPA arodbiedrības biedri to nelēmām. Ja likums ir pārkāpts, tad to vajag novērst. Ja Rosļikovam ir Kremļa nauda no Saskaņas, tad lai dalās pats ar skolotajiem, bet nelien mūsu, mana kabatā. 2. "Mēs pagājušā gada augustā uzvarējām tiesā", saka Rosļikovs. Nekaunīga melošana. LAPA neko neizdarīja, lai palīdzētu M.Kučinskim, rezultātā tiesa bija atteikusies skatīt lietu. M.Kučinskim vienam bija jāsāk visi tiesas darbi no jauna un viens pats izgāja visas tiesu instances. 3. Par naudas izmaksas starpību kārtējā maldināšana. VUGD, atšķirībā no cietumiem, pārstrādāto virsstundu skaits bija mazāks, tāpēc arī mazāka kompensācija, ko izmaksā. Tas pats attiecas uz policijas izolatorā strādājošiem, jo tur to pārtraukumu laiks bija krietni mazāks un arī virsstundu skaits mazāks. 4. Rosļikovs: “..mum
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē